Krasta nobrukumu veicina sausums. FOTO no vietas, kur bojā gāja zēns

Karostas pludmalē, kur, nobrūkot stāvkrastam, piektdienas vakarā gāja bojā desmit gadus vecs zēns, ierīkota piemiņas vieta, vēsta avīze “Kurzemes Vārds” un portāls “liepajniekiem.lv”.

Foto no liepajniekiem.lv. Autors: Ģirts Gertsons

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no liepajniekiem.lv. Autors: Ģirts Gertsons

Bojāgājušais ir puika no Lietuvas. Avīzes aptaujātais eksperts brīdina, ka nobrukumus veicina sausais laiks un jābūt uzmanīgiem visā piekrastē.

Pie koka stumbra, kas slejas līdzās traģēdijas vietai, pieskrūvēts balts krusts ar mirušā datiem un vārdu – Danielius. Kā avīzei apstiprināja policijā, bojāgājušais puika ir lietuvietis. “Kurzemes Vārds” noskaidroja, ka viņa mirstīgās atliekas jau aizvestas uz dzimteni.
 

Vietējie stāsta, ka starp jūru un stāvkrastu ir pašaura zemes strēle. Vietu īpaši iecienījuši tūristi no Lietuvas.

Jūras krastu pētnieks Jānis Lapinskis avīzei teica, ka krasta nobrukumu veicina sausums, kad nogruvums var notikt bez jebkāda redzama iemesla.

“Stāvkrastu veido galvenokārt smiltis, kurām izžūstot zūd atgēzija starp atsevišķiem smilšu graudiņiem. Kā zināms, no mitrām smiltīm var uztaisīt tornīti, no sausām tikai piramīdu. Sausas smiltis vienkārši nošļūk un nobrūk,” sacīja Latvijas Universitātes Jūras krastu laboratorijas vadošais pētnieks Jānis Lapinskis.

Reklāma
Reklāma

“Atrasties stāvkrasta tuvumā ir bīstami. Ja tas nav nobrucis, tad šobrīd vasarā krasts var nošļukt lejā pilnīgi bez jebkāda redzama iemesla,” medijs citē ekspertu.

 

Informācija no portāla