Ģimenes ārsts būs jāmeklē deklarētās dzīvesvietas rajonā

Ja faktiskā dzīvesvieta, kuras rajonā izvēlēts ģimenes ārsts, nesakritīs ar deklarēto, turpmāk ģimenes ārstam būs tiesības atteikt šāda pacienta reģistrāciju. Tādus noteikumus plāno ieviest Veselības ministrija, ziņo LTV ziņu dienests. Līdz šim tam, vai pacients konkrētajā adresē ir vai nav deklarēts, nebija nozīmes. 

FOTO: Shutterstock.com

Ģimenes ārstu cilvēki visbiežāk meklē tuvāk savai dzīvesvietai - lai būtu ērti sasniedzams un lai ģimenes ārsts varētu nākts mājas vizītēs. Un, ja vien šī dzīvesvieta sakrīt ar ģimenes ārstam noteikto pamatdarbības teritoriju un viņa prakse nav pilna, tiesību atteikt pacienta reģistrāciju nav. Taču plānots, ka turpmāk šie noteikumi būs stingrāki. Tai jābūt ne vien pacienta faktiskajai, bet arī deklarētajai dzīvesvietai.  

"Tomēr deklarētā dzīvesvieta - tā ir valstī pieņemta kārtība. Un šie grozījumi ir vienkārši precizējums, lai būtu viennozīmīgi saprotams gan ģimenes ārstam, gan pacientam," pauda VM Veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis.

Ministrijas ierosinājums pagaidām nav plaši apspriests. Tikai šonedēļ to izskatīja valsts sekretāru sanāksmē, kas ir pirmais posms jauno noteikumu pieņemšanai. Ģimenes ārsts un Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis gaidāmās izmaiņas vērtē skeptiski.

"Protams, ka no pacienta redzes viedokļa, manuprāt, šādas normas iekļaušana tomēr ir neloģiska, jo dažos gadījumos deklarētā dzīvesvieta jaunam cilvēkam varētu būtiski atšķirties no reālās dzīvesvietas. Tiešām, studentiem un citiem cilvēkiem vai kādos darba meklējumos esošam, es domāju, nebūtu loģiska no klienta viedokļa šāda norma. Tas ir pieejamības jautājums, un primārajā veselības aprūpē tas ir pamatjautājums," teica Princis.

Reklāma
Reklāma

Noteikumi, kuri paredz ģimenes ārstu sasaisti ar deklarēto dzīvesvietu, varētu tikt pieņemti līdz 1. septembrim.

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv