Tieslietu ministrija meklēs veidu, kā palīdzēt cilvēkiem, kuri cīnās ar iekāri uz bērniem

Lai aizsargātu nepilngadīgos no iespējamiem dzimumnoziegumiem, tiek plānots strādāt arī personām, kuras izjūt seksuālu interesi pret bērniem un vēlas saņemt palīdzību, kā arī pilnveidot bērnu zināšanas par seksuālo vardarbību, teikts Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajā plānā nepilngadīgo aizsardzībai no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību 2018. - 2021.gadam.

 

TM: Jārod iespēja palīdzēt personām, kuras izjūt seksuālu interesi par bērniem un vēlas saņemt palīdzību.

FOTO: Shutterstock.com

TM: Jārod iespēja palīdzēt personām, kuras izjūt seksuālu interesi par bērniem un vēlas saņemt palīdzību.

Plāna projektā norādīts, ka patlaban praksē konstatētas vairākas problēmas nepilngadīgo dzimumneaizskaramības aizsardzības jomā, piemēram, joprojām nav rasts risinājums attiecībā uz darbu ar personām, kuras izjūt seksuālu interesi pret bērniem un vēlas saņemt palīdzību.

Tāpat joprojām ir nepietiekama Veselības ministrijas (VM) iesaiste minētās problēmas risināšanā, uzskata TM. Ministrijas ieskatā, nav rasti arī pietiekami risinājumi seksuālās noziedzības prevencijas jomā, tai skaitā sabiedrības, arī nevalstiskā sektora, līdzdarbības veicināšanai šo noziegumu prevencijai un atklāšanai.

 

Projektā arī paredzēts pilnveidot bērnu zināšanas par seksuālo vardarbību, tostarp, mācot bērnus atpazīt, kad pret viņiem varētu tikt paveikts, vai jau ir paveikts seksuāla rakstura noziegums.

 

 

Plāna projektā norādīts, ka VM jau 2015.gadā tika uzdots izstrādāt grozījumus Ārstniecības likumā, paplašinot to institūciju loku, kas saņem informāciju par iespējamiem bērna tiesību pārkāpumiem. Šobrīd likumā ir noteikts, ka gadījumos, kad ārstniecības iestāde sniedz palīdzību nepilngadīgiem pacientiem un ir pamats uzskatīt, ka pacients cietis no pienācīgas aprūpes un uzraudzības trūkuma vai cita bērnu tiesību pārkāpuma, ārstniecības iestāde nekavējoties, bet ne vēlāk kā 12 stundu laikā paziņo par to Valsts policijai (VP). Ņemot vērā VP kompetenci, un to, ka ne visi bērna tiesību pārkāpumi sasniedz tādu kaitīguma pakāpi, lai tos kvalificētu kā administratīvus pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, ir nepieciešams paplašināt to institūciju loku, kas saņem informāciju par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem.
 

Kā potenciālie risinājumi plānā norādīta preventīvo pasākumu veikšana un sabiedrības izglītošana, sodu politikas pilnveidošana, resocializācijas un un ārstēšanas prakses uzlabošana, atbalsta uzlabošana cietušajiem nepilngadīgajiem, kā arī starpinstitucionālās sadarbības attīstīšana.

Reklāma
Reklāma

Minētie pasākumi sagrupēti prevencijas līmeņos dažādām mērķa grupām, lai nodrošinātu, ka katrai mērķa grupai tiek paredzēti pasākumi visos prevencijas līmeņos.

Projektā arī paredzēts pilnveidot bērnu zināšanas par seksuālo vardarbību, tostarp, mācot bērnus atpazīt, kad pret viņiem varētu tikt paveikts, vai jau ir paveikts seksuāla rakstura noziegums.

Tāpat VP iecirkņos plānots izveidot speciālas pratināšanas telpas īpaši aizsargājamajiem cietušajiem, tostarp personām, kas cietušas no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, tādējādi mazinot risku, ka persona atkārtoti nonāktu upura lomā.

Plāns arī paredz plašas apmācības gan vecākiem, gan speciālistiem, kas strādā ar bērniem un noziedzniekiem.

Šo plānu paredzēts skatīt valsts sekretāru sanāksmē 23.augustā.

 

Informācija no portāla Jauns.lv