Mēbeļu audums: kādas ir tā būtiskākās īpašības un pareiza tīrīšana

No parastajiem audumiem, kas paredzēti apģērba šūšanai, mēbeļu audumi atšķiras ar izturīgumu, ugunsdrošumu un neuzņēmību pret putekļiem un traipiem, ko nodrošina īpaši pārklājumi. To ietekmē audumi nebalē, nesaburzās, neizstaipās un ir izturīgi pret berzi. Tie virskārtā nesaveļas bumbiņās un ilgi nezaudē krāsu.

Ražošanas knifiņus pircējs neredz: audums ir biezs, stingrs, blīvs un atkarībā no veida – gluds, ar cilpiņām, buklēts vai darināts, piemēram, kā gobelēns vai zamšāda.

FOTO: Shutterstock.com

Ražošanas knifiņus pircējs neredz: audums ir biezs, stingrs, blīvs un atkarībā no veida – gluds, ar cilpiņām, buklēts vai darināts, piemēram, kā gobelēns vai zamšāda.

Tādas īpašības nodrošina gan jaunās tehnoloģijas, gan arī ražošanas paņēmieni: apģērba auduma aušanai izmanto vērptus vai kā citādi vienkārši sagatavotus pavedienus, bet mēbeļu audumiem tos gatavo no sapītiem pavedieniem, daudzkārt savērptiem diegiem, uzkārstiem, buklētiem (ar mazām cilpiņām, veidojot grubulīšus) un citādiem. Tie ir izturīgāki par parastajiem.

Ražošanas knifiņus pircējs neredz: audums ir biezs, stingrs, blīvs un atkarībā no veida – gluds, ar cilpiņām, buklēts vai darināts, piemēram, kā gobelēns vai zamšāda.


Vai piemērots apģērba šūšanai?
Jārēķinās, ka mūsdienās mēbeļu audumi ir sintētiski, var sviedrēt, aizturēt gaisu un radīt diskomfortu. Un šūšanas laikā pamatīgi irst. Tāpat mēbeļu audumi vīļu vietās var izplīst, jo nav paredzēti valkāšanai. Tāpēc labāk mēbeļu audumu nelietot apģērba šūšanai, kaut arī, piemēram, gobelēna audumi ir ļoti līdzīgi tāda paša veida apģērba audumiem.

Lai arī daudzu mēbeļu audumu sastāvā ir dabīga šķiedra – lins, kokvilna, kaņepes, viskoze vai vilna un dārgākajiem pat zīds –, apstrādē vai sastāvā parasti ir arī sintētika – neilons, poliesters, polipropilēns un citi. Sintētika būtiski papildina auduma kvalitātes īpašības, piemēram, uzlabota kokvilna nesaraujas un nestaipās, ātri izžūst, neuzņem netīrumus un traipus, ilgāk nekļūst slapja, ja gadās kaut ko uzliet uz mēbelēm. Šie audumi nereti tiek arī impregnēti – apstrādāti tā, lai tie nesmērējas un atgrūž ūdeni. Šādi sagatavots audums ir daudz ilgmūžīgāks un vieglāk iztīrāms. 

 

Sintētika būtiski papildina auduma kvalitātes īpašības, piemēram, uzlabota kokvilna nesaraujas un nestaipās, ātri izžūst, neuzņem netīrumus un traipus, ilgāk nekļūst slapja, ja gadās kaut ko uzliet uz mēbelēm.

Reklāma
Reklāma



Kādi ir audumu veidi

  • Poliestera audumi ātri žūst, ir izturīgi, saglabā savu formu un ir viegli kopjami. Poliesters labi imitē dabīgo šķiedru tekstūru. To visbiežāk izmanto, piemēram, mākslīgās zamšādas ražošanā. Sintētiskās šķiedras ir tās, kuras, lietojot dažādas tehnoloģijas, nodrošina mūsdienu audumu prasības.
  • Neilons ir elastīgs, izturīgs pret nodilumu, nesalūst locījuma vietās, pacieš ķīmisko reaģentu iedarbību. 
  • Akrils ir sintētiska šķiedra, pēc vairākām īpašībām līdzīgs vilnai. Izturīgs pret gaismas, skābju vai sārmu un organisko šķīdinātāju iedarbību. 
  • Viskozi saturošie audumi ir maigi, gludi, zīdaini, gaisu caurlaidīgi, absorbē mitrumu, tiem piemīt labas siltumu uzturošas īpašības, taču tie ātri dilst. 
  • Kokvilna ir samērā mīksts, izturīgs materiāls, bet tiešā saules gaismā var zaudēt izturīgumu un krāsu. Mēbeļu nozarē kokvilnai pievieno sintētiskos pavedienus auduma nostiprināšanai.
  • Dabīgo un mākslīgo šķiedru attiecība var būt diezgan atšķirīga – attiecīgi no 90/10 līdz 10/90 procentiem.


Kā lai iztīru mēbeles?

  • Būtu vēlams zināt, vai tavu mēbeļu materiāls jātīra ar sauso vai mitro tīrīšanu. Ja to nav iespējams noskaidrot, tīri traipus ar slapjo metodi, mazgāšanai labāk izmantot bezkrāsas sārmus un, šādi tīrot, ļoti svarīgi nelietot ziepes tieši uz auduma, bet saputot tās un tīrīt traipus ar putām. Pēc tam audums kārtīgi jāizskalo, daudzas reizes noberžot ar tīrā ūdenī izskalotu švammi un tad tīrīto vietu izsusinot ar papīra salveti.
  • Vari mēģināt lietot arī automašīnas salona tīrīšanai vai paklāju kopšanai paredzētos līdzekļus.
  • Putekļu tīrīšanai un ārējā izskata uzturēšanai mēbeles ieteicams regulāri nosūkt ar putekļsūcēju. Dzīvnieku vilnu var noņemt ar mitru švammi vai norullēt ar apģērbiem paredzēto drēbju rullīti.


    Avots: "100 Labi Padomi", Jauns.lv