Rīgā notiek starptautisks forums "Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību"

“Kāpēc eiropiešiem ir tik maz bērnu? Eiropa ir tukšo silīšu kontinents,” tā šodien preses konferencē, kas notika, ievadot starptautisku forumu “Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību”, izteicās Ungārijas ģimenes un jaunatnes lietu valsts ministre Katalīna Novaka. 

Foto: Artūrs Ķipsts

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Artūrs Ķipsts

Šajās dienās, 9. un 10. augustā, valsts iniciatīvas “Latvijas Goda ģimenes gads” ietvaros Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, norisinās starptautisks forums “Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību”. Forumā piedalās vairāk nekā desmit Eiropas valstu pārstāvji, daloties pieredzē ar izvēlētajām metodēm un atbalsta instrumentiem demogrāfijas veicināšanā.

“Eiropa ir tukšo silīšu kontinents, jo gandrīz nevienā Eiropas valstī nav pietiekams bērnu skaits. Un diemžēl ne visas Eiropas Savienības dalībvalstis visaugstākajā līmenī ir aktualizējušas jautājumu: “Kāpēc eiropiešiem ir tik maz bērnu?”. Ungārijā daudzi jaunieši atzīst, ka vēlas veidot ģimeni un radīt vismaz divus bērnus, tāpēc ir jautājums, kāpēc tas praksē neīstenojas un kā mēs varam palīdzēt, lai ģimenes varētu atļauties tik bērnu, cik vēlas. Ģimenes atbalstam ar naudu vien nepietiek. Ir nepieciešams veidot uz ģimenes atbalstu orientētu domāšanu,” savā viedoklī dalījās Katalīna Novaka, Ungārijas ģimenes un jaunatnes lietu valsts ministre. “Apsveicu Latvijas valdību ar šo forumu, jo jūs rādāt piemēru, kā cīnīties ar demogrāfijas krīzi.” Tāpat Katalīna Novaka pauda prieku un pagodinājumu par to, ka Latvija šā foruma organizēšanai ir iedvesmojusies no Ungārijas ikgadējā daudzbērnu ģimeņu foruma. 

 

Eiropa ir tukšo silīšu kontinents, jo gandrīz nevienā Eiropas valstī nav pietiekams bērnu skaits.

Arī Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass sveic Latviju vēlmē uzlabot atbalsta sistēmu ģimenēm ar bērniem: “Es uzskatu, ka valdība ir veikusi lielisku atbalstu daudzbērnu ģimenēm, pasludinot 2018. gadu par Goda ģimenes gadu. Lielākā daļa Eiropas piedzīvo dažādus demogrāfiskus izaicinājumus, zemus dzimstības rādītājus, nepietiekamu ģimeņu atbalstu, novecojošu sabiedrību un migrāciju. Tāpēc ir ļoti nozīmīgi, ka šodienas forums apvieno dažādus ekspertus, politiķus un akadēmiķus, lai runātu par ģimenes politiku un demogrāfiskajiem rādītājiem.”

 

Reklāma
Reklāma

 

 

Sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs” vadītājs, foruma iniciators Imants Parādnieks apstiprina, ka foruma mērķis ir apvienot veiksmīgās prakses un valstu pieredzes: “Arī Latvija var kļūt par ģimenei ar bērniem draudzīgāko valsti, bet mums vēl ir daudz ko darīt. Un nav nepieciešams izgudrot ko jaunu – ir prakses, kas labi darbojas citās valstīs, Latvijai tās vajadzētu pārņemt, pielāgot. Forumā mums kopā jāizstrādā tāds kā džentlmeņa komplekts ar darāmajām lietām, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju un kas derētu Latvijai un arī citām Eiropas valstīm.” 
 

Par forumu “Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību”
Valsts iniciatīvas “Latvijas Goda ģimenes gads” īstenošanas ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā šā gada 9. un 10. augustā notiek starptautisks forums “Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenēm draudzīgāko sabiedrību”. Forumā piedalās vairāk nekā desmit valstu pārstāvji, lai dalītos pieredzē par ģimenei draudzīgākas politikas veidošanu, tādējādi sekmējot ģimenes atbalsta politikas attīstību Eiropā un Latvijā. 
Vairāk informācijas: https://www.laiksberniem.lv, Facebook.com/GodaGimenesGads, Instagram.com/GodaGimenesGads