Deviņu gadu laikā glābējsilīte izglābusi 44 bērnu dzīvības

Kopumā Latvijā šobrīd ir astoņas glābējsilītes – pirmā tika atklāta 2009. gada septembrī Bērnu slimnīcā Rīgā, tad tās izveidoja arī Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē, Madonā, Valmierā un Jelgavā.

 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

“Mūsu plāns bija veidot tikai piecas – katrā Latvijas reģionā tikai vienu glābējsilīti. Tās trīs papildus glābējsilītes ir nākušas kā pašu pašvaldību iniciatīva šim projektam, un tamdēļ ir sanākušas astoņas,” skaidro glābējsilīšu projekta vadītāja Laura Zvirbule.

Projekta veidotāju plānos nav vairāk atklāt glābējsilītes Latvijā. Bet, ja kāda no pašvaldībām vēlēsies sev tādu, atbalsts viennozīmīgi tikšot sniegts. Kā zināms, glābējsilīte ir iespēja bērnam dāvāt dzīvību pretēji tam, ja ir nodoms pastrādāt baisu noziegumu un negribēto zīdaini nogalināt.

“Katrā gadījumā, šobrīd šie gadījumi ir samazinājušies. Mēs jau labprāt katru bērnu pasargātu, ja mēs zinātu, kur viņš kritīs. Bet tamdēļ ir projekts ar iespēju atbildīgi atteikties no jaundzimušā bērna, nevis izmest viņu miskastē vai atstāt bezpalīdzīgā stāvoklī, kas nozīmē to, ka bērnam nav iespēja izdzīvot,” turpina glābējsilīšu projekta vadītāja.

Deviņu gadu laikā glābējsilītēs visā Latvijā nonākuši 44 zīdaiņi, un šobrīd viņi visi aug ģimenēs tepat Latvijā.

 

Kāda sieviete, kurai mājās jau bijis bariņš bērnu, savam glābējsilītē atstātajam pastarītim tā arī neatnāca pakaļ. Lai gan bija veikusi maternitātes testu, lai pierādītu, ka ir bērna bioloģiskā māte.

 

Reklāma
Reklāma

Turklāt daži glābējsilītes bērniņi dzīvo kopā pat ar savu bioloģisko ģimeni. Tā vienā gadījumā mamma, kas savu jaundzimušo ievietoja glābējsilītē, bija nepilngadīga. Meitenes vecāki tūdaļ noreaģēja un vecmāmiņa kļuva par bērna aizbildni. Šobrīd bērna mamma jau ir pilngadīga un pati ar ģimenes atbalstu audzina savu atvasi.
 

Inese Ērgle,Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece: "Pietiekoši skaudrs stāsts bija, kā partneris nomotivējis šo bērna mammu vest bērnu uz glābējsilīti, pats pirms dzemdībām bija apbraukājis visas Latvijas glābējsilītes, lai atrastu piemērotāko un slepenāko vietu. Bet sieviete pēc kāda laika saņēmās un atguva savu bērnu."

Taču ne visi šie skaudrie stāsti ir ar laimīgām beigām. Kāda sieviete, kurai mājās jau bijis bariņš bērnu, savam glābējsilītē atstātajam pastarītim tā arī neatnāca pakaļ. Lai gan bija veikusi maternitātes testu, lai pierādītu, ka ir bērna bioloģiskā māte.

Pēdējos trīs gadus glābējsilītēs kopumā nonākuši 15 bērni, katru gadu pa pieciem. Visvairāk bērnu – 9 – glābējsilītēs tika atstāti 2012. gadā. Šis ir pirmais gads, kurā līdz septembrim glābējsilītē nonācis tikai viens bērns. Tiesa, alternatīva glābējsilītei ir bērna atstāšana arī dzemdību nodaļā. Un Rīgas dzemdību nama statistika to apliecina. Tur vidēji līdz desmit bērniņiem ik gadu tiek atstāti.

 

Videosižetu var noskatīties portālā Skaties.lv