Ofkantu ģimene no Jelgavas: Ģimenē ir spēks!

"Ofkanti ir kupla, radoša, krāsaina, aktīva un atraktīva ģimene. Īsteni jelgavnieki, savas ģimenes, mājas, pilsētas un zemes godā turētāji. Agnese un Andris Ofkanti kopā audzina 6 bērnus – 3 meitas un 3 dēlus, no kuriem mazākais ģimenē sagaidīts pagājušā gada oktobrī," tā valsts iniciatīvas "Goda Ģimenes gads" izsludinātā konkursa "Mana Latvijas Goda ģimene" ietvaros raksta Jelgavas pašvaldība.

Foto no privātā arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no privātā arhīva.

Kā viņi paši uzskata, nav pareizas vai nepareizas, labākas vai sliktākas, vairāk vai mazāk cienījamas ģimenes, ja bērni un vecāki, kopā esot, ir laimīgi, var brīvi, radoši augt un attīstīties, tad viss ir kārtībā, tā ir viena no ģimenes lielākajām vērtībām. Jo vairāk būs laimīgu ģimeņu (neskatoties uz bērnu skaitu ģimenē), jo laimīgāka būs arī sabiedrība kopumā. Jo katrs viens ir tikpat svarīgs, cik visi kopā. Tā arī viņi kopā aug, attīstās, mācās viens no otra un pilnveidojās, gan katrs atsevišķi, gan visi kopā, šeit un tagad, tic un ir pilnīgi pārliecināti, ka - Ģimenē ir spēks!

 

Mamma Agnese, ar izcilību absolvējusi universitāti, ieguvusi maģistra grādu pedagoģijā, tagad radoši strādā Jelgavas bērnu un jauniešu centrā JUNDA, kur ar savām idejām un enerģiju iedvesmo daudzu mazo jelgavnieku ģimenes. Tētis Andris, kopš studiju beigām, stabili un nemainīgi strādā bankā, sekojot līdz jaunākajām tendencēm finanšu jomā. Vecāku aktivitātes un darba prieks ir brīnišķīgs piemērs bērniem, ka laba izglītība dzīvē sniedz gan gandarījumu un iespēju strādāt lieliskā kolektīvā, gan arī ir labs pamats, lai finansiāli uzturētu un nodrošinātu ģimeni. Abi vecāki savā brīvajā laikā aktīvi dzied kopā arī Jauktajā korī un šogad izdziedāja Dziesmu un deju svētkus Mežaparkā.

Viņus bieži var manīt un pamanīt kopā, gan piedaloties dažādos pilsētas pasākumos, gan ārpus pilsētas robežām.

Bērni mācās un apmeklē dažādas ārpusskolas nodarbības (dzied, spēlē klavieres Mūzikas skolā, peld, spēlē šahu, apmeklē kodu laboratorijas, 3D-projektēšanas pulciņus, spēlē teātri u.c.), kā arī visi aktīvi iesaistās gan skolas, gan ārpusskolas aktivitātēs. Šogad ģimenē būs viens vidusskolnieks, astotklasnieks, trešklasniece un divas otrklasnieces, kā arī viens mazais pasaules izzinātājs, kas dosies uz Bēbīšu skolu. Arī Agnese un Andris aktīvi iesaistās bērnu skolas dzīvēs, apmeklējot kopā dažādus pasākumus, kā arī praktiski atbalstot dažādus skolas un klases projektus, sapulces, reizēm realizējot idejas, kas atvieglo un izkrāso skolas ikdienu, piemēram, jau otro gadu visiem dvīņu meiteņu klases skolniekiem ir tapušas dzimšanas dienas apsveikumu glezniņas, ko veidojusi Agnese. Bērni zin’, ka vecāki vienmēr atbalstīs, uzklausīs, palīdzēs, priecāsies kopā, sabužinās, kad tas būs nepieciešams, atbalstīs un būs kā drošs mūris, kas stāvēs un kritīs par viņiem, ja būs tāda vajadzība. Viens par visiem, visi par vienu.

Ofkantu ģimene
Vecākiem ir svarīgi, lai bērni uzaug harmoniskā un attīstošā vidē, tādēļ arī ģimenes māja un pagalms tiek veidots un iekārtots tā, lai bērniem ir interesanta, jautra, aktīva un daudzveidīga ikdiena un vide, lai katrs var radoši darboties un pavadīt laiku.

 

Ofkantu ģimenei ir svarīgs kvalitatīvs kopā būšanas laiks. Viņus bieži var manīt un pamanīt kopā, gan piedaloties dažādos pilsētas pasākumos, gan ārpus pilsētas robežām. Neskatoties uz to, ka katrs ir tik dažāds, vienmēr tiek radoši piedomāts gan pie krāsām tērpos, gan aksesuāriem, tā visiem kopā veidojot vienotu un harmonisku ansambli. Kopā tiek arī ceļots, lai iepazītu jaunus apvāršņus gan tepat Latvijā, gan ārpus Latvijas robežām. Liels piedzīvojums bija kopā pavadītā nedēļa tradicionālajā pasaules latviešu ģimeņu saietā 3x3 Priekuļos, kas vēl vairāk stiprināja ģimenes kopā būšanu.

Ofkantu ģimene

Ģimene ar prieku atzīmē ne tikai latviešu tradicionālos svētkus, svin vārda un dzimšanas dienas, īpašu suminot jubilāru, bet ir izveidojuši arī paši savas ģimenes tradīcijas, kas gadu no gada tiek papildinātas, noslīpētas un padziļinātas, jo bērni aug un idejas kļūst arvien vairāk. Tā, piemēram, jau piekto gadu ir tapusi īpašā Māmiņdienas sirds, kuru veido mamma ar bērniem, tā simboliski parādot, kā ar gadiem šī mammas un bērnu mīlestība aug augumā un stiepjas plašumā, tiek gaidīts un realizēts ikgadējais mammas celšanas jampadracis, katru gadu top ģimenes svētku bilde par godu Latvijas dzimšanas dienai, ģimene kopīgi dodas Lāčplēšu dienas lāpu gājienā, piedalās vienotības Velobraucienos, dodas Jelgavas pilsētas svētku gājienā un realizē vēl daudz un dažādus ģimenes projektiņus.

Reklāma
Reklāma

Ofkantu ģimeneĢimene kopā ne tikai atpūšas, ceļo, apmeklē dažādus pasākumus, bet arī strādā (veicot mājas un pagalma darbus), lai bērniem nerodas priekšstats, ka visa dzīve ir tikai svētki un viss “nokrīt no zila gaisa”. Ja ziemā grib siltu māju, vasarā jāsagādā un jāsakrāmē malka, ja vecā sēta savu laiku nokalpojusi, tad vecā jādemontē un jaunā jāizveido vietā, ja vasarā gribēs ēst ogas pašu sētā, tad pavasarī tās jāapgriež un jāizretina, ja rudenī gribēs ēst ķirbjus no pašu dārza, tad pavasarī tie jāiestāda un vasarā jālaista utt.utjp., tā bērni iemācās gan saimnieciskās, gan praktiskās lietas, protams, atbilstoši katra vecumam un varēšanai.

 

Uz jautājumu, kā ģimene var tik daudz ko paspēt, realizēt, izdarīt, radoši izpausties, tik daudz kur būt un piedalīties, Agnese vienmēr atbild - Visa atslēgas vārds ir VĒLĒŠANĀS (būt, darīt, redzēt, satikt.. utt.utjp.), ja tā ir, tad visu var dabūt gatavu, visur var tikt un visu izdarīt, un samenedžēt. Ja tās vēlēšanās nav, tad iemeslus nedarīt, nebūt, netikt var atrast simtiem un jebkurā laikā! Lai visiem laba veselība, vēlme būt, darīt, redzēt.., nedaudz veiksmes un mīlestības pieskāriens un VISS NOTIKS! Priekā!

 

Nominācijai “Mana GODA ģimene” - iesaka Jelgavas pilsētas pašvaldība.

 

Par konkursu "Mana Latvijas Goda ģimene"

Konkursa nolikums un plašāka informācija oficiālajā Latvijas Goda ģimenes vietnē www.laiksberniem.lv un www.mammamuntetiem.lv.

Akcijas mērķis ir pateikt paldies ģimenēm ar bērniem, aktualizēt ģimenes un bērna kā vērtības apzināšanos sabiedrībā, izcelt stipru ģimeņu spēku un nozīmi, kā arī pievērst uzmanību sabiedrības attieksmei un stereotipiem par kuplām ģimenēm.

Visus konkursam pieteiktos aprakstus un stāstus vērtēs žūrijas komisija, kurā ir pārstāvji no Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv”, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Goda ģimenes gada vēstneši.