Mācību gads sācies: bērni atgriežas skolā… ar utīm un kašķi

Jo vairāk bērnu vienkopus, jo vieglāk viens otram tiek nodoti dažādi parazīti.

Gan utis, gan kašķis ceļo divos veidos: tieša kontakta ceļā, esot cieši blakām, sarokojoties, apskaujoties, un netieša kontakta ceļā, izmantojot vienus priekšmetus, ķemmējot matus ar vienu ķemmi, guļot uz viena spilvena, arī laikojot drēbes veikalā un saskaroties ar naudu.

FOTO: Shutterstock.com

Gan utis, gan kašķis ceļo divos veidos: tieša kontakta ceļā, esot cieši blakām, sarokojoties, apskaujoties, un netieša kontakta ceļā, izmantojot vienus priekšmetus, ķemmējot matus ar vienu ķemmi, guļot uz viena spilvena, arī laikojot drēbes veikalā un saskaroties ar naudu.

Skaidro Veselības centra 4 filiāles Dermatoloģijas klīnika dermatoloģe Tatjana Ļiņova.

Kašķis un utis ir aktuāla tēma cauru gadu. Vairāk šie parazīti ir sociāli nelabvēlīgās, netīrīgās ģimenēs, bet tie itin viegli iziet tautās. Gan utis, gan kašķis ceļo divos veidos: tieša kontakta ceļā, esot cieši blakām, sarokojoties, apskaujoties utt., un netieša kontakta ceļā, izmantojot vienus priekšmetus, ķemmējot matus ar vienu ķemmi, guļot uz viena spilvena, arī laikojot drēbes veikalā un saskaroties ar naudu. Izklausās neticami, bet utis un kašķis mēdz būt cilvēkiem, kas pārspīlē ar tīrību.

Mazgājoties dušā trīsreiz dienā, katru reizi izmantojot dažādus mazgāšanās līdzekļus, zūd ādas dabīgais lipīdu jeb tauku slānītis, un uz šādas neaizsargātas ādas kašķa ērcītei un utīm ir daudz vieglāk ieperināties. Kašķa ērcītēm un utīm vairāk patīk sausa, sasprēgājusi āda, kas lobās.

 

Mazgājoties dušā trīsreiz dienā, katru reizi izmantojot dažādus mazgāšanās līdzekļus, zūd ādas dabīgais lipīdu jeb tauku slānītis, un uz šādas neaizsargātas ādas kašķa ērcītei un utīm ir daudz vieglāk ieperināties.


Kašķis
Par to vēsta ļoti, ļoti stipra nieze, kas sākas aptuveni divas nedēļas pēc pirmā kontakta ar kašķa pārnēsātāju. Visvairāk tā izpaužas nakts pirmajā pusē, kad ir nemitīgi jākasās. Bērnam kašķi tu vari atpazīt pēc diviem sīkiem blakus esošiem punktiņiem, tie ir savienoti ar tunelīti, ko izrakusi kašķa ērcīte.


Ko lietot?
Der permetrīnu saturoši līdzekļi vai 10 % benzilbenzonāta ziede. Ar to ieziež ādu no kakla līdz kāju pirkstgaliem; atstāj uz ādas veselu diennakti (24 stundas), tad kārtīgi nomazgājas dušā. Šis seanss jāatkārto vismaz trīs reizes ar vienas dienas intervālu. No pretkašķa līdzekļa brīvajās dienās ieteicams smērēt ādu ar barojošiem līdzekļiem, lai samazinātu ādas niezi. Šo procedūru vajadzētu veikt arī mājiniekiem. Gultasveļa un apģērbs jāmazgā +60 grādu temperatūrā.


Utis
Signalizē ar ļoti stipru galvas niezi skausta un ausu rajonā, redzamas arī gnīdas – utu oliņas –, kas izskatās kā balti punktiņi pie mata stiebra.

Kā likvidēt?
Jālieto aptiekās nopērkams permetrīnu saturošs līdzeklis. To iezied bērnam sausos matos, paturi 40 minūtes, tad izmazgā ar šampūnu. Atkārto nākamajā un aiznākamajā dienā. Der arī sēra ziede, bet tā iedarbojas tikai uz dzīvajām utīm, uz gnīdām ne.

Ievēro!
Ja bērnam atklāj kašķi vai utis, apskati citus mājiniekus, ar ko atvase kontaktējusies. Informē par to arī citus vecākus vai audzinātāju.

Reklāma
Reklāma

 

Ja bērnam atklāj kašķi vai utis, apskati citus mājiniekus, ar ko atvase kontaktējusies. Informē par to arī citus vecākus vai audzinātāju.

 

Pēc tam.
Spēcīgie līdzekļi sakairina ādu, tāpēc tā kādu laiku var būt jutīgāka, galvas ādā mēdz veidoties blaugznas. Ieteicams mazgāt matus ar mitrinošiem šampūniem no aptieku klāsta. Ķermeņa ādai ieteicams lietot mitrinošus krēmus un losjonus, kas satur keramīdu un atjauno ādas normālo tauku slānīti, vēlams – hipoalerģiskus līdzekļus, kas nesatur smaržvielas un citus kairinātājus. Ādas nieze un jutīgums var saglabāties vēl divas nedēļas. Ja nepāriet, griezies pie dermatologa, lai novērstu kairinājuma reakciju.  


Aktuāls jautājums: vai utis var dabūt no stresa?          

NĒ. Ja utis būtu no stresa, tās būtu mums visiem. Bet ir cita saistība – stresa ietekmē zūd dabīgās organisma aizsargspējas, kas izjauc ādas dabīgo aizsargbarjeru, līdzīgi kā tiem, kuri pārāk daudz mazgājas. Tāpēc dažādās infekcijas – sēnīšu un citu izraisītas, parazīti, piemēram, utis, pieķeras vieglāk.

 

Avots: "100 Labi Padomi", Jauns.lv