Kā motivēt bērnu tīrīt zobus un ēst veselīgi?

Daļa bērnu zobu tīrīšanu un veselīgus uztura paradumus uztver kā apnicīgu pienākumu, kurš ir svarīgs vienīgi viņu vecākiem. Lai mainītos bērnu attieksme, ir nepieciešams gan vecāku piemērs, gan vecumam atbilstošs un uzskatāms skaidrojums par to, kāpēc regulāra zobu tīrīšana un veselīgs uzturs ir nozīmīgi.
Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādas mutes dobuma slimības, tostarp zobu kariesu un smaganu saslimšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādas mutes dobuma slimības, tostarp zobu kariesu un smaganu saslimšanas.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka tikai puse Latvijas skolēnu zobus tīra divas un vairāk reizes dienā. Katrs trešais skolēns vismaz reizi dienā ēd saldumus, savukārt saldinātos dzērienus reizi dienā lieto 6,4% Latvijas skolēnu. 

 

Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādas mutes dobuma slimības, tostarp zobu kariesu un smaganu saslimšanas. Latvijā 12 gadu veciem bērniem ir vidēji 3 - 4 bojāti, plombēti vai izrauti pastāvīgie zobi, savukārt, Rietumeiropas valstīs šis skaitlis ir ap 1 vai pat mazāks.

Reklāma
Reklāma

 

Daži ieteikumi, kas palīdzēs vecākiem motivēt bērnu tīrīt zobus un ievērot veselīga uztura paradumus:

  • Esiet bērna paraugs! Bērni daudz vairāk mācās no tā, ko mēs darām, nevis no tā, ko sakām. Tīriet zobus kopā ar bērniem un arī paši izvēlieties veselīgu uzturu!
  • Pielieciet pie sienas zobu tīrīšanas kalendāru un atzīmējiet katru reizi, kad zobi ir iztīrīti! Kad mēnesis pagājis un kalendārs ir pilns – apbalvojiet bērnu ar kādu balviņu! Noderīgu informāciju un materiālus par zobu kopšanu varat atrast interneta vietnē www.tirizobi.lv un aplikācijā “ZOBS”.
  • Padariet ikvienu procesu jautru! Ar laiku ieradumi nostiprināsies, bet sākumā svarīgi bērnu ieinteresēt nodarbēs, kuras gribat padarīt par viņa ikdienu. Mazgājot zobus, izmantojiet smilšu pulksteni, uzlieciet fonā jautru mūziku vai izdomājiet ko citu, kas viņu iedvesmotu!
  • Ļaujiet bērnam izdarīt izvēli! Veikalā piedāvājiet izvēlēties starp vairākām kvalitatīvām zobu sukām, kā arī ļaujiet izlemt, kuru no veselīgajiem ēdieniem gatavosiet!
  • Pasniedzot ēdienu, parūpējieties par tā noformējumu! Internetā var atrast ļoti daudz ideju, kā ēdienu var padarīt vizuāli pievilcīgāku bērnam. Jūs varat iesaistīt arī bērnus gatavošanas procesā un padarīt to par rotaļu, kopīgi uztaisot, piemēram, krāsainu dārzeņu puķi.