Lavanda: skaistumam un labsajūtai. Kā mājās pagatavot aromātisku eļļu, stāsta kosmētiķe

Tas nav nekāds noslēpums, ka pat īslaicīga lavandas aromāta ieelpošana brīnumaini iedarbojas uz organismu, jo tam piemīt harmonizējošas un līdzsvarojošās īpašības.

Lavandas eļļu iespējams pagatavot arī mājas apstākļos.

FOTO: Shutterstock.com

Lavandas eļļu iespējams pagatavot arī mājas apstākļos.

Tā zina teikt pieredzējusī aromterapeite, kosmētiķe, parfimērijas kursu vadītāja Tatjana Senne. Viņa augstu vērtē dabīgas izcelsmes aromātus, piemēram, lavandas un citas ēteriskās eļļas, un uzskata, ka cilvēks, kurš izvēlas lietot sintētiski radītus kosmētikas līdzekļus un smaržūdeņus, patiesībā dara sev pāri.
 

Kāpēc lavanda tik īpaša?

Par lavandas izcelsmes vietu uzskata Vidusjūras piekrasti, no kurienes šis augs izplatījies arī citās zemēs un nonācis gan kosmētikas kārbiņās, gan zāļu skapīšos un virtuves plauktos. Lavandas ziedu ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagāts – tajā ir ēteriskā eļļa, flavonoīdi, kumarīni, miecvielas, rūgtvielas un citas organiskās vielas. Auga daudzpusīgās īpašības nodrošina tā sarežģītā ķīmiskā struktūra. Lielisko īpašību dēļ lavandu tik plaši izmanto farmaceitiskajā un parfimērijas rūpniecībā.

 

Atšķirībā no rožu eļļas, kuras iegūšanai izmanto tikai ziedlapiņas – lai dabūtu 1 kg izcilas eļļas, vajadzīgas 8 tonnas rožu lapiņu –, lavandas ēterisko eļļu iespējams gatavot no visa auga, tāpēc tā nav no ļoti dārgā gala. Rūpnieciski ēteriskās eļļas ieguvei visu augu tvaicē ar karstu ūdeni (destilē). Mājās, lai aromatizētu labu bāzes eļļu – mandeļu, kviešu dīgstu vai kukurūzas –, vari tajā ielikt lavandas ziedu kopā ar kātiņu. Saražotā ēteriskā eļļa ir bezkrāsaina vai ar bāli dzeltenu nokrāsu, kā arī nav taukaina (tāpat kā jebkura cita ēteriskā eļļa). Tatjana Senne iesaka lavandas ēterisko eļļu pirkt tieši pie ražotāja, tur neviens to neatšķaidīs un nepārdos viltotu mantu.

 

Lavandas ēteriskās eļļas iedarbība ir universāla: tā līdzsvarojoši iedarbojas gan uz cilvēka fizisko, gan emocionālo pašsajūtu, uzlabo miegu, samazina garastāvokļa svārstības, remdē galvassāpes.

 

Lavandas ēteriskās eļļas iedarbība ir universāla: tā nomierinoši un līdzsvarojoši iedarbojas gan uz cilvēka fizisko, gan emocionālo pašsajūtu, uzlabo miegu, samazina garastāvokļa svārstības, remdē galvassāpes, pazemina asinsspiedienu, uzlabo organisma aizsargspējas, ārstē ādas iekaisumus, veicina audu reģenerāciju (atjaunošanos), tai piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības, un to var izmantot, lai samazinātu nepatīkamās sajūtas kukaiņu koduma vietās, bet tās aromāts atbaida kukaiņus.


Kā palīdz?  

No lavandas eļļas var uztaisīt arī ļoti labu toniku, iesaka aromterapeite. Vēlams, lai ir avota ūdens, un uz 50 ml ūdens piepilina 2–3 pilienus lavandas eļļas, kā emulgatoru pievieno arī kriksi medus vai saldo krējumu, pudelīti kārtīgi sakrata. Pēc tam, izmantojot smidzinātāju, ar toniku ik pa laikam, kaut vai katru stundu, var atsvaidzināt seju. Var uztaisīt kliņģerīšu vai kumelīšu ziedu toniku, tikai to nevajag turēt ilgāk par trim dienām, lai nesabojājas, tāpēc nevajag taisīt lielu tilpumu. Ja pievienosi klāt tējaskoka eļļu vai lavandas eļļu, kas arī ir antiseptiska, toniku varēsi izmantot nedaudz ilgāku laiku.

