Zaļais dzīvesveids skolēniem (6–12 gadi)

Bērnus vecumā no sešiem līdz divpadsmit gadiem sāk interesēt pagātnes un nākotnes jautājumi, kara un pasaules problēmas, dzīve un nāve, ekoloģiskie un sociālie temati, kā arī pasaules izzināšanas iespējas. Ne velti daudzi pētnieki aplūko šo vecumu kā „zinātkāres zenīta periodu”. Kā šo faktu izmantot, pievēršoties veselīgam un dabai nekaitīgam dzīvesveidam?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iesaisti bērnu logu noblīvēšanā un siltināšanā. Tādējādi jūs gan samazināsiet apkures rēķinu, gan taupīsiet resursus, gan pievērsīsiet bērna uzmanību šim jautājumam.

Pievērs uzmanību, lai ūdens krāni vienmēr ir rūpīgi aizgriezti. Kopā ar bērnu izrēķini, cik litru ūdens diennaktī aiztek, ja krāns pil.

Ļauj bērnam palīdzēt iepirkties un gatavot. Iepazīstini bērnu ar jaunām receptēm, un kopīgi izpētiet veselīga ēdiena priekšrocības.

Cik bieži vien iespējams, izmantojiet sabiedrisko transportu, divriteni vai ejiet kājām.

Ja kāda lieta ir saplīsusi, pārrunājiet ar bērnu, vai to iespējams salabot. Ja ir, tad salabojiet, nevis pērciet jaunu.

Piedāvā bērnam piedalīties Zaļā punkta skolā. Šajā skolā visa mācību gada garumā skolēni tiek mudināti iesaistīties dažādās ar vides aizsardzību saistītās aktivitātēs: radošos zīmējumu un stāstu konkursos, pētniecības darbu konkursos, kā arī citos pasākumos. Vairāk informācijas meklē: http://www.zalais.lv/lv/sabiedribai/ZP_skola/2813/

Lūdziet, lai bērns jums palīdz atrast enciklopēdijās atbildi uz kādu svarīgu ar ekoloģiju saistītu jautājumu.

Kopā ar bērnu piemājas dārziņā audzējiet ekoloģiski tīrus dārzeņus.

Dodieties ekskursijā uz Jelgavas plastmasas pudeļu pārstrādes rūpnīcu.

Kopā ar ģimeni saposiet piemājas apkārtni un piedalieties sabiedriskā sakopšanas talkā, piemēram, projektā Pēdas (www.pedas.lv).

Autore
Audra Petrika, mammam.lv/tetiem.lv

Reklāma
Reklāma