Pāvests atzīst, ka baznīca "ilgi ignorējusi" bērnu seksuālās izmantošanas problēmu

Pāvests Francisks pirmdien lūdza piedošanu par bērnu seksuālās izmantošanas skandāliem katoļu baznīcā, atzīstot, ka upuru sāpes "pārāk ilgi ignorētas, par to klusēts un tās noklusētas".

 

FOTO: Shutterstock.com

Ar šo paziņojumu pāvests nācis klajā tikai dažas dienas pirms vizītes Īrijā, kas ir viena no valstīm, ko satricinājis bērnu seksuālās izmantošanas skandāls, un neilgi pēc atmaskojošā ziņojuma par priesteriem pedofiliem ASV.

"Sirdi plosošās šo upuru sāpes, kas kliedz uz debesīm, ir pārāk ilgi ignorētas, par to klusēts un tās tās noklusētas," Vēstulē Dieva tautai - dokumentā, kas tiek izdots ārkārtīgi reti - pasaules 1,3 miljardiem katoļu norādīja pāvests.

 

17.augustā Pensilvānijas zvērināto kolēģijas ziņojumā, kas balstīts ASV baznīcas arhīvos, minēts šī štata 301 priesteris, pret kuru celtas ticamas apsūdzības par bērnu seksuālu izmantošanu, turklāt ziņojumā baznīcas līderi arī apsūdzēti viņu noziegumu slēpšanā.

Šajā ziņojumā "detalizēti izklāstītas vismaz 1000 pārcietušo, seksuālas izmantošanas upuru pieredze, priesteru varas un sirdsapziņas ļaunprātīga izmantošana aptuveni 70 gadu laika posmā," atzina Francisks.

"Ir būtiski, ka mēs kā baznīca spējam atzīt un nosodīt ar bēdām un kaunu nežēlību, ko pastrādājušas konsekrētas personas, garīdznieki, visi tie, kuriem uzticēta misija sargāt un rūpēties par visneaizsargātākajiem," apliecināja pāvests.

Reklāma
Reklāma


"Lūgsim piedošanu par saviem un citu grēkiem," viņš piebilda.

 

Informācija no portāla Jauns.lv