Maksts tvirtuma zudums un urīna nesaturēšana pēc dzemdībām: ieklausies ekspertu padomos

Ir jautājumi, kurus dažkārt ir neērti apspriest pat ar savu ārstu. Viens no tiem saistīts ar intīmo veselību pēc dzemdībām.
Pēc dzemdībām maksts zaudē tvirtumu, var parādīties arī slodzes urīna nesturēšana – patvaļīgas urīna noplūdes pat pie nelielas fiziskas piepūles.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc dzemdībām maksts zaudē tvirtumu, var parādīties arī slodzes urīna nesturēšana – patvaļīgas urīna noplūdes pat pie nelielas fiziskas piepūles.

Ar padomiem, kā jaunajām māmiņām pēc dzemdībām ne tikai atrisināt urīna nesaturēšanas problēmas, bet arī atjaunot maksts tvirtumu komfortablākai ikdienai un pilnvērtīgai dzīves baudīšanai, dalās ginekoloģe un dzemdību speciāliste dr. Inta Dinsberga un farmaceite Alīna Fleišmane.


Problēmas būtība

“Grūtniecības un dzemdību laikā maksts gļotāda, urīnizvadkanāla slēdzējmuskuļa un maksts muskulatūra tiek pārstiepta, jo iegurņa pamatnes muskulatūrai ir jāiztur liela slodze, noturot dzemdi ar bērniņu, augļūdeņiem. Tā rezultātā maksts zaudē tvirtumu, var parādīties arī slodzes urīna nesturēšana – patvaļīgas urīna noplūdes pat pie nelielas fiziskas piepūles. Taču ir arī pozitīvā ziņa –  šo delikāto jautājumu ir iespējams risināt,” stāsta Dr. Inta Dinsberga.

 

Grūtniecības un dzemdību laikā maksts gļotāda, urīnizvadkanāla slēdzējmuskuļa un maksts muskulatūra tiek pārstiepta, jo iegurņa pamatnes muskulatūrai ir jāiztur liela slodze, noturot dzemdi ar bērniņu, augļūdeņiem. Tā rezultātā maksts zaudē tvirtumu.

 


Vingrinājumi īsi pēc dzemdībām

Iespējas atjaunot maