Zāļu tējas, ko ievākt augusta beigās

Vēl šomēness ziemas zāļu tēju krājumiem der ievākt viršus, dilles sēklas un apiņus.

 

Meži un dārzi ir pilni ar augiem, kas ziemā palīdzēs nesaslimt vai ātrāk izveseļoties.

FOTO: Shutterstock.com

Meži un dārzi ir pilni ar augiem, kas ziemā palīdzēs nesaslimt vai ātrāk izveseļoties.

 

Viršiem griež galotnītes. Tos lieto saaukstēšanās slimību, urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanai, nierakmeņu šķīdināšanai, podagras ārstēšanai. Bez tam viršus lieto gastrīda ārstēšanai, īpaši, kad ir paaugstināta kuņģa skābes sekrēcija, kā arī bezmiega un neirozes novēršanai. 


Recepte
Ņem ēdamkaroti drogas, aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties divas stundas. Lieto pa 1/4 glāzes četrreiz dienā pēc ēšanas.

 



Dilles
Sakņu dārzos sāk nogatavoties dilles sēklas. Tās vajag savākt, izžāvēt un pēc vajadzības lietot, jo dilles sēklu pulveris ir ne tikai lieliska garšviela zupām un gaļas ēdieniem, bet ir arī ārstēšanas līdzeklis, kas uzlabo gremošanu, palielina piena daudzumu mātēm, kas zīda mazuli, stiprina sirdi un samazina asinsspiedienu, kā arī spiedienu acīs glaukomas slimniekiem. Dilles sēklu pulveris palīdz jūras slimības gadījumā, kad ir slikta dūša un vemšana braucot ar automašīnu vai kuģojot pa bangainu jūru.


Recepte
2 tējkarotes sasmalcinātu sēklu aplej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, ļauj ievilkties 10 minūtes. Lieto pa 1/2 glāzei trīsreiz dienā, 30 minūtes pirms ēšanas.

 

Reklāma
Reklāma



Apīnis
Tautas medicīnā apīnīti lieto nervu sistēmas, sirds un gremošanas orgānu darbības traucējumu novēršanai, kā arī ādas slimību ārstēšanai. Ar labiem panākumiem apīņa ziedus lieto migrēnas, podagras, tuberkulozes ārstēšanai, ēstgribas veicināšanai. Apīņa “čiekuriņi” jāievāc, kamēr tie ir dzeltenīgi zaļi un pieglaustām zvīņām, jo tad, kad zvīņas paveras, viss labums izbirst. Apīņa čiekurziediņi satur ēteriskās eļļas un rūgtvielas, kurām piemīt antibakteriālas un fitoncīdas īpašības, tātad, apiņus var lietot gripas epidēmijas laikā profilaktiski, lai nesaslimtu.
Diemžēl apīņi ir vairāk piemēroti sievietēm, jo satur sievišķīgo hormonu estrogēnu analogu – fitoestrogēnu, kurš uz vīriešiem atstāj ne visai labu iespaidu. Visiem zināms apzīmējums – alus vēders; un tas nav tikai no tā, ka alus satur daudz kaloriju, pie vainas ir arī apīņa fitoestrogēni.
Apīņa ziedu novārījumu iesaka sievietēm menopauzes traucējumu mazināšanai.


Recepte
Ņem ēdamkaroti drogas, aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties 20-30 minūtes. Lieto pa 2 ēdamkarotēm trīsreiz dienā pirms ēšanas.

 


Rakstā izmantota grāmata Artūrs Tereško “Dieva dārza ārstniecības augi”, Talsu tipogrāfija, 2014.