Policija atklāj detaļas par vīrieti, kuru aizturēja par 3 meiteņu pavešanu netiklībā un izmeklēšanas gaitu

Vīrietis, kuru Valsts policija aizturējusi aizdomās par trīs nepilngadīgu meiteņu pavešanu netiklībā un pamudināšanu iesaistīties seksuālākās darbībās, neslēpa no upuriem savu identitāti - viņš ir 1981. gadā dzimis vīrietis no Rīgas ar nepabeigtu vidējo izglītību, kurš jau iepriekš bija izcietis sodu par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem, preses konferencē žurnālistiem atklāja Valsts policijas (VP) Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Oļegs Lavčinovskis. 

 

FOTO: no personīgā arhīva

Viņš stāstīja, ka pērn rudenī policijā vērsās vīrietis ar iesniegumu, ka viņa 13 gadus vecajai meitai raksta kāds vīrietis ar seksuāla rakstura piedāvājumiem. Daļa sarakstes tika nodota policijai, kur tika saprasts, ka vīrietis brutāli uzrunā meitenes un mudina viņas iesaistīties seksuālās darbībās. 

Izmeklēšanā policijai izdevās noskaidrot, ka cietušas vēl divas meitenes, 10 un 14 gadus vecas, kā arī secināts, ka vēl vismaz 17 gadījumos vīrietis uzrunāja meitenes, sākot no 9 gadiem, bet šajos gadījumos neizdevās pastrādāt noziegumu, jo meitenes neiesaistījās sarunās. 


Pie vīrieša tika veikta kratīšana, izņemti datori, aizdomās turētais nogādāts īslaicīgās aizturēšanas izolatorā un tiesa apmierināja policijas lūgumu piemērot apcietinājumu. 

Vīrietis visus savus upurus uzrunāja ļoti labi Latvijā zināmā sociālajā tīklā, kur komunikācija notiek pārsvarā latviešu valodā. Meitenes tika uzrunātas latviski, viņām vaicāts: "Vai tev interesē sekss, vai vēlies par to parunāt?", citos gadījumos tika sūtītas fotogrāfijas, seksuāla rakstura filmiņas, jautājot: "Kā tev patīk? Vai nevēlies, lai arī es ko tādu izdaru?"

Policija secināja, ka vīrietis tādā veidā gribējis veikt seksuāla rakstura darbības klātienē, taču, par laimi, neviena meitene nepiekrita. Trijos gadījumos, kuros meitenes atzītas par cietušajām, notika pavešana netiklībā, kā arī risinātas seksuāla rakstura diskusijas ar interneta starpniecību. 


Šobrīd izmeklēšana ir pabeigta un nodota kriminālvajāšanai, vīrietis ir apcietinājumā un viņam draud līdz septiņi gadi cietumā. 

Reklāma
Reklāma

Lavčinovskis atzīmē, ka lietas izmeklēšana bija tik veiksmīga, jo policijā vērsās tēvs, kuram bija ļoti labas attiecības ar meitu. 13 gados bērniem nereti ir sava dzīve un seksuāla rakstura temati ar vecākiem bieži netiek pārrunāti, tomēr šajā gadījumā meitai ar tēvu bija labas attiecības, viņa vērsās ar padomu, kā rīkoties, un tēvs pareizi darīja, ka nekavējoties vērsās policijā. 

Zīmīgi, ka apcietinātajam vīrietim sociālajā tīklā bija īstās fotogrāfijas, no kurām nepārprotami bija redzams viņa vecums. 

Valsts policijā aicina pārrunāt ar saviem bērniem, ka sarunās ar vecākiem vīriešiem iesaistīties nevajadzētu. Policijā vērš arī uzmanību uz to, ka arvien vairāk šādu noziegumu tiek paveikti internetā, tāpēc vecākiem būtu svarīgi veidot uzticības pilnas attiecības ar saviem bērniem un vērsties policijā, pamanot ko aizdomīgu. 

 

Informācija no portāla Jauns.lv