Kā atbrīvoties no slaima. Praksē pārbaudīts ieteikums + receptes un VIDEOpadomi

Arī manam septiņgadniekam ļoti patīk staipīgie slaimi. Vienu tādu par sakrāto naudiņu nopirka. Izrunājām, kur šo zaļo masu drīkst likt un ko ar to drīkst darīt. Sākumā viss patiešām notika ļoti labi, līdz vienā jaukā dienā to atradu uz veļas dēļa. Masa jau bija izsūkusies cauri audumam un izklājusies pus plaukstas laukumā, stāsta mamma Aija. 

Slaims ir lielisks stresa noņēmējs bērniem, un stresa palielinātājs vecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Slaims ir lielisks stresa noņēmējs bērniem, un stresa palielinātājs vecākiem

Vispirms mēģināju slaimu vienkārši noņemt ar rokām. Protams, tas nebija izdarāms. Tad meklēju padomu Youtube. Tur kāds amerikāņu tētis ieteica izmēģināt etiķi. Iespējams, slaimi ir dažādi, līdz ar to atšķiras reakcija uz etiķi, bet es nejutu ne mazākās izmaiņas. Tad nolēmu vienkārši ielikt veļasmašīnā uz maksimālo temperatūru. Mazgāju divas reizes. Nekā. Toties vietās, kur mazgāšanas procesā tīrās auduma daļas, kas saskārās, labprāt pielipa. 

 

 

 

Lasi arī:  
Slaimi var izrādīties kaitīgi veselībai; izsaukt vemšanu un vēdersāpes 
Jaunums! Slaima pagatavošana paša spēkiem

 


Nākamis solis - nolēmu likt lietā paņēmienu, kas virtuves mākslā ļauj mīklai kļūt tādai, kas nelīp pie rokām. Proti, pārbērt ar miltiem. Es gan lēmu par labu mannā - bēru slaimam virsū mannā un ierīvēju. Rezultātā veidojās mazas, zaļas nelipīgas klimpiņas, las vairs pie auduma neturējās. 

Kāds ir rezultāts? Man ir veļasdēlis, pie kā vairs nevar pielipt, bat tam malā ir zaļš plankums. Es mēģināju to pagludināt, starp gludekli un plankumu liekot papīra salveti, bet nekas nost vairs nenāca. Un tomēr - tajā vietā apģērbu gludināt vairs neuzdrošinus. Jauns audums būs jāgādā tik un tā. Šī metode var noderēt dīvānu vai mīkstu krēslu notīrīšanā, bet jārēķinās, ka mannā tomēr ir abrazīvs un mehāniski iedarbojas arī uz pašu audumu."


Citas receptes, kā atbrīvoties no lipīgās masas
Interneta vietnēs var izlasīt daudz un dažādas metodes, kā atbrīvot drēbes no lipīgās masas. Atsauksmes par to efektivitāti ir dažādas, iespējams, ka nozīme ir vielām, kas ir izmantotas slaima izgatavošanā.  Apkopojam dažas no metodēm un aicinām dalīties ar saviem paņēmieniem. 
 

Karstā tīrīšana
Iemērc ar slaimu sasmērēto apģērbu karstā ūdenī, kuram pievienots ožamais spirts. Kad ūdens atdzisis, apģērbu izmazgā kā parasti. 


Aukstā tīrīšana
Audumu ieliek celofāna maisiņā un ieliek saldētavā. Kad slaims sasalis, to notīra no auduma.


Tīrīšana ar trauku mazgājamo līdzekli
Tīrīšanai var izmantot trauku mazgājamo līdzekli, ko uzlej sasmērētajai vietai un ļauj tam iedarboties 1-2 stundas. Apģērbu izskalo, ja nepieciešams, atkārto vēlreiz. 


Speciālie tīrīšanas līdzekļi
Speciālie apģērba balināšanas un traipu izņemšanas līdzekļi, piemēram, "Vanish" izmantojami tad, ja ir droši zināms, ka tie nevar sabojāt audumu. Pievērs uzmanību auduma sastāvām! 


Spirts
Uzlej spirtu uz slaima sabojātā auduma un atstāj to iedarboties uz 50 - 60 minūtēm. 

Reklāma
Reklāma


Benzīns
Ja slaims ilgstoši ir bijis pielipis audumam, var mēģināt to notīrīt ar benzīnu. Uzliek vates plāksnīti ar benzīnu sasmērētajai vietai un atstāj uz 30 minūtēm. Metode jāizmanto ļoti uzmanīgi, jo var sabojāt audumu.


Ūdeņraža pārskābe
Universāls un lēts līdzeklis. Tīra audumu ar pārskābē samērcētu vates tamponu, kamēr tas ir tīrs.


Sāls
Sagatavo sāls, citrona sulas un ožamā spirta maisījumu. Ja traips ir svaigs, uzliec iegūto maisījumu uz tā un paturi 20 minūtes. 
Ja pleķis ir vecs, maisījumu atstāj uz 50 minūtēm, pēc tam tīra ar asu birsti. 
 

Kā notīrīt slaimu no  mēbelēm, koka virsmām un sienām
Notīra no mēbeles lielāko daļu slaima, to noņemot mehāniski. Ja slaims vēl nav sakaltis, to var mēģināt noņemt, izmantojot lielāku slaima gabalu, ātri pieliekot un raujot to nost no virsmas. Ja masa ir sakaltusi, to ēģina nokasīt. 
 

Pēc tam ķeras klāt pleķa tīrīšanai.

  • Sasmērēto vietu tīra ar spirtu
  • Tā kā slaims aystāj treknus, taukainus pleķus, no dīvānu virsmas to var mēģināt iztīrīt ar kartupeļu miltu palīdzību. Tā absorbē taukus.
  • Vēl var mēģināt likt lietā vārāmo sāli, ar ko bagātīgi pārkaisa pleķi.
  • Ožamais spirts, ar kuru bagātīgi izberzē mēbeļaudumu. 
  • Paklāju tīra vispirms mehāniski, tad ar speciālo paklāju tīrīšanas līdzekli, kas veido putas, ko pēc tam izberž ar asu suku. 

 

Koka porainā virsma ļoti ātri uzsūc slaima krāsu. Var izmēģināt kādu no šīm metodēm:

  • Taukainus pleķus no koka virsmām labi notīra linsēklu eļļa. Pēc tam samērēto vietu kārtīgi nopucē ar mikrošķiedras lupatiņu.
  • Vienā litrā ūdens izšķīdina tējkaroti ožamā spirta un 2 tējkarotes citrona sulas. Ar to tīra taukaino pleķi. 
  • Tīri koka virsmu ar etiķi. Skābums var palīdzēt tikt vaļā no treknā traipa.
  • Virsmu var tīrīt arī ar zaļu pārgrieztu kartupeli. 
     

Ja slaims ir ticis uz tapetēm, diemžēl to notīrīt pilnībā nebūs iespējams. Samazināt taukaino pleķi var mēģināt, gludinot to ar karstu gludekli caur plānu auduma gabalu vai salveti. Krāsotas sienas vienkāršāk ir vēlreiz pārkrāsot, nevis tīrīt. 

Lai sokas! 
 

 

 

https://www.youtube.com/embed/7qsS0cnKREA