No 1.oktobra plānots sākt ikviena HIV pacienta ārstēšanu

Kaut arī starptautisku ekspertu rekomendācijas paredz HIV ārstēšanu nodrošināt ikvienam pacientam, patlaban Latvijā HIV pacientiem ārstēšanu sāk ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām. No 1.oktobra plānots veikt uzlabojumus šajā jautājumā, uzsākot pacientu ārstēšanu uzreiz pēc tam, kad veikts tests un tas ir uzrādījis pozitīvu rādījumu.

Šogad arī palielināts finansējums zāļu apmaksai HIV un C hepatīta pacientiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad arī palielināts finansējums zāļu apmaksai HIV un C hepatīta pacientiem.

Ņemot vērā to, ka HIV inficēto personu ārstēšana, panākot to, ka persona vairs nav infekcioza, ir arī viens no efektīvākajiem HIV profilakses pasākumiem, šis solis ir nozīmīgs sabiedrības veselības uzlabošanai. 

HIV pacientiem nodrošinot agrīnāku ārstēšau, tiek mazināti arī riski infekcijas izplatībai sabiedrībā. Tāpat ir paplašinātas HIV pacientu iespējas nokļūt pie infektologa - no septembra pēc HIV pozitīva eksprestesta veikšanas kādā no HIV profilakses punktiem persona varēs vērsties HIV līdzestības kabinetā pie infektologa bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Savukārt no nākamā gada aprīļa darbu uzsāks HIV līdzestības kabinets. 


Šogad arī palielināts finansējums zāļu apmaksai HIV un C hepatīta pacientiem. 2018.gadā kompensējamiem medikamentiem atvēlētais finansējums ir 161 miljoni eiro. Salīdzinājumam - pērn kompensējamām zālēm tika atvēlēti 128 miljoni eiro. HIV/AIDS kompensējamo zāļu pieejamības uzlabošanai šogad tika piešķirti papildu 4,2 miljoni eiro, savukārt C hepatīta ārstēšanai - papildu 5,7 miljoni eiro. 

Reklāma
Reklāma