Fizisko aktivitāšu ietekme uz pāra auglību. Skaidro ginekoloģe

Kāpēc sports ir nepieciešams labai auglībai, stāsta Klīnikas EGV ginekoloģe un dzemdību speciāliste dr. Inta Dinsberga.

Sportot ir ieteicami, taču intensīva slodze, kas izsmeļ organisma resursus, nenāks par labu

FOTO: Shutterstock.com

Sportot ir ieteicami, taču intensīva slodze, kas izsmeļ organisma resursus, nenāks par labu


Sporta ietekme uz auglību ir zinātniski pierādīta
Bostonas universitātes zinātnieku pētījums par sporta  ietekmi uz auglību, kas tika veikts Dānijā un kurā piedalījās 3,5 tūkstoši sieviešu, kas plāno grūtniecību, vecumā no 18 līdz 40 gadiem, liecina, ka fiziskās aktivitātes ietekmē auglību ļoti pozitīvi. Pētījuma laikā grūtniecība iestājās aptuveni 70% pētījuma sieviešu. Kas vienoja visas laimīgās topošās māmiņas? Izrādās, ka viņas visas pastāvīgi apmeklēja sporta zāli un peldbaseinu, un ļāvās regulārai, bet mērenai slodzei no pastaigām, peldēšanas, jogas nodarbībām, vingrošanas, braukšanas ar riteni, velotrenažieri un skrituļslidām. Ar šādu optimālu slodzi, kas ir aptuveni piecas stundas nedēļā, iespēja ieņemt bērnu paaugstinās par 18% salīdzinājumā ar tiem, kas nodarbojās ar sportu tikai vienu stundu nedēļā vai nenodarbojās vispār.

Fiziskā slodze veicina asins apgādi mazajā iegurnī, kas ir ļoti veselīgi visām sievietēm, īpaši ieteicams sievietēm pēc 40 gadu vecuma. 

Jāsporto gan vīriešiem, gan sievietēm
Kāpēc fiziskā aktivitāte ir tik svarīga pārim, kas plāno grūtniecību? Tā palīdz normalizēt svaru, kas ir īpaši svarīgs aspekts auglības jautājumā. “Ja sievietes ķermeņa masas indekss ir lielāks par 30, olnīcu darbība var tikt ietekmēta, palielinās policistiskā olnīcu sindroma risks. Vīriešiem savukārt mazinās spermas kvalitāte,” stāsta ārste. „Pacientēm ar aptaukošanos, auglības problēmas rodas insulīna rezistences dēļ — hormons insulīns nevar iekļūt  šūnās un veikt savu uzdevumu atbilstoši. Rezultātā nenotiek pilnvērtīga olšūnas folikula nobriešana un, ja pat menstruācija notiek, tas vēl nenozīmē, ka sievietes auglība ir saglabāta,” brīdina ginekoloģe.

Protams, sports ir nepieciešams ne tikai svara regulācijai. “Fiziskā slodze veicina asins apgādi mazajā iegurnī, kas ir ļoti veselīgi visām sievietēm, īpaši ieteicams sievietēm pēc 40 gadu vecuma. Turklāt mazuļa iznēsāšanai un pēc iespējas vieglākām dzemdībām ir vajadzīgi spēcīgi un elastīgi vēdera preses un muguras muskuļi, kā arī muskuļi starpenes apvidū,” stāsta ārste.

Regulāri treniņi paaugstina testosterona līmeni, tādējādi uzlabojot spermas kvalitāti. 

Reklāma
Reklāma



Kā sports palīdz vīriešu auglībai? Regulāri treniņi paaugstina testosterona līmeni, tādējādi uzlabojot spermas kvalitāti. Kā liecina Hārvardas sabiedrības veselības skolas dati, vīriešiem, kas velta sportam vidēji stundu dienā, spermatozoīdu koncentrācija spermā ir par 48% lielāka nekā vīriešiem ar mazkustīgāku dzīvesveidu. Turklāt dažu veidu fiziskā aktivitāte vairāk palielina spermatozoīdu koncentrāciju. Piemēram, kungiem, kas vairāk nekā pusotru stundu nedēļā nodarbojās ar fiziskās sagatavotības vingrinājumiem brīvā dabā, spermatozoīdu skaits palielinājās par 42%, bet smagatlētiem, kas trenējās divas un vairāk stundu nedēļā, šis pieaugums bija 25%. 


Arī sportu — ar mēru!
Sportot ir ieteicami, taču intensīva slodze, kas izsmeļ organisma resursus, nenāks par labu. Sievietes, kam bija pārmērīgi augstas intensitātes sporta nodarbības, samazināja savas reproduktīvās spējas par 42% salīdzinājumā ar tām, kas vispār nenodarbojās ar sportu vai sportoja ļoti maz. Smagatlētikas nodarbības samērā labvēlīgi ietekmē vīriešu auglību, ko nevar teikt par sievietēm. Savukārt ilgstoši izbraukumi ar velosipēdu ir ļoti noderīgi dāmām, bet vīriešiem samazina spermas koncentrāciju par 34%. Klīnikas EGV ārste Inta Dinsberga stāsta: “Skaidrojums šādai atšķirībai rodams sieviešu un vīriešu ķermeņa atšķirībās – lai sievietes auglība netiktu ietekmēta, tās ķermeņa masas indeksam ir jābūt 18-30 robežās. Līdz ar to sievietēm intensīva slodze, kas izteikti samazina ķermeņa rezerves, tai skaitā izsmeļ tauku šūnas, auglību ietekmē negatīvi. Bet vīriešiem ir svarīgi kāda veida slodze tā ir. Ja izvēlētais sports ietekmē reproduktīvo zonu, kā, piemēram, riteņbraukšana, kur galvenais vīriešu auglības avots — sēklinieki — tiek nospiesti, protams, tam būs arī rezultāts auglības rādītājos.”


“Nedrīkst aizmirst, ka sports ir tikai daļa no mozaīkas, kas veido veselīgu dzīvesveidu. Svarīgs ir arī uzturs, labs miegs un kaitīgu ieradumu atmešana. Dzīvojot veselīgi, sievietēm tiek labi regulēta glikozes un ogļhidrātu vielmaiņa, kas stabilizē olnīcu darbību, vīriešiem — uzlabojas spermas kvalitāte un fiziskā forma,” secina ginekoloģe.


Neauglības ārstēšanas kampaņa ilgst jau sesto gadu. Piecu gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti vairāk nekā 120 000 eiro. Kampaņu īsteno sabiedriskā labuma organizācija "Taureņa efekts" sadarbībā ar nacionālo mazumtirdzniecības tīklu “ELVI” un klīniku “EGV". To atbalsta A/S "Veselības centru apvienība", veikali "ALKOUTLET DZĒRIENI&VĪNI", degvielas uzpildes staciju tīkls "VIRŠI-A", lietotu preču mazumtirgotājs "KRISTĪNE-RR", aptieku tīkls "Mēness aptiekas”, "Centrālā laboratorija", kā arī bērnu preču veikals “Muki.lv”. Ziedot līdzekļus kampaņai iespējams visu kampaņas partneru tirdzniecības vietās un pa ziedojumu telefonu - 90006282. Papildu informācija par kampaņu atrodama mājaslapā: www.taurenaefekts.lv Iesniegt pieteikumu Neauglības ārstēšanas kampaņai var http://www.egv.lv/?url=campaign