Viedtālrunis skolēnam 2018. gadā. Ko un kā izvēlēties?

Strauji tuvojas 1. septembris un daudzu vecāku prātus nodarbina jautājums: kādu viedtālruni iegādāties savai atvasei uzsākot vai turpinot skolas gaitas. Un jo dziļāk mežā, jo vairāk koku – budžets, kāda skola, kāda ir paša bērna attieksme, kādi klasesbiedri un draugi. Nopērkot pārāk vienkāršu tālruni, kāds varbūt jutīsies izstumts no draugu loka; pārāk dārgu – izraisīs skaudību klasesbiedros.

 

FOTO: Shutterstock.com

Nenostājoties kādā īpašā morālā pozīcijā – no kāda vecuma, no kuras klases un kādu – podziņu tālruni vai tomēr viedtālruni. Vecāku atbildība ir iemācīt pareizu attieksmi, lai mums nav jānonāk līdz Francijas risinājumam. Ja podziņu tālrunis šoreiz nav prioritāte, tad aplūkosim, kāda tad būtu vislabākā viedtālruņu izvēle trīs cenu kategorijās: līdz 150, 150-250 un 250-360 eiro.

Galveno akcentu liksim uz tiem zīmoliem, kas šeit ir pārstāvēti oficiāli un tālab aicinu neieslīgt vārdu kaujās par to, kādus brīnumus var pasūtīt no daudzajiem Ķīnas internetveikaliem. Oficiālā pārstāvniecība tomēr sniedz zināmu sirdsmieru par garantijas apkalpošanu, atjaunojumu saņemšanu, kā arī par korektu tālruņa darbību visos operatoru tīklos.
 

Kam pievērst uzmanību izvēloties telefonu?

Izlaišanas gads
Pirmā dilemma, ar ko nākas sastapties. Nav noslēpums, ka Android pasaulē tālruņi piedzīvo diezgan strauju cenas kritumu un nav nekas neparasts, ka jauns vidējās klases tālrunis var maksāt vairāk kā divus gadus vecs flagmanis, kurš to pārspēj pēc visiem parametriem, bet kurš, iespējams, neatbilst visiem jaunākajiem trendiem – piemēram, ekrāna malu proporcija. Piemēram, joprojām teicamais Huawei P9 mūsu internetveikalos atrodams par 260 eiro, Samsung Galaxy S7 – 300 eiro! Izvēloties vecākus tālruņus jāņem vērā, ka tie visticamāk vairs nesaņems jaunākos sistēmas atjauninājumus un iespējams, arī drošības ielāpus. 
 

Izmērs
Lai cik tas nebūtu dīvaini, pirmā doma vienmēr ir, ka bērnam labāk ir mazāks tālrunis. Es, savukārt, apgalvošu, ka jo lielāks, jo labāk! Mums lāpsta ir lāpsta tikai tāpēc, ka mēs esam piedzīvojuši podziņtelefonu laikus, kad mazāks skaitījās krutāks! Nemānīsim sevi – atvases pavadīs pietiekami daudz laika dzenājot spēlītes vai skatoties YouTube klipus un jo mazāks būs ekrāns, jo lielāku spriedzi tas radīs bērna acīm. Un ticiet man, bērnam ar jūsu “lāpstu” nebūs nekādu problēmu – nebūs tak pie stūres jāraksta īsziņas!


Korpusa materiāls
Plastmasa, metāls vai stikls? Jāņem vērā, ka bērni ir un paliek bērni un ka viņi neauklēsies ar tālruni tā, kā to darām mēs. No otras puses – kārtīgs bampera tipa ietvars būtu obligāta izvēle un tad korpusa materiāls jau paliek nedaudz otršķirīgs.
 

Zīmols
Nav noslēpums, ka katrs ražotājs izmanto savos tālruņos sevis izstrādātu lietotāja saskarni. Atsevišķu ražotāju sortimentā pieejami arī tālruņi ar tīru Android saskarni. Šajā aspektā lielu lomu varētu spēlēt tieši vecāku pieredze – rūdītam Samsung lietotājam varētu būt nekomfortabli palīdzēt apgūt atvasei kādu Huawei vai Xiaomi ražojumu un otrādi. Protams, ka bērnu spēja apgūt tehnoloģijas, atcerēties dažādus know-how brīžiem ir fantastiskas, tāpēc es teiktu, ka zīmola izvēlē nebūtu jābūt pārāk konservatīvam. Un ja draugi apsmies tevi par to, ka tev nav aifons – varbūt tie nemaz nav tavi draugi.
Un jā! Šoreiz runāsim tikai par Android viedtālruņiem!
 

Procesors un atmiņas apmērs
Sākuma un vidējā klasē toni nosaka divu ražotāju procesori – MediaTek un Snapdragon. Lētā gala ierīcēs ieteiktu izvairīties no lētā gala MediaTek procesoriem, jo to darbība var sagādāt raizes. Jā, tas ir mans personisks viedoklis, tāpēc iesaku izvēlēties tālruni ar Snapdragon vai Samsung/Huawei veidotajiem procesoriem. Ja mēs runājam par tālruņa krātuvi un operatīvo atmiņu RAM, tad atsevišķi ražotāji mums joprojām mēģina iemānīt domu, ka tālruņa darbībai pietiek ar 8 GB krātuvi un 1 GB RAM. Es teikšu nē, nepietiek. 16/2 ir pats minimums ar ko sākt. Ja krātuvi vēl var papildināt ar SD karti, tad ar mazu operatīvo atmiņu būs jāsadzīvo visu tālruņa dzīves ciklu. Man bija iespēja padarbināt jauno Nokia 2.1 ar Android One Oreo versiju un ar tieši 8 GB/1GB izpildījumā – tālrunis bija jūtami lēnīgs.
 

Reklāma
Reklāma

Tālruņa atbloķēšanas mehānisms
Pirkstu nospiedumu nolasīšanas sensors būtu must have. Kāpēc? Mēs, pieaugušie, apzināmies visus drošības riskus un daudz maz mākam sevi un sev svarīgu informāciju sargāt no svešām acīm. Ar bērniem viss ir daudz sarežģītāk – tavu atbloķēšanas figūru vai pin kodu jau pēc pāris dienām zinās puse klases. Un šodien, kad pat pirmklasniekam, iespējams, ir jau sava bankas karte un pat bankas mobilā lietotne, tas ir īpaši svarīgs jautājums – pirksta nospiedums vismaz nerada nekādus jautājumus.
 

Uzlāde un akumulatora ietilpība
Arvien vairāk tālruņu tiek aprīkoti ar ātrās uzlādes iespēju arī ne-flagmaņu cenu grupā. Būtu svarīgi izvēlēties tālruni tieši ar ātro uzlādes iespēju, jo ne vienmēr bērns atcerēsies to vakarā piespraust pie lādētāja. Tad situāciju glābs ātra uzlāde brokastu laikā, lai bērnu uz skolu varētu pavadīt mierīgu prātu, ka tālrunis izvilks līdz dienas beigām. Baterija ietilpībai es pārāk lielu lomu nepievērstu – šodien 99% tālruņi tāpat tiek lādēti katru dienu. Ja vecāku tālruņiem ir USB Type-C pieslēgvieta, tad es arī bērnam meklētu tālruni ar tādu pašu uzlādes pieslēgumvietu. Pirmkārt, tas samazina vadu dažādību mājās un, piemēram, dodoties ceļojumā var ņemt līdzi tikai vienu lādētāju. Otrkārt – vecā parauga usb pieslēgumvieta ir jebkura tālruņa vājā vieta, un jo īpaši bērnam, kas ir daudz impulsīvāks, lietos tālruni kamēr tas lādējas. Pēc manas pieredzes – gads jau ir daudz, ja lādēšanas ligzda tālrunī nebūs beigta.
 

Pieejamie aksesuāri
Izvēloties obligāto tālruņa ietvaru, ieteiktu to meklēt veikalos, kur tos iespējams fiziski aptaustīt. Mēģinot sakniebt kādu feniņu un pasūtot interneta veikalā, var izrādīties, ka būs vilšanās ar kvalitāti: esmu redzējusi daudz eksemplāru, kuriem ļoti slikti spiežas sānu pogas, austiņu pieslēgumvietas atvere ir pārāk maza vai pašam ietvaram ir nepatīkami asas malas. Es ieteiktu pabiezāku silikona “bamperi”, kuram ir izteikti augstas malas ekrāna aizsardzībai. Ekrānu nosedzošie aizsargi, visticamāk jūsu atvasi kaitinās un traucēs nodoties spēlītēm, tāpēc tie būs pirmie, kas tiks nosviesti malā, kā bērns pazudīs no jūsu redzes loka. Kas attiecas uz ekrāna aizsargplēvēm, tad iesaku izmantot plēvi, nevis rūdīto stiklu, kas ir ļoti trausls. Jā, plēve ātrāk nobružājas, bet rūdītais aizsargstikls būs pagalam pēc nedēļas.

Fotokamera
Nebūt ne mazsvarīgākais aspekts, kam pievērst uzmanību. Un te es nerunāju par bērniem ar īpašu fotografēšanas talantu, lai arī nevar izslēgt tādus – fotokamerai būtu jāspēj veikt dažas arī skolniekam noderīgas funkcijas – kaut vai drukātas informācijas (mācību uzdevumi, stundu saraksti utt) nofotografēšana. Diemžēl daži dzīvē redzēti lētie tālruņi pat ar šo uzdevumu varētu tikt galā ar grūtībām. Te sliktā nozīmē jāizceļ pie mums iegādājamais, viens no lētākajiem, Nokia 1 ar savu 5 megapikseļu kameru. Ne pārāk labi izgaismotā skolas gaitenī pie ziņojuma dēļa piestiprināta paziņojuma pārfotografēšana varētu būt izaicinājums pat pieaugušajam.


Autors: Madara Saule 
 

Raksta turpinājumu un konkrētu viedtālruņu modeļu ieteikumus lasi tehnoloģiju blogā Kursors.lv