 

Starp citu, šāds pašas gatavots toniks ne tikai piešķirs aromātu un svaiguma sajūtu, bet arī neļaus cita cilvēka sliktajām domām nākt pie tevis, neietekmēs tevi negatīvi, ir pārliecināta aromterapeite. “Man ir klienti, kas pie manis nāk jau gadus divdesmit, un esmu ievērojusi, ka, lietojot līdzekļus ar labām aromātiskām eļļām, viņiem mainās uztvere, viņi kļūst dabiskāki, vairāk sajūt un arī otru cilvēku vairāk izjūt, un saprot, ar kuru labāk nevajadzētu ielaisties. To visu dara aromātiskās eļļas, jo tās ir dzīvs produkts, tās augu dzīvības eksistences sastāvdaļa.”

 

Aromterapeite arī piebilst, ka parasti, pērkot smaržas, neaizdomājamies, no kā tās radītas un kā to sintētiskās vielas ietekmē organismu. Interesanti, ka, sākot lietot dabīgos aromātus, ar laiku nemaz negribēsi pūst sintētiskās smaržas, jo tās vairs nešķitīs patīkamas. 

 

Pati Tatjana strādā ar 59 dažādām ēteriskajām eļļām, no kurām piedāvā pasmaržot 12 (vairāk cilvēks nevar saost), un pēc tam no vispatīkamākajiem aromātiem izveido individuālu eļļu maisījumu. Tālāk jau katrs pats vienu vai divas pilītes var pievienot savam ikdienā lietotajam sejas krēmam, piepilināt kādai labai bāzes eļļai un lietot kā ķermeņa kopšanas līdzekli vai taisīt toniku (tad vispirms pilieni jāatšķaida nelielā daudzumā mandeļu eļļas vai degvīnā, lai ēteriskā eļļa nepeldētu pa ūdens virsmu plānas plēvītes veidā).

 

Kaut arī gan lavandas eļļa, gan tējaskoka eļļa, kam piemīt izcilas antiseptiskas īpašības, ir vienīgās, ko drīkst lietot arī neatšķaidītas (visas pārējās ēteriskās eļļas ir jāatšķaida), tomēr Tatjana Senne iesaka lietošanai ikdienā arī lavandas eļļu un tējaskoka eļļu atšķaidīt. Tikai kā pirmās palīdzības līdzekli izmantot tīrā veidā. Ja to lieto tīru, piemēram, ārstēšanai, tad, tāpat kā jebkuru citu augu, nevajag lietot ilgstoši. Parasti kurss ir 2 nedēļas.  


Kā mājās pagatavot aromātisku eļļu?

Pirmkārt, jābūt labai bāzes eļļai, un tad piepilina aromātisko. Piemēram, mandeļu eļļai pievieno kviešu dīgstu eļļu, nedaudz sezama eļļas un klāt pāris pilienu lavandas ēteriskās eļļas. Lieto sejas ādas kopšanai. Var izmantot arī olīveļļu, bet tai ir jābūt augstākās kvalitātes un svaigai. Ļoti laba eļļa, ko var pie mums nopirkt, ir kviešu dīgstu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa ir ļoti laba, jo tās satur antioksidantus. Tās visas ir bāzes eļļas.
 

Ļoti laba eļļa, ko var pie mums nopirkt, ir kviešu dīgstu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa ir ļoti laba, jo tās satur antioksidantus. Tās visas ir bāzes eļļas.


Var darīt arī tā, ka mājas apstākļos lavandas zariņus ieliek pudelītē ar mandeļu, kukurūzas eļļu. Lavandu notur izvēlētajā bāzes eļļā 2–3 nedēļas tumšā vietā, ik pa laikam pudelīti pakratot.

 

Reklāma
Reklāma

Tatjana iesaka no rīta pēc piecelšanās ar samitrinātu frotē dūrainīti veikt pašmasāžu, pēc tam saujā ieliet eļļu ar lavandu un iemasēt vēl mitrajā ķermeņa ādā. “Protams, ķermenis viegli smaržos pēc lavandām, un tad parastās smaržas vairs nevajadzētu lietot. Citādi sabojāsiet labu mantu – lavandas eļļu, ar ko sevi ierīvējāt,” viņa saka. “Cita smarža vienkārši nav vajadzīga. Un arī deguns būs apmierināts, lavanda jūs mierinās, stresi mazāk ietekmēs, un vakarā labāk gulēsiet.” Šādu rīta procedūru vajadzētu turpināt visu mūžu. Ja no rīta nav vēlama tik izteikti nomierinošs efekts, labāk lietot tīru bāzes eļļu vai pievienot tai 3 pilienus rožu ēteriskās eļļas.

 

Nekas labs Tatjanai Sennei, kura, starp citu, pēc izglītības ir bioķīmiķe, nav sakāms par dušas geliem (izņemot intīmai lietošanai paredzētos). Šie geli tomēr ir sintētisks produkts, kuru sastāvā ir metilceluloze, un tā bojā ādas virskārtu. Ķermeņa āda ir ļoti svarīgs orgāns, tā pati sevi ieeļļo, un ādas virsmā ir arī netīrumi, kas ir arī eļļā un ūdenī šķīstoši.

 

Lai atbrīvotos no netīrumiem, labāks esot šāds paņēmiens: pirmkārt izmantot dušu, tādējādi atbrīvojoties no ūdenī šķīstošajiem netīrumiem, un, otrkārt, eļļas, ar kurām aizies taukos šķīstošie netīrumi. Pēc tam atkal var veikt ķermeņa masāžu. Viņasprāt, mazgājoties nevajag lietot ne ziepes, ne šķidros mazgāšanās līdzekļus. Var, piemēram, kādu mēnesi izmēģināt viņas ieteikto mazgāšanās paņēmienu un tad pavērot pašsajūtu. Tā noteikti būs uzlabojusies. Bet ziemā vajadzētu atteikties no sintētiska apģērba valkāšanas vai vismaz izmantot eļļas, lai ķermeņa ādu atbrīvotu no sintētikas putekļiem.


Labāk pamainīt

Ikdienā lietoto eļļu labāk pēc kāda laika aizstāt ar citu, piemēram, lavandas eļļu var nomainīt ar citrona eļļu, kumelīšu vai kliņģerīšu eļļu, no kuras sejas un ķermeņa āda iegūs arī vieglu iedeguma toni. Lai izgatavotu, ņem kliņģerītes vai kumelītes un pievieno bāzes eļļai vai bāzes eļļu maisījumam. Atbilstoši noteikumiem – ēdamkarote drogas (sausa izejviela) uz puslitru eļļas, bet, ja augi ir svaigi, var ņemt drusciņ vairāk – divas ēdamkarotes. Kliņģerītēm var izmantot visu ziediņu ar kātiņu vai tikai lapiņas, no tām vienkārši eļļas krāsa būs košāka.
 

Ikdienā lietoto eļļu labāk pēc kāda laika aizstāt ar citu, piemēram, lavandas eļļu var nomainīt ar citrona eļļu, kumelīšu vai kliņģerīšu eļļu, no kuras sejas un ķermeņa āda iegūs arī vieglu iedeguma toni.


Piemēram, ja mājās ir pusaudzis, kas mokās ar ādas problēmām – pinnēm –, viņam ārīgai lietošanai var pagatavot kliņģerīšu tinktūru, aplejot ar 40 grādu degvīnu. Arī vecumdienās sievietes savām ādas problēmām var to izmantot ārīgi, bet tad lieto nevis visai ādai, bet liek tikai uz problemātiskajām vietām.

 

Pavasarī, kad mums visām seja ir bāla, viņa iesaka taisīt masku no sarīvēta burkāna, kam pievieno gan kādus pilienus no eļļu maisījuma ar lavandu, gan arī putukrējumu (saputotu saldo krējumu, jo tajā putojot ir ievadīts skābeklis). Tieši putukrējumu arī labāk likt pie zemeņu un citām sejas maskām. Tas jau tad ir cita līmeņa produkts, speciāliste uzsver.

 

Ir cilvēki, kam ļoti patīk citroneļļas aromāts, piemēram, dušas gelā, diemžēl tas ir sintētisks aromāts, bet nereti īsto citroneļļu grūti nopirkt. Tad vari pati sev uztaisīt patīkami smaržojošu eļļu no citrona mizas. Dzelteno nogriež, ieliek tāpat mandeļu eļļā, atstāj, lai kārtīgi ievelkas, un lieto.

 

Galvenais – pašai darboties, izmēģināt dabas dotos produktus un apzināties, ka līdz ar to arī fiziskā un garīgā veselība kļūs labāka, novēl pieredzējusī aromspeciāliste Senne. 


Izmēģini receptes!

Ja gribi lavandas ziedus izmantot skaistumam un labsajūtai, plūc tādus, kam atvērušies pirmie ziediņi, bet nav pārziedējuši. Ja visi ziedi atvērušies, tad lielākais labums jau izzudis. Vislabāk to darīt rīta pusē, jo šajā laikā ziedvārpās ir visvairāk ēteriskās eļļas.

  • Tinktūra ar neitrālu smaržu

Prāvu sauju lavandas ziediņu ieber platā burkā un aplej ar degvīnu (vismaz 40 %). Uzliec vāku un apmēram uz 10 dienām novieto siltā vietā. Ik pa laikam sakrati. Tad izkās un ielej tumšā, cieši aizkorķējamā pudelē. Šo tinktūru vari pievienot gan dabīgiem sejas un roku krēmiem ar neitrālu smaržu, gan mutes skalojamam ūdenim.

  • Eļļa ādas kopšanai

Izmantojama gan kā masāžas eļļa, gan kā ķermeņa kopšanas līdzeklis. Trešdaļu burkas piepildi ar sasmalcinātiem lavandas zariņiem – ar ziediem un lapām. Pielej labas kvalitātes augu eļļu, uzliec vāku un uz 6–8 nedēļām noliec siltā vietā. Visām auga daļām jābūt pilnīgi pārklātām ar eļļu, lai nesāktu pelēt. Tad rūpīgi izkās, ielej pudelē un uzglabā ledusskapī.

  • Piedeva vannas ūdenim

Koncentrēts lavandas ziedu novārījums palīdz atslābināties, nomierināties, kā arī samazināt muskuļu un locītavu sāpes. 50 g lavandas ziediņu ieber 1 litrā ūdens, uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt aptuveni 10 minūtes. Izkās un pielej vannas ūdenim.

Vannas ūdenim nevajadzētu būs siltākam par ķermeņa temperatūru. Pelde lavandas ūdenī sevišķi ieteicama ir vakarā pirms gulētiešanas – gan pieaugušajiem, gan bērniem.

  • Spilventiņi

Kaltēti lavandas ziedi ir īpaši aromātiski un saglabā savu aromātu mēnešiem ilgi. Iepildīti maisiņā, kas palikts zem spilvendrānas, tie veicina labāku iemigšanu un vienmērīgāku miegu. Tā kā lavandas aromāts ir ļoti spēcīgs, pietiks ar vienu maisiņu, kas iebāzts starp spilvenu un spilvendrānu. Lavandas aromāts atslābina muskuļus un uzlabo emocionālo pašsajūtu. Tas ir ļoti vērtīgs nekaitīgs veids, kā atbrīvoties no stresa un būtiski uzlabot miega kvalitāti.

Maisiņā ieliktās lavandas ne tikai palīdz vieglāk aizmigt un saldāk gulēt, bet arī aizbiedē putekļu ērcītes.

 

Avots:  "100 labi padomi"