Par daudz augļūdeņu?

Uz topošo vecāku jautājumiem, kas iesūtīti ģimenes portālam „Mammamuntetiem.lv”, atbild ārste ginekoloģe Daiga Baranovska.

 

Topošā māmiņa nevar ietekmēt augļūdeņu daudzumu, vienīgais, ko var darīt, sekot ārsta norādēm un veikt nepieciešamās pārbaudes.

FOTO: Shutterstock.com

Topošā māmiņa nevar ietekmēt augļūdeņu daudzumu, vienīgais, ko var darīt, sekot ārsta norādēm un veikt nepieciešamās pārbaudes.

Esmu satraukusies. Ārste pēc kārtējās apskates izteica aizdomas, ka man ir pārāk daudz augļūdeņu. Vai tas ir nopietni? Un ko man tagad darīt? 
 

Topošā māmiņa nevar ietekmēt augļūdeņu daudzumu, vienīgais, ko var darīt, sekot ārsta norādēm un veikt nepieciešamās pārbaudes, lai izslēgtu iespējamās problēmas. Vienīgais objektīvais augļūdeņu apjoma noteikšanas veids ir USG izmeklēšana. Ja augļūdeņu ir par daudz, tas var liecināt par kādām infekcijas slimībām vai augļa patoloģijām. Palielināts augļūdeņu daudzums var norādīt uz mātes un augļa asins nesaderību jeb rēzus sensibilizāciju, cukura diabētu mammai, intrauterīnu infekciju, piemēram, STS, herpes vīrusa, citomegalovīrusa u. c., klātbūtni, placentāro audu apvalku iekaisumu vai augļa infekcijām. Ja augļūdeņu ir daudz, tuvojoties dzemdībām, mazulim var būt grūtības nostabilizēt guļu ar galvu uz leju, turklāt ir papildu risks sapīties nabassaitē. Sākoties dzemdībām, īpašs risks – ja augļūdeņi noplūst strauji, var izslīdēt nabassaite vai bērna rociņa. Ja tā noticis, topošajai māmiņai jāatguļas un uzreiz jāizsauc ātrā palīdzība. 

 

Lasi arī: Ko topošajai māmiņai vajadzētu zināt par augļūdeņiem 

Reklāma
Reklāma


Ja augļūdeņu ir daudz, pat rekomendē, ka speciālists pārdur augļūdeņu apvalku, lai šis process notiktu vadīti un kontrolēti, uzreiz pārliecinoties, vai viss ir kārtībā, un vajadzības gadījumā nabassaiti atbīdītu. Taču, apzinoties riskus, dzemdības var noritēt mierīgi un bez sarežģījumiem.