Ceturtā daļa Latvijas bērnu cieš no aptaukošanās — tajā skaitā saldinātu gāzētu dzērienu patēriņa dēļ

Rudenī skolēni atsāk savas skolas gaitas, un vecāki steidz par tiem parūpēties, iegādājoties jaunus kancelejas piederumus, ērtu mugursomu un nodrošinot veselīgas brokastis. Taču nedrīkst aizmirst par vēl vienu svarīgu aspektu — bērnam ir nepieciešams arī regulāri padzerties. “Ja bērna organismā nebūs pietiekami daudz šķidruma, cietīs mācību process — var iestāties nogurums, samazināsies koncentrēšanās un koordinācijas spējas, kā arī var sākties galvassāpes,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva. “Ja bērns nedzer pietiekami arī sporta treniņa laikā, var rasties muskuļu vājums, tikt traucēta organisma termoregulācija.” Uztura speciāliste norāda — saldināti gāzēti dzērieni ir neveselīgs un nevēlams šķidruma avots, un, ja bērns nevēlas dzert ūdeni, pastāv labas un veselīgas alternatīvas.

Arī bērniem ikdienā ir svarīgi uzņemt tīru ūdeni.

FOTO: Shutterstock.com

Arī bērniem ikdienā ir svarīgi uzņemt tīru ūdeni.

Uztura speciālistes pieredze liecina, ka bērni ne vienmēr jūt slāpes, tāpēc tie ir jāradina pie ūdens dzeršanas — regulāri, nelieliem malkiem — un jāseko līdzi tam, lai pa dienu tiek uzņemts pietiekams šķidruma daudzums. 

 

  • Cik daudz ūdens ieteicams dzert bērnam?

Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijas par šķidruma daudzumu ir atkarīgas no vairākiem parametriem: vecuma, svara un auguma, aktivitātes līmeņa, gaisa temperatūras un mitruma; svarīgi arī, cik šķidruma cilvēks uzņem kopā ar maltīti. Ūdenim uzturā ir liela nozīme, un ir svarīgi sekot līdzi tam, ko bērns ir apēdis — sviestmaizi vai arbūza šķēli. “4 – 8 gadu vecam bērnam jāuzņem vidēji 1.6 l šķidruma dienā, no tiem ar ūdeni — no 1.1 līdz 1.3 litriem. No 9 līdz 13 gadiem stājas spēkā dzimumatšķirības — puišiem  ieteicams dzert 1.5 – 1.7. litrus šķidruma, meitenēm – 1.3 līdz 1.5 litrus.” Eksperts piebilst, ka liela nozīme ir ne tikai ūdens daudzumam, bet arī tā kvalitātei.

 

  • Kāds ir labākais šķidruma avots bērnam?

Bieži vien bērni, īpaši jaunākā vecuma, nevēlas dzert tīru ūdeni, prasot tādu, kas saldināts ar sīrupu, vai sulas un limonādes. Uztura speciāliste iesaka nepieļaut šādas situācijas: “Saldināti dzērieni — sulas un limonādes — ir tādi paši saldumi kā konfektes un kūkas. Tie satur daudz cukura, kas bērna organismam nozīmē tukšas un nevajadzīgas kalorijas, kā arī var veicināt šķidruma zudumu. Teju ceturtdaļa (25%) Latvijas bērnu cieš no virssvara vai aptaukošanās, tāpēc no liekām kalorijām ir jāizvairās.”
Zinātnieki ir pierādījuši, ka pārmērīgi liels saldinātu gāzētu dzērienu patēriņš var veicināt kaulu trauslumu un lūzumus.

 

Zinātnieki ir pierādījuši, ka pārmērīgi liels saldinātu gāzētu dzērienu patēriņš var veicināt kaulu trauslumu un lūzumus.

 

Reklāma
Reklāma

“Protams, pieradināt bērnu pie ūdens, kad jau ir izveidojusies  patika pret saldumu, ir ļoti grūti. Taču ir jāmeklē kompromisi — pievienot ūdenim citronu un piparmētras, dzērvenes, zemenes vai ābolu, kā arī citas dabīgas sastāvdaļas,” stāsta Svetlana Aleksejeva. Der arī dzērieni ar dabiskām garšām. “Dabiski saldināts ūdens nesatur krāsvielas, cukurus un kalorijas. Tas ir veselīgs risinājums treniņiem un skolai, kad iedot līdzi ūdeni ar augļiem un ogām nav parocīgi,” papildina uztura speciāliste.

 

Uztura speciāliste piebilst, ka svarīgi ir ne tikai kontrolēt, cik daudz šķidruma uzņem bērns, bet arī skaidrot viņam, kāpēc ieteicams dzert.

 

  • Vai ir nozīme tam, kādu ūdeni piedāvāt bērnam?

Pat ja bērns labprāt dzer tīru ūdeni, ir jāzina dažas nianses. Ne visi vecāki ir informēti par to, kādu ūdeni vislabāk izvēlēties — minerālūdeni, avota ūdeni vai dzeramo ūdeni. Starp visiem ūdens veidiem pastāv nozīmīgas atšķirības — minerālūdeni iegūst no dziļiem pazemes urbumiem un uzturā lieto neapstrādātu; tas satur daudz vērtīgu sāļu un minerālvielu. Minerālūdens saglabā visas dabas dotās labās īpašības. Avota ūdens arī neprasa papildu apstrādi, izņemot mehānisku daļiņu atfiltrēšanu, tas ir no pazemes urbumiem nācis saldūdens. Avota ūdens arī satur minerāļus un sāļus, bet ne tik daudz, cik minerālūdens. Trešā ūdens kategorija — dzeramais ūdens — ir tāds ūdens, ko iegūst no jebkāda piemērotā avota: no nedrošām upēm un ezeriem līdz pat pilsētas ūdensapgādes sistēmai. Šī iemesla dēļ ražotājs dzeramā ūdens attīrīšanai pieiet ļoti nopietni un attīra to no kaitīgiem ķīmiskajiem piemaisījumiem un mikroorganismiem atbilstoši visiem standartiem. Uztura speciāliste piebilst, ka svarīgi ir ne tikai kontrolēt, cik daudz šķidruma uzņem bērns, bet arī skaidrot viņam, kāpēc ieteicams dzert — vecāki nespēj būt blakus ikvienu dzīves mirkli, lai pārliecinātos par to, ko tieši viņa bērns dzer.

 

LASI ARĪJādzer daudz, bet negribas? Idejas, kā sev iestāstīt, ka ūdens nav parasts ūdens 

Ļausim bērniem dzert ūdeni! Arī stundu laikā