Upene - vērtīga oga veselībai un skaistumkopšanai

Upenes ir sevišķi bagātas vitamīniem, kas palīdz ne tikai paaugstināt imūno sistēmu, bet arī lieliski noder skaistumkopšanā, lai cīnītos pret novecošanu, ādas pigmentāciju un uzlabotu ādas krāsu.

Upenes - veselībai un skaistumkopšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Upenes - veselībai un skaistumkopšanai.

“Šīs Ziemeļeiropā un Āzijā plaši izplatītās ogas ir īstas vitamīnu bumbas. Vērtīgas ir visas auga virszemes daļas: no ogām iegūst sulu, gatavo tējas, uzlējumus un dažādus gardumus, lapas izmanto kulinārijā un konservēšanā, bet ziedi un pumpuri ir piemēroti ārstnieciskām peldēm un satur 0,75% ēteriskās eļļas.  Upenēs atrodami A, B un C grupas vitamīni, kā arī liels daudzums mikroelementu – kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors, cinks – un citas vielas, kas nepieciešamas organisma veselībai un cilvēka skaistumam. Ogas un no tām iegūtais ekstrakts ir bagātīgs antioksidantu avots, kas ir neaizstājams palīgs ādas kopšanā, palēninot novecošanās procesus. Upenes sevišķi bagātīgi pildītas ar C vitamīnu – šajās ogās tā ir pat piecas reizes vairāk nekā zemenēs un apmēram 5–8 reizes vairāk nekā citrusaugļos. 35 grami upeņu satur 100% no dienā ieteicamās C vitamīna devas”, par upeņu vērtīgajām īpašībām stāsta STENDERS Attīstības ķīmiķe Jūlija Kuzņecova.

Upenes ādai
Upeņu sēklu eļļa ir viens no bagātīgākajiem gamma linolēnskābes avotiem. Gamma linolēnskābe pieder pie omega-6 taukskābju grupas, tā ir ļoti nepieciešama vielmaiņai, imunitātei, hormonālās sistēmas darbībai, sevišķi sievietes veselībai – un tātad arī skaistumam. Šīs vielas trūkums organismā var izraisīt ādas sausumu, niezi, pat ekzēmu, matu un nagu trauslumu, matu izkrišanu.
 

 

Upeņu sēklu eļļa ir viens no bagātīgākajiem gamma linolēnskābes avotiem. Gamma linolēnskābe pieder pie omega-6 taukskābju grupas, tā ir ļoti nepieciešama vielmaiņai, imunitātei, hormonālās sistēmas darbībai, sevišķi sievietes veselībai.

 

Augstā antioksidantu – vitamīnu, minerālvielu un fermentu – koncentrācija palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un palēnina ādas novecošanos. Turklāt antioksidanti uzlabo asinsriti, bet upenēs esošie flavonoīdi stiprina sīko asinsvadu sieniņas un samazina to caurlaidību. Tāpēc sevišķi noderīga upene būs cilvēkiem, kuri saskaras ar ādas pigmentācijas problēmām vai krasām ādas toņa izmaiņām, piemēram, sejas maska no svaigām ogām attīrīs, stimulēs un balinās ādu. Kundzēm gados būs piemērota upeņu un medus maska, kas kavē ādas novecošanos, bet sievietēm, kurām ir sausa āda ar pigmentiem, noderēs upeņu un kefīra maska. Savukārt maiga masāža ar sasaldētiem upeņu sulas gabaliņiem darīs brīnumus ar sejas krāsu un starojumu. 

Reklāma
Reklāma

Tā kā upeņu sezona jau ir aiz muguras un ne visiem ledusskapja saldētavā atrodami ogu krājumi, dažādas problēmas efektīvi palīdzēs novērst arī speciālā sejas un ķermeņa kosmētika, kuras sastāvā iekļautas upenes – tie padarīs ādu elastīgāku, tonizēs, atsvaidzinās tās toni. Piemēram, īpaši noderīgs var izrādīties upeņu ķermeņa skrubis – tas palīdzēs dziļi attīrīt ādu, padarot to maigu un veselīgi starojošu. Tāpat ikdienā noderēs ķermeņa jogurts ar upenēm, kas mitrinās un nogludinās ādu, darot to maigu un zīdainu.

 

Ja organismā trūkst C vitamīna, mati sāk lūst, tāpēc regulāra upeņu lietošana uzturā un iekļaušana matu kopšanas produktos veicinās matu augšanu, mitrinās galvas ādu un novērsīs matu šķelšanos un lūšanu.



Upenes matiem un nagiem
Melnās ogas ir lielisks vitamīnu avots arī matiem, kas palīdzēs novērst matu izkrišanu. Ja organismā trūkst C vitamīna, mati sāk lūst, tāpēc regulāra upeņu lietošana uzturā un iekļaušana matu kopšanas produktos veicinās matu augšanu, mitrinās galvas ādu un novērsīs matu šķelšanos un lūšanu. Savukārt, regulāri ierīvējot nagus ar svaigu upeņu sulu, iespējams  tos stiprināt un uzlabot to izskatu. 


Upenes iekšējam mieram un starojumam
Galu galā, upenes nomierinoši iedarbojas arī uz nervu sistēmu un uzlabo vielmaiņu, un tas nav mazsvarīgi labam izskatam. Lai gan upene nav populārākais produkts aromterapijā, tā tomēr ir labs palīgs radošās vizualizācijas meditācijā un vieš skaidrību pagātnes problēmu risināšanā. Un, protams, upenes gluži vienkārši brīnišķīgi smaržo, pat vistumšākajos ziemas mēnešos atsaucot atmiņā vasaru, sauli un dārza burvību. Noturēt šo sajūtu iespējams, piemēram, iekļaujot savā vannas rituālā upeņu vannas bumbu, kas sniegs vilinošu smaržu piesātinātu atpūtas baudījumu.