Jūrmala aicina uz lielāko nakts ekspedīciju un Simtgades zaļumballi bērniem

Piektdien un sestdien, 10. un 11. augustā, no plkst. 20.00 līdz pusnaktij Jūrmala aicina uz lielāko nakts ekspedīciju bērniem “Nestāti pasaciņas” Dzintaru mežaparkā. 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Nakts ekspedīcija bērniem Jūrmalā tiek rīkota jau piekto gadu, tas ir gaidītākais pasākums bērniem – ik gadu to apmeklē ap 10 tūkstoši mazo piedzīvojumu meklētāju kopā ar vecākiem. Šogad pirmo reizi nakts ceļojumā varēs doties divus vakarus un nakts ekspedīcijas noslēgumā pirmo reizi notiks Simtgades zaļumballe bērniem. 

Nakts ekspedīcijas piedzīvojumi veidoti pēc latviešu tautas un literārajām pasakām, stāstiem un pašu radītām fantāzijām; par godu Latvijas simtgadei, visi piedzīvojumi ir izdomāti, radīti, notikuši un pierakstīti Latvijā.

Iedvesmojoties no Viļa Plūdoņa, Alberta Kronenberga, Imanta Ziedoņa pasaku un dzejas motīviem, Latvijas mākslinieki Ieva Maurīte, Agnese Bule, Anna Vanaga, Mārtiņš Dāboliņš, Ivars Mailītis un Paulīne Kalniņa Dzintaru mežaparka 13 hektārus lielajā platībā būs uzbūruši noslēpumainu un piedzīvojumiem pilnu pasauli. Nakts ekspedīcijā bērni varēs piedzīvot dažādus notikumus: pērties Zaķīšu pirtiņā, našķēties Rūķīšu gadatirgū, ielīst Miega lāču migā, uzzināt Melnā noslēpumus, kļūt par Simtkājīti, priecāties Raganiņu salidojumā, doties pasakainā Ēnu ceļojumā, Pērkoņkalnā rībināt bungas un redzēt, kā būtu, ja Latvijai būtu savs Kosmosa kuģis. 
 

Garausīt's zaķīt's kurina pirtiņu
Iedvesmojoties no Viļa Plūdoņa dzejoļa “Zaķīšu pirtiņa”, mazie svētku apmeklētāji varēs vērot ēnu teātri, siet pirts slotiņas joku pirtī un kopā ar zaķiem pērties pirtiņā, skanot brīnišķīgajām Imanta Kalniņa melodijām.

Rūķīšu gadatirgus
Svētku apmeklētāji varēs našķēties Rūķīšu gadatirgū, kas veidots pēc jūrmalnieka Alberta Kronenberga darba “Mazais ganiņš” motīviem un kopīgi doties Mazā ganiņa  piedzīvojumos. Rūķīšu gadatirgū varēs iegādāties dažādus našķus – piparkūkas, karameles, biezpiena bumbiņas, kartupeļu virpuļus, cukurvati, gardo kukurūzu, pankūkas un mājas saldējumu.

Kā izskatās lāču migā?
Vasarā, kad laukā ir milzīga tveice, baltie miega lāči guļ. Apmeklētāji varēs uzzināt, kā izskatās balto lāču miga un par ko tie sapņo. 

Tik melns, ka nekā nevar redzēt!
Nakts ekspedīcijā varēs iepazīt Melnā noslēpumus. Par Melno vislabāk zināja Imants Ziedonis. Pasakā viss bija tik melns, ka neko nevarēja redzēt, melnu muti varēja mazgāt melnā ūdenī, dzert melnu pienu, grauzt melnu cukuru. 

Raganiņu salidojums
Nakts ekspedīcijas laikā notiks noslēpumains Raganiņu salidojums, kurā var piedalīties tikai raganiņas. Tādēļ svētku apmeklētājiem turpat uz vietas būs iespējas piedzīvot nelielas pārvērtības un iegūt pareizu matu sakārtojumu, sejas krāsas, lai pēc tam kopā ar raganiņām mācītos raganu deju un raganu ķēķī nogaršotu raganu zupu. Dodoties prom no raganiņu salidojuma, varēs nofotografēties un iegūt īstu raganu pasi.

Reklāma
Reklāma

Ēnu ceļojums, Pērkoņkalns un šūpuļdziesmas
Piedzīvojumu meklētāji varēs doties Ēnu ceļojumā, kur Pasaku mežā desmit gaišos gaismas staros ēnas spēlēs teātri un bērni paši varēs izgatavot savu ēnas lelles. Varēs apskatīt iespaidīgu Pērkoņkalnu un dzirdēt pērkondārdus, vērot zibeņus un muzikālus priekšnesumus, piedalīties bungu rībināšanas meistarklasē. Simtkājītis, simbolisks kukainītis, muzikantu un horeogrāfa pavadībā rīkos meistarklasi, kur 40 metrus garā radošajā darbnīcā varēs skriet, dejot, līst, slēpties. Piektdien, 10. augustā, no plkst. 20.00 līdz pusnaktij darbosies arī Šūpuļdziesmu ierakstu studija.

Ja Latvijai būtu kosmosa kuģis
Nakts ekspedīcijā būs vēl kāds pavisam īpašs notikums, kura norises laikā varēs uzzināt, kā būtu, ja Latvijai būtu savs kosmosa kuģis. Pirmais Latvijas kosmosa kuģis būs cienīga lieluma. Pasākuma apmeklētāji būs nozīmīga notikuma aculiecinieki un kopā ar kosmonautiem pieteiks startu pirmajam Latvijas kosmosa kuģim, pirms tas dosies ceļojumā. Radošajā darbnīcā varēs uzrakstīt īsziņu, kura vēlāk aizlidos kosmosā.

Pirmo reizi – zaļumballe bērniem
Sestdien, 11. augustā, plkst. 22.30 notiks Simtgades zaļumballe bērniem. Zaļumballē piedalīsies bērnu vokālā grupa “Dzeguzīte”, Adrians Kukuvass, Adrija Silva Kukuvasa, Roberts Gobziņš, Miks Dukurs, Juris Kaukulis, Maija Aukšmuksta un Adele. 

Simtgades zaļumballe notiek Latvijas valsts simtgades programmā 100 dienas pirms valsts 100. dzimšanas dienas un turpina tradīciju dejot, muzicēt un kopā būt Latvijā un citviet pasaulē. Tas ir aicinājums satikties ikvienam – tiem, kuru jaunības garšā zaļumballēm bijusi īpaša nots, un tiem, kuri šo Latvijas tradīciju vēl tikai iepazīs.

Ieeja uz visiem pasākumiem ir bez maksas. Dzintaru mežaparka teritorija būs norobežota, un pie izejām bērnu drošības dēļ tiks nodrošināta pašvaldības policijas klātbūtne. Lūdzam pieaugušos parūpēties par bērnu drošību un neatstāt bērnus bez uzraudzības!

Pasākuma rīkotāji atgādina: neaizmirstiet paņemt līdzi kabatas lukturīti, lai nakts melnumā var atrast taciņu uz pasaciņu!