No 1. janvāra mainīsies veselības sistēma: kas pienāksies visiem iedzīvotājiem, un kas tikai tiem, kuri būs apdrošināti

No nākamā gada janvāra sāks darboties valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kas legāli nodarbinātiem iedzīvotājiem un tiem, kurus apdrošina valsts (pensionāri, bērni, reģistrētie bezdarbnieki, invalīdi un citi) dos iespēju saņemt pilno medicīnas pakalpojumu grozu. Tām iedzīvotāju grupām, kas nav sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēji, 2019. gadā valsts apmaksās medicīniskās palīdzības minimumu jeb pamata grozu.

 

FOTO: Shutterstock.com

Sākot ar septembri, iespējams brīvprātīgi pievienoties sistēmai, tas ir, pašiem iemaksāt par savu veselības apdrošināšanu. Tad nākamajā gadā pienāksies pilnais veselības aprūpes grozs. 
 

Arī pamata grozā (tas, kas pienāksies ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no tā, vai viņš maksājis nodokļus vai ne) ir pietiekami daudz valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu: neatliekamā medicīniskā palīdzība akūtās, dzīvībai bīstamās situācijās (ātrās palīdzības brigādes, slimnīcu uzņemšanas nodaļas, steidzamās medicīniskās palīdzības punktu, stacionārā sniegtā palīdzība), ģimenes ārsta aprūpe (profilaktiskās apskates, vakcinācija, dažādas praksē veiktās manipulācijas, mājas vizītes), diagnostiskie izmeklējumi un laboratoriskās analīzes ar ģimenes ārsta nosūtījumu, valsts organizētais vēža skrīnings (krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža agrīnai atklāšanai) un sirds un asinsvadu slimību agrīnās atklāšanas programma, grūtnieču aprūpe un dzemdību palīdzība, medikamentozā ārstēšana, tajā skaitā valsts kompensējamie medikamenti (psihisku slimību, atkarību, cukura diabēta, infekcijas slimību, piemēram, HIV, AIDS vai tuberkulozes, ārstēšanai), pacientiem ar nieru mazspēju – hroniskās hemodialīzes, hemofiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras, palīdzība pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām (zaļais koridors).
 

Cik lielas ir veselības apdrošināšanas iemaksas?
Ja neesi legālais darba ņēmējs, kurš veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā, un neatbilsti kādai no valsts apdrošinātām iedzīvotāju grupām, lai saņemtu pilnā groza medicīnas pakalpojumus, nepieciešams veikt apdrošināšanas iemaksas:
 

 2018. gadā – 51,60 eiro gadā (1 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra); 2019. gadā – 154,80 eiro gadā (3 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra); 2020. gadā – 258,00 eiro gadā (5 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra).

Veicot apdrošināšanas iemaksu par 2019. gadu, jāveic maksājums arī par 2018. gadu (ja 2018. gadā iedzīvotājs nav veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā). Kopējais apdrošināšanas iemaksas apmērs – 206,40 eiro.

Ja izlemsi pievienoties tikai 2020. gadā, tik un tā būs jāveic apdrošināšanas iemaksas par konkrēto gadu un diviem iepriekšējiem gadiem, un tā jau būs liela summa: 258 eiro par 2020. gadu un 206,40 eiro par iepriekšējiem dieviem gadiem.


Kā veikt apdrošināšanas iemaksu?
Ar pārskaitījumu internetbankā, bankā vai pasta nodaļā vai norēķinoties ar bankas maksājuma karti klātienē kādā no Nacionālā veselības dienesta teritoriālajām nodaļām.

Kas jāzina pašnodarbinātajam?
Skaidro Nacionālā veselības dienesta speciāliste Agnese Jasenoviča: "Ja pašnodarbināto ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu minimālo apmēru, viņi tiek apdrošināti automātiski. Tas attiecas uz tiem pašnodarbinātajiem, kuri veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vismaz no minimālās mēnešalgas apmēra. Ja ienākumi šo apmēru nesasniedz, jāveic brīvprātīgā veselības apdrošināšanas iemaksa. Teiktais attiecas arī uz profesionāliem sportistiem, autoratlīdzību saņēmējiem, saimnieciskās darbības veicējiem, kas maksā patentmaksu, sezonas laukstrādniekiem."

Reklāma
Reklāma

 

Informācija no portāla Jauns.lv