Rotaļlietām no šodienas noteiktas stingrākas drošuma prasības

Šodien, 10. augustā, stājas spēkā stingrākas prasības atsevišķu ķīmisko vielu izmantošanai rotaļlietu ražošanā, lai nodrošinātu bērnu aizsardzību pret riskiem, ko rada ķīmisko vielu klātbūtne rotaļlietās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumos Nr. 132 “Rotaļlietu drošuma noteikumi” Ministru kabinets atbalstīja šā gada 7. augusta sēdē.

Jaunās prasības plānots piemērot no šā gada 28. oktobra attiecībā uz svinu, no 4. novembra attiecībā uz fenolu un no 26. novembra attiecībā uz bisfenolu A. Grozījumi pieņemti, jo pērn tika veiktas izmaiņas Eiropas Savienības (ES) Rotaļlietu drošuma direktīvā 2009/48/EK, samazinot iepriekš noteiktos ierobežojumus rotaļlietās izmantojamam svinam un bisfenolam A, kā arī ieviešot jaunu limitu tajās pieļaujamam fenolam.
 

Uzrauga PTAC
Rotaļlietu drošuma prasības uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Ik gadu PTAC veic dažāda veida rotaļlietu testēšanu, nosakot to atbilstību drošuma būtiskajām prasībām, galvenokārt pārbaudot mehāniskās un fizikālās īpašības un dažādu ķīmisko vielu klātbūtni un migrāciju, piemēram, tādiem elementiem kā antimons, arsēns, bārijs, kadmijs, hroms, svins, dzīvsudrabs, selēns, no 2013. gada 20. jūlija – arī alumīnijs, bors, hroms (III), hroms (VI), kobalts, varš, mangāns, niķelis, stroncijs, alva, organiskā alva, cinks, skaidro Ekonomikas ministrija (EM).

Centrs pārbauda arī organiskos ķīmiskos savienojumus, piemēram, primāros aromātiskos amīnus, akrilamīda, formaldehīda, fenola, benzola, stirola, tuluola migrāciju, krāsvielas, konservantus un bisfenolu A.
 

Bisfenols A pārsniedza noteiktās normas
Aktīvi iesaistoties Eiropas Preču drošuma veicināšanas foruma kopprojektā 2013. gadā, PTAC, kā arī citas tirgus uzraudzības iestādes no kopprojektā iesaistītajām valstīm veica drošuma pārbaudes rotaļlietām, kas izgatavotas no mīkstas plastmasas, jo to ražošanā var tikt izmantotas ķīmiskas vielas, tostarp ftalāti, bisfenols A, kā arī svins, kadmijs, organiskā alva. Šīs vielas bērniem var būt ļoti bīstamas, ja to koncentrācija vai atsevišķos gadījumos migrācija pārsniedz ar tiesību aktiem noteiktās normas.

Kopprojekta laikā tika pārbaudītas 255 rotaļlietas, no kurām 48% bija lelles, 27% – vannas rotaļlietas, 13% – plastmasas grāmatas, bet 15% – piepūšamās rotaļlietas. Nevienā gadījumā netika konstatēta ne svina, ne kadmija, ne organiskās alvas migrācija. Turpretī no 30 testētajiem rotaļlietu paraugiem attiecībā uz bisfenola A migrāciju trīs gadījumos šīs vielas migrācija pārsniedza noteiktās normas.

Reklāma
Reklāma

Fenols tika konstatēts spēļu konsoļu radītajās emisijās, katrā sestajā analizētajā bērnu teltī vai tunelī un pakošanas plēvē. Tā klātbūtne tika testēta vannas rotaļlietās un citās piepūšamajās rotaļlietās, un tika secināts, ka tas ir polivinilhlorīda sastāvā. Fenols var būt izmantots arī kā konservants šķidrajās rotaļlietās uz ūdens bāzes, piemēram, burbuļu pūšanas līdzekļos vai šķidrajās tintēs uz ūdens bāzes (piemēram, flomāsteros). Lai nodrošinātu bērnu augsta līmeņa aizsardzību pret riskiem, ko rada ķīmisko vielu klātbūtne rotaļlietās, ir veikti Rotaļlietu drošuma direktīvas grozījumi attiecībā uz fenola migrācijas un satura robežvērtībām rotaļlietās, kas paredzētas bērniem līdz 36 mēnešu vecumam, vai citās rotaļlietās, kuras paredzētas ievietošanai mutē.

Kas ir bisfenols A, svins un fenols
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde secināja, ka svinam kā toksiskam metālam nav sliekšņa, zem kura svina iedarbība neradītu būtisku ietekmi uz veselību. Pat zema līmeņa svina iedarbība var izraisīt neirotoksicitāti, proti, nervu sistēmas un smadzeņu bojājumus, it sevišķi mācīšanās grūtības.

Bisfenols A ir liela ražošanas apjoma ķīmiskā viela, ko plaši izmanto dažādu patēriņa preču un arī rotaļlietu ražošanā. Bisfenols A ir klasificēts kā 2. kategorijas reproduktīvajai sistēmai toksiska viela. Ir noteikta īpaša migrācijas robeža attiecībā uz bisfenola A izmantošanu konkrētos materiālos, kuri nonāk saskarē ar pārtiku, kā arī aizliegums izmantot bisfenolu A zīdaiņu ēdināšanai paredzētu polikarbonāta pudelīšu ražošanā.

Fenolu izmanto, lai ražotu ar sveķiem savienotus kokmateriālus rotaļlietām. Fenols ir klasificēts kā 2. kategorijas mutagēnā viela