Ko tēti grib zināt par grūtniecību un dzemdībām?

Ja par mammas fiziskajām un emocionālajām pārmaiņām grūtniecības laikā informācijas netrūkst, tad tētiem informācijas avotu ir mazāk, bet jautājumu var būt ļoti daudz.

Klātbūtni topošās mammas min kā svarīgāko atbalsta formu, ko viņas sagaida no sava vīrieša.

FOTO: Shutterstock.com

Klātbūtni topošās mammas min kā svarīgāko atbalsta formu, ko viņas sagaida no sava vīrieša.

„Mēģināšu no sievietes skatupunkta izskaidrot lietas, kas, balstoties uz „Mammamuntetiem.lv” un topošo vecāku kursos saņemtajiem jautājumiem, šķiet, vīriešu prātus nodarbina visbiežāk,” apņemas sertificēta dūla un zīdīšanas konsultante Ilze Kuduliņa. 


Vēsturiski gaidību laiks un dzemdības ir bijušas sievietes ziņā, vīriešiem iesaistoties tikai darbībās, kur ir nepieciešams fizisks atbalsts. Šajā ziņā mūsdienās notiek pārmaiņas, un iespējams, nekad agrāk Latvijā tēti nav bijuši tik ļoti iesaistīti bērna gaidīšanā, dzemdībās un jaundzimušā aprūpē, kā tas notiek tagad. Topošās mammas no sava partnera kā no vistuvākās personas sagaida atbalstu, taču partneriem un, iespējams, arī pašām sievietēm ne vienmēr ir skaidrs, kā šim atbalstam jāizpaužas. Tā kā tēvu līdzdalība šajās norisēs ir salīdzinoši jauna parādība, tad nav no paaudzes paaudzē nodotu tradīciju, kas ataino tāda tēta lomu, kas ir ne tikai fiziski, bet arī emocionāli iesaistīts jau no grūtniecības sākuma vai pat pirms mazuļa ieņemšanas. Tāpēc neizbēgami vīriešiem ir daudz jautājumu. Te tikai daži no tiem!
 

Kā reaģēt uz sievietes emocionālajām pārmaiņām grūtniecības laikā?

Visbiežāk tēvu jautājumi saistībā ar grūtniecības laiku attiecas uz sievietes emocionālo stāvokli – kā reaģēt uz partneres mainīgo garastāvokli un emociju izpausmēm. Brīžiem tava sieviete ir priecīga, brīžiem raud, un, kad jautā, kas ir raudāšanas iemesls, viņa nevar atbildēt. Reizēm viņa aizsvilstas par sīkumiem, kam iepriekš nepievērsa tādu uzmanību. Kā lai vīrietis uz to reaģē? Kad tas beigsies? Kad sieva būs atkal tāda pati kā agrāk?

Jāteic, tādi kā agrāk, t. i., pirms jūsu dzīvē pieteicās mazulis, nebūsiet neviens no jums. Ikviena pieredze mūs ietekmē un maina – jo vairāk tu spēj pielāgoties pārmaiņām, jo vieglāk būs pieņemt arī pārmaiņas, ko pamanīsi sev tuvajā cilvēkā. 

 

Lasi arī: Vai grūtnieces kaprīzes ir neizbēgamas jeb grūtniecība kā pārbaudījums personības kvalitātei 

 

Emocionalitāte grūtniecības laikā tiek uzskatīta par pilnīgi normālu parādību. To ietekmē hormonālās pārmaiņas – strauji kāpj progesterona un estrogēna līmenis. Šie hormoni gādā par to, lai grūtniecība saglabātos un mazulis veselīgi augtu un attīstītos [1]. Šo hormonu ietekmē sieviete var kļūt emocionāli jūtīgāka un raudulīgāka. Asaras var birt gan no prieka, gan aizkustinājuma un līdzjūtības. Sieviete var arī nespēt izskaidrot, par ko tieši konkrētajā brīdī raud.

Taču ne tikai hormoni ietekmē sievietes emocionālo stāvokli. Grūtniecība un gaidāmā bērna nākšana pasaulē ir tik ievērojamas dzīves pārmaiņas, ka saskaršanās ar neviennozīmīgām emocijām ir neizbēgama abiem vecākiem. Pat tad, ja mazulis ir kopīgi plānots un gaidīts, topošā māmiņa (un arī tētis) grūtniecības laikā var piedzīvot dažādas emocijas – ne tikai prieku un laimi, bet arī nedrošību, satraukumu, bailes, skumjas, aizkaitinājumu, dusmas, vainas izjūtu, nepacietību u. c. emocijas [2]. Grūtniecība var uzjundīt arī iepriekš apspiestus vai ignorētus emocionāli jūtīgus jautājumus, piemēram, attiecību problēmas ģimenē, nedrošību, nereālistiskas gaidas [3]. Tā ir iespēja sakārtot šos jautājumus un priekšstatus, kamēr mazulis vēl nav piedzimis un neprasa tik daudz uzmanības, kā tas būs pēc viņa nākšanas pasaulē un kad būs nepieciešams daudz vairāk resursu, lai pielāgotos jaunajām dzīves pārmaiņām. 

Vīrietim, kurš vēlas atbalstīt savu sievieti, ir jābūt ļoti labam klausītājam. Sieviete pateiks, kas tieši viņai ir nepieciešams un kādu atbalstu viņa sagaida no sava vīrieša. Tas, kādu atbalstu sieviete vēlas, var atšķirties no tavas izpratnes par to, kas viņai varētu būt vajadzīgs. Tāpēc uzmanīgi klausies un pamēģini īstenot kaut ko no sievietes paustajām vēlmēm, pat ja kāda no tām šķiet nenozīmīga vai bezjēdzīga.

Ja sieviete ir tik emocionāla, noraizējusies, nomākta vai aizkaitināta, ka šo vai citu emociju izpausmes kļūst ļoti traucējošas, ir vērts meklēt atbalstu pie kāda speciālista (piemēram, dūlas, psihologa vai grūtniecības aprūpes speciālista), kas palīdzētu labāk izprast notiekošās pārmaiņas un saskatīt resursus, kā jūs varētu šajā situācijā rast līdzsvaru.

 

Emocionālajam līdzsvaram:

  • topošās mammas rūpes par sevi – paud attieksmi pret sievietes vajadzībām kā viņas darāmo darbu saraksta galveno prioritāti, pārņemot savā pārziņā kādus no viņas ikdienas mājas darbiem;
  • miegs – mudini sievieti atpūsties un pagulēt, kad un cik nepieciešams;
  • veselīgs uzturs – kopīgi izvēlieties dabisku, uzturvielām bagātu pārtiku;
  • kustības – dodieties kopīgā pastaigā svaigā gaisā un/vai atbalsti citas mērenas fiziskās aktivitātes, piemēram, grūtnieču vingrošanu;
  • atbalstošas sarunas – uzklausi sievieti, necenšoties obligāti atrisināt visas viņas problēmas, atbalsti viņas kontaktus ar citām topošajām mammām, pievienošanos atbalsta grupām un/vai mudini konsultēties ar dūlu.


Līdzīgā veidā gādā arī par savu fizisko un emocionālo labklājību, lai būtu vieglāk saglabāt mieru un spēju būt līdzās sievietei, saskaroties ar grūtniecības radītajiem izaicinājumiem.

 

Ar kādām pārmaiņām ikdienas paradumos jārēķinās grūtniecības laikā?

Pārmaiņas, kas skars paradumus grūtniecības laikā, dalāmas trīs apakšgrupās: uzturs, fiziskās aktivitātes un dzīvesveids. Domājot par uzturu, jāņem vērā, ka sievietei gaidību laikā būtu vēlams atturēties no neveselīgiem produktiem, t. i., produktiem, kas ir ļoti pārstrādāti, satur maz uzturvielu, bet daudz cukura, kā arī kviešu miltu. Tā vietā jāizvēlas veselīga, uzturvielām bagāta pārtika. Lai topošā mamma šajā ziņā nejustos tik ierobežota, vēlams, lai savu ēdienkarti attiecīgi pielāgo arī topošais tētis. Galu galā veselīgs uzturs nāk par labu ikvienam, un tādējādi tu sava gaidāmā bērna mammai atvieglo veselīgu paradumu ieviešanu un to ievērošanu ilgtermiņā. 

Ņemiet vērā, ka grūtniecei ieteicams atturēties no jēlu zivju, termiski neapstrādātu olu un gaļas, nepasterizēta piena un piena produktu, tostarp mīksto sieru, lietošanas uzturā. Mērķis ir izvairīties no slimību izraisītājiem, kas šajos produktos varētu būt sastopami un varētu kaitēt gaidāmā bērna veselībai.

Lasi arī: Vai tiešām grūtniece nedrīkst kaut ko ēst? 


No fiziskajām aktivitātēm grūtniecei piemērotas ir staigāšana, peldēšana, dejošana, grūtniecēm īpaši paredzētas vingrošanas vai jogas nodarbības. Ikviena aktivitāte – gan sportiska, gan ikdienas – būtu jāveic, sievietei ieklausoties savā ķermenī un samazinot vai pārtraucot iesākto, ja rodas nepatīkamas sajūtas. Tas attiecas arī uz smagumu celšanu un pārnēsāšanu. Vēlams, ka smagu iepirkumu maisiņu un jebkādu citu smagu lietu pārvietošanu uzņemas bērna tēvs, nevis topošā māmiņa, citādi viņa riskē ar iespēju traumēt muguru, zaudēt līdzsvaru un pakrist, apdraudot gaidāmo mazuli [4].
 

Attiecībā uz citām ikdienišķām lietām, kas pieder pie jūsu dzīvesveida, nav nepieciešamas nekādas specifiskas pārmaiņas. Galvenais, lai sieviete sekotu līdzi pašsajūtai un izvairītos no tā, kas rada nepatīkamas sajūtas. Piemēram, iešana pirtī nav liegta, ja tas arī pirms grūtniecības darīts regulāri, taču jāizvēlas mērenāka temperatūra un jāvēro pašsajūta. Ja rodas šaubas par kādiem paradumiem un to piemērotību grūtniecībai, arvien ieteicams konsultēties ar savu aprūpes sniedzēju (ginekologu, vecmāti) vai citu speciālistu, kas pārzina interesējošo jautājumu. Ja ir kaķis, tad, ņemot vērā viņa pārnēsāto slimību izraisītāju, bērna tēva ziņā turpmāk būs arī kaķa tualetes tīrīšana.

Jārēķinās, ka grūtniecības sākumā sieviete var just nogurumu, būt miegaina un nevēlēties iesaistīties ierastajās ikdienas norisēs. Esi saprotošs! Sievietes ķermenī notiek lielas pārmaiņas, un tās prasa ļoti daudz enerģijas. Arī nelabums un garastāvokļa svārstības var būt ļoti nogurdinošas pašai sievietei un ietekmēt viņas vēlmi labprātāk uzturēties mājās un vairāk atpūsties. Tev jāpielāgojas arī tam, ka sievietei būs nepieciešams biežāk apmeklēt tualeti, un jārēķinās, ka, tuvojoties dzemdībām, sieviete vispār kļūs fiziski lēnīgāka un arī sapņaināka.

 

Kā mainās sievietes seksualitāte grūtniecības laikā?

Ja vien neesat saņēmuši ieteikumu no sievieti aprūpējošā ārsta vai vecmātes atturēties no seksuālām attiecībām, tad varat droši turpināt mīlēties grūtniecības laikā. Mīlējoties jūs nevarat traumēt mazuli, arī orgasma radītās kontrakcijas nevar nodarīt būtisku kaitējumu. Seksuālajām attiecībām ir fizioloģiski ieguvumi – uzlabojas asinsrite iegurņa orgānos, mazinās sasprindzinājums un vienlaikus tonizējas iekšējā muskulatūra, kas ir noderīgi, gatavojoties dzemdībām [5].

 

Lasi arī:  Intīmi! Sekss grūtniecības laikā un iespējamie riski, ar kuriem jārēķinās 


Sievietes vēlme pēc seksuālām attiecībām grūtniecības laikā var būt mainīga. To ietekmē viņas fiziskā un emocionālā pašsajūta. To var iespaidot arī gaidāmā mazuļa dzimums – puisīšu mammām testosterona ietekmē vēlme var būt augstāka nekā meiteņu mammām [5]. Vēlmi mīlēties gan sievietei, gan vīrietim var ietekmēt arī psiholoģiski cēloņi – var būt neapzinātas grūtības pieņemt, ka vienai un tai pašai sievietei vienlaikus var būt gan seksuāli aktīvas sievietes jeb mīļākās loma un mātes loma. Arī sievietei pašai var būt grūti pieņemt šīs atšķirīgās lomas. Var traucēt arī dažādas bailes – bailes nodarīt kaitējumu mazulim, bailes no spontānā aborta vai priekšlaicīgām dzemdībām, bailes no infekcijas. Baiļu esamība gan nenozīmē seksuālās vēlmes trūkumu, tāpēc ir vērts aprunāties par šīm bailēm ar aprūpes speciālistu, lai noskaidrotu, vai šīm raizēm ir pamats, un lai nepamatotas bailes netraucētu īstenot jūsu vēlmes [6].

Gādā arī par savu fizisko un emocionālo labklājību, lai būtu vieglāk saglabāt mieru un spēju būt līdzās sievietei, saskaroties ar grūtniecības radītajiem izaicinājumiem.

 

Reklāma
Reklāma

Pētījumi rāda, ka grūtniecības (otrajā un trešajā trimestrī) gaitā mīlēšanās biežums samazinās [6], taču, gatavojoties dzemdībām, ir vērts atcerēties, ka, tuvojoties aprēķinātajam dzemdību datumam, no seksuālajām attiecībām var būt arī praktisks ieguvums – vīrieša spermā esošie prostaglandīni palīdz mīkstināt dzemdes kakliņu, tādējādi veicinot dzemdību sākšanos, nepārstaigājot mediķu noteikto termiņu [5]. Ņem vērā, lai ko teiktu pētījumi un ārsti, tu un partnere esat unikāli un jums šī ir vienreizēja pieredze – ļaujiet sev piedzīvot, kā tas ir – kopīgi gaidīt bērnu un samīļot savu mīļoto sievieti! Atklāti runājiet viens ar otru par sev svarīgo, cenšoties ieklausīties un saprast, un nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar speciālistu!

 

Kā var zināt, ka bērnam viss kārtībā grūtniecības laikā, dzemdībās un pēc tām?

Topošās mammas un bērna veselības uzraudzību veic ārsts vai vecmāte, kuru sieviete līdz 12. grūtniecības nedēļai izvēlējusies par savu aprūpes speciālistu (grūtniecības laikā šo speciālistu iespējams arī mainīt). Šis speciālists izvērtē topošās mammas un mazuļa veselības stāvokli, izmantojot sarunu, novērojumus, izmeklējumus (tostarp asinsanalīzes, urīna analīzes, ultrasonogrāfiju u. c.). Tie ir ārēji kontroles mehānismi, kas var arī nebūt pilnīgi precīzi. Topošo vecāku ziņā ir izvēlēties pēc iespējas veselīgāku dzīvesveidu jau pirms mazuļa ieņemšanas un grūtniecības laikā, lai gādātu par sava topošā bērna veselību. 

Pavadi sievieti uz ikmēneša vizītēm pie viņas izvēlētā ārsta vai vecmātes, lai uzdotu sevi interesējošos jautājumus un gūtu informāciju par mazuļa veselību un kā par to vislabāk rūpēties. Ja bērnam ir kāda veselības problēma, viņu nevar ārstēt grūtniecības laikā. Tas iespējams tikai pēc viņa piedzimšanas, taču var būt ļoti vērtīgi zināt par šo veselības problēmu pastāvēšanu, lai sagādātu mazulim nepieciešamo aprūpi un ārstēšanu, ja tāda nepieciešama uzreiz pēc nākšanas pasaulē.

Dzemdībās mazuļa spēju tikt galā ar radību radīto slodzi uzrauga, izmantojot augļa sirdstoņu pierakstu, ko dzemdību speciālisti attiecīgi interpretē. Lai arī būtisks, tomēr tas ir tikai viens no indikatoriem, kas liecina par to, kā mazulis jūtas. Izvērtējot to, vai dzemdības var turpināties dabiski vai nepieciešama medicīniska iejaukšanās, jāņem vērā arī daudz citu redzamu un neredzamu pazīmju, ko var novērtēt zinošs klātesošs speciālists [7].

Pēc piedzimšanas mazuļa veselības stāvokli novērtē klātesošais ārsts vai vecmāte uzreiz pēc piedzimšanas un piecas minūtes pēc piedzimšanas, novērtējot bērna sirdsdarbību, elpošanu, ādas krāsu, muskulatūras tonusu un reflektoro uzbudināmību [8]. Vecāki parasti šo novērtējumu pat nepamana, un tas netraucē mazuļa un mammas ķermenisko kontaktam. Vecākiem jāņem vērā, ka mazulis var nepiedzimt ar skaļu brēcienu, bet sākt elpot pamazām, viņam var būt zilganas plaukstas un pēdas vai arī viss ķermenis un sabīdījušies galvaskausa kauli, kas bijis nepieciešams, lai zīdanis caur dzemdību ceļiem piedzimtu šajā pasaulē.

 

Kas jādara, sākoties dzemdībām? Kad jābrauc uz slimnīcu?

Sākoties dzemdībām, vēlams saglabāt mieru un novērtēt situāciju. Dzemdību sākumā vēlams lieki netērēt spēkus, bet izmantot laiku, lai pagulētu, jo turpmākajā diennaktī var nākties ilgi būt nomodā. Ja topošajai mammai grūti rast mieru, palīdzi viņai atslābināties un novērst uzmanību no kontrakcijām, piedāvājot kādu patīkamu nodarbi, kas neprasa lieku viņas spēku patēriņu. Piedāvā maigu masāžu, glāstus, kopīgi pagatavojiet maltīti un paēdiet u. tml. Pārdomājiet jau tagad, kas ir tas, ko jūs labprāt kopīgi darītu, dzemdībām sākoties.

 

Lietderīgi ir apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, kas ietver arī praktisko nodarbību par partneru atbalstu dzemdībās. 


Par to, ka sākas aktīvas dzemdības, liecinās tas, ka kontrakcijas kļūs arvien spēcīgākas un to starplaiki arvien samazināsies. Laiks doties uz jūsu izvēlēto dzemdību vietu vai iekārtoties mājdzemdībām ir tad, kad topošajai mammai ir bijušas 12–15 secīgas kontrakcijas, kas ilgst vismaz vienu minūti, un starplaiki starp tām ir 4–5 minūtes vai īsāki. Tu varēsi redzēt, ka sieviete vairs nevar izlikties šīs kontrakcijas nemanām, un to pārlaišanai koncentrē savu uzmanību, izmanto elpošanas vai relaksācijas paņēmienus [9].

 

4–1–1 vai 5–1–1 likums: Pirms došanās uz izvēlēto dzemdību vietu, sagaidiet, lai kontrakcijas būtu ar četru (vai piecu) minūšu intervālu, minūti garas un būtu šādi turpinājušās stundu. Ja izvēlētā dzemdību vieta atrodas tālāk, šīs ir atkārtotas dzemdības, ir iepriekš zināms, ka dzemdībās gaidāmi sarežģījumi, vai topošā māmiņa drošāk jutīsies, atrodoties slimnīcā, tad vēlams izmantot 5–1–1 likumu [9].

Pirms došanās uz stacionāru, pārliecinies, ka pārzini uz dzemdību vietu līdzi ņemamo somu saturu. Vēlams, lai dzemdību laikā vai uzreiz pēc tām nepieciešamās lietas somās liktu tu, jo tieši tev būs jāvar tās atrast un padot brīdī, kad tās būs nepieciešamas.

 

Kā atbalstīt sievieti dzemdību laikā?

Ja vēlies piedalīties un atbalstīt savu sievieti dzemdībās, ir vērts šim notikumam gatavoties gan informatīvi, gan emocionāli, gan praktiski, iegūstot informāciju par dzemdību norisi, pārliecību par tavas līdzdalības pozitīvo iedarbību uz dzemdību gaitu un praktiski izmēģinot dzemdību pozas, elpošanu, masāžas veidus un citas atslābināšanās tehnikas. Lietderīgi ir apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, kas ietver arī praktisko nodarbību par partneru atbalstu dzemdībās. Šāda nodarbība ir ļoti vērtīga, jo veltīta tieši partneru atbalstam. 

Taču tikai ar šo nodarbību vien var būt nepietiekami, lai topošajam tētim būtu drošības izjūta par to, ka viņam ir gana daudz informācijas par dzemdību procesu un viņa lomu tajā. Tieši informāciju topošie tēti parasti min kā svarīgāko faktoru, kas ļauj viņiem justies pārliecinātiem, ka no savas puses ir sagatavojušies atbalstīt savu sievieti dzemdību laikā. Tādēļ ieteicams apmeklēt visu dzemdību sagatavošanas kursu ciklu, pat tad, ja sākotnēji šķiet, ka kādas no tēmām uz tevi tiešā veidā neattiecas. 

Sievietei ir svarīga tava klātbūtne gan grūtniecības laikā, gan dzemdībās. Tieši klātbūtni topošās mammas min kā svarīgāko atbalsta formu, ko viņas sagaida no sava vīrieša. Būt klātesošam – tas nemaz nav tik vienkāršs uzdevums, kā varētu likties. Būt klāt tik nozīmīgā brīdī kā mazuļa nākšana pasaulē, redzēt, cik daudz enerģijas, spēka un izturības dzemdības prasa no sievietes, un nevarēt tiešā veidā atvieglot viņas pūles, ir ļoti grūts uzdevums topošajam tētim, kurš jūt līdzi un raizējas par divu sev visnozīmīgāko cilvēku veselību un labklājību.

 

Tev dzemdībās ir ļoti īpaša loma, ko nevar paveikt neviens cits iesaistītais speciālists vai atbalsta persona:

  • Atgādini sievietei par viņas seksualitāti. Dzemdības vislabāk notiek tādā noskaņā, kādā bērni parasti tiek ieņemti, – mīļo, glāsti, skūpsti savu sievieti. 
  • Saki mīļus vārdus, komplimentus. 
  • Apliecini savu ticību viņas varēšanai. 
  • Tieši tu vislabāk zini, ko viņai pateikt, kur un kā pieskarties, lai atmodinātu viņā sievišķību.
  • Papildus šai lomai tavs uzdevums ir gādāt par noslēgtu, privātu vidi – aizvērt durvis, pieklusināt skaņas un gaismas. 
  • Tu esi arī sievietes fiziskais balsts – palīdzi viņai ieņemt dzemdības veicinošas pozas, ķermeniski atbalstot, palīdzot apsēsties uz dzemdību bumbas un piecelties no tās, droši ieiet dušā. 
  • Ik pa laikam pasniedz sievietei ūdeni un atgādini par vajadzību arī apmeklēt tualeti, pavadot viņu turp un atpakaļ.

 

Dzemdību laikā tavs uzdevums ir arī rūpēties pašam par savām vajadzībām – padzerties, paēst, apmeklēt tualeti (lai tavā ķermenī nebūtu lieka sasprindzinājuma, kas varētu traucēt pilnībā atslābināties arī sievietei). Svarīgi, lai tu būtu atklāts un godīgs pats pret sevi un sievieti, kura rēķinās ar atbalstu. Ja neesi gatavs piedalīties dzemdībās, tev ir iespēja parūpēties par to, lai sieviete tomēr saņemtu viņai nepieciešamo atbalstu, piemēram, pieaicinot dzemdībās citu atbalsta personu (kādu citu sievietei tuvu un uzticamu cilvēku vai dūlu).

 

Kur meklēt atbildes uz citiem jautājumiem?

Topošajiem tētiem jautājumu var būt daudz, un tie var pilnīgi atšķirties no šeit minētajiem. Katrs cilvēks ir atšķirīgs un īpašs – kas satrauc vienu, citam var nelikties svarīgi. Tāpēc iesaku topošajiem tēviem droši uzdot savus jautājumus gaidāmā bērna un viņa mammas aprūpes speciālistiem. Tētu jautājumi ir ļoti būtiski, jo var palīdzēt paskatīties uz kādām lietām no cita viedokļa. Nebaidies izrādīties nezinošs vai uzdot kādu šķietami muļķīgu jautājumu! Interesējoties un jautājot to, kas tev svarīgi, tu parādi arī sava gaidāmā bērna mammai, ka tev rūp viņas un mazuļa labklājība. Sievietei ir svarīgi to sajust un piedzīvot.

Ja nesaņem gaidītās atbildes no viena speciālista, turpini meklēt kādu, kas būs gatavs veltīt jums nepieciešamo laiku un uzmanību, lai palīdzētu atrast atbildes uz aktuālajiem jautājumiem. Dūla ir viens no speciālistiem, kas piedāvā tieši informatīvu un emocionālu atbalstu gan grupu nodarbībās, gan individuālās vai pāru konsultācijās. Runā arī ar citiem vīriešiem par to, ko piedzīvojat, īpaši ar tiem, kam jau ir pieredze līdzīgā situācijā. Pieredzējuši tēvi varēs piedāvāt kādas idejas, kā atbalstīt savu partneri, ko sagaidīt un kā risināt grūtības, ar kurām sastopies. Tomēr paturi prātā, ka cilvēki ir dažādi (kā sievietes, tā vīrieši) un nav viena pareizā risinājuma, kas derētu visiem, un mēģinot un, iespējams, kļūdoties tev būs jāatklāj, kas der tieši jums. Taču atklāta saruna ar kādu draugu vai citu atbalsta personu var palīdzēt rast atbildes un mazināt satraukumus.


Izmantotā literatūra. 
1. Estrogen and progesterone. Pieejams šeit
2. Pregnancy’s emotional roller coaster. Pieejams šeit
3. Nierenberg, C. Mood swings and mommy brain: The emotional challenges of pregnancy. Pieejams šeit
4. Is it true, that pregnant women shouldn’t lift heavy objects? Pieejams šeit
5. Davis, E. The sexuality of pregnancy & birth. Pieejams: http://elizabethdavis.com/articles/the-sexuality-of-pregnancy-birth/
6. Murray, S. H. Sexuality during and after pregnancy. Pieejams šeit
7. Vītuma, L. Dzemdību gaitas novērtēšana. Pieejams šeit un šeit.
8. Šauere, A. Apgares skala. Kas par to jāzina jaundzimušā vecākiem. Pieejams šeit.
9. Simkin, P. The birth partner. A complete guide to childbirth for dads, doulas, and all other labour companions. The Harward Common Press, 2013, p. 70.

 

 

Fonds “Mammām un Tētiem” izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

Lejupielādēt žurnālu PDF formātā
Atvērt lasīšanai online