Aicina uz Senās uguns nakti un jūras piekrastes sakopšanas talkām

Rosinot rūpēties par Baltijas jūras un tās piekrastes tīrību un godinot senu tradīciju, 25. augustā Latvija kopā ar Lietuvu, Igauniju un citām Baltijas jūras reģiona valstīm vienosies akcijā ”Senās uguns nakts”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad akcija ir daļa no kampaņas „Mana jūra”, lai pieteiktu septembrī gaidāmās piekrastes uzkopšanas talkas ar mērķi Latvijai valsts simtgadē dāvināt tīru piekrasti visā tās 500 kilometru garumā. “Senās uguns nakts” izgaismos jūras piekrasti Ventspils novada Vārvē, Saulkrastos, Salacgrīvas novada Ainažos, Rojā, Engurē un Vakarbuļļu pludmalē Rīgā, kur būs pieejamas plašas pašvaldību programmas un Jēkaba Nīmaņa Baltijas jūrai veltīta skaņdarba pirmatskaņojumi, ieeja koncertos bezmaksas.


Šogad akcijas rīkotāji vēlas pievērst sabiedrības uzmanību Baltijas jūras un piekrastes ekoloģijas problēmām. Milzīgos Baltijas jūras apgabalos vairs gandrīz nekas nespēj dzīvot – cilvēku radītais piesārņojums izraisījis ātri augošu aļģu vairošanos un skābekļa badu. Arī Latvijas piekrasti visā tās 500 km garumā diemžēl nevar saukt par tīru. Lai aktualizētu problēmu un meklētu risinājumus, 25. augustā Rīgā, Vakarbuļļu pludmalē, plkst. 18.00 notiks diskusija par Baltijas jūras ilgtspēju. Tajā piedalīsies saldūdens bioloģe, Latvijas Universitātes projekta “VillageWaters” nacionālā koordinatore Loreta Urtāne, Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Solvita Strāķe un Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Elza Ozoliņa. Diskusiju vadīs vides žurnālists Sandijs Semjonovs.
 

Senās uguns nakts programmu papildinās Latvijas mūzikas skolu jauniešu simfonisko orķestru koncerti, kuru ietvaros notiks komponista Jēkaba Nīmaņa un dzejnieces Ingas Gailes īpaši Baltijas jūrai un valsts simtgadei veltīta jaundarba "Līdz man nāc!"  pirmatskaņojums, Dzejas un Dziesmu ugunskuri un citas aktivitātes. 

Pavisam īpašs šis vakars būs Vecāķu pludmalē. Tur 24. augustā 20:00 un 23:00 un
25. augustā 20:00 un 23:00 būs skatāma dejas izrāde "No zobena saule lēca" – stāsts par seno baltu dzīvi, kuru dalībnieki stāsta dejā, mūzikā, rituālos un scenogrāfijas simbolos un kura režisors ir nesen mūžībā aizgājušais Uģis Brikmanis. Par tradīciju šajā skatītāju iemīļotajā iestudējumā bija kļuvis Uģa Brikmaņa vienmēr klātienē lasītais iestudējuma teksts. Viņš šo tekstu ieskaņoja, tāpēc Uģa Brikmaņa balss būs klātesoša arī šoreiz. Izrādes horeogrāfs – Agris Daņiļevičs, izrādē piedalās bungu un dūdu grupa „Auļi”, etnomūziķi un dažādu paaudžu Latvijas deju kolektīvi un kori.

Reklāma
Reklāma

Savukārt septembra sestdienās Vides izglītības fonds (FEE Latvia) un kampaņa “Mana jūra” aicina ikvienu iesaistīties “Piekrastes tīrradē” – lielajā Baltijas jūras piekrastes uzkopšanas talkā. “Piekrastes tīrrade” notiks 1.septembrī Liepājā, Rucavas, Nīcas, Grobiņas Pāvilostas novadā, 8. septembrī – Ventspilī un Ventspils novadā, 15. septembrī – Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadā, 22. septembrī – Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu novadā, 29. septembrī – Rīgā un Jūrmalā. Visa Latvijas piekraste tiks sadalīta ap 3,5 km garos posmos, un, elektroniski reģistrējoties, katram jau šobrīd ir iespēja izvēlēties, kuru posmu kurā datumā sakopt. Vairāk informācijas www.tirrade.lv. 

Mūsu senči Baltijas jūras krastos kūra ugunskurus, lai sazinātos ar saviem kaimiņiem un jūras braucējiem. Vecākās rakstiskās liecības par ziņu nodošanu ar uguns palīdzību Baltijas jūras reģionā datētas ar vikingu laiku. Lai atminētos senās ugunis, katru gadu augusta pēdējā sestdienā daudzi tūkstoši cilvēku sapulcējas jūras krastā un svin Senās uguns nakti. Šī tradīcija atdzima 1992. gadā Somijas pilsētā Turku un drīz vien guva lielu atsaucību arī citās Baltijas jūras valstīs. Latvijā šī akcija augusta pēdējā sestdienā notiek jau vairāk nekā desmit gadu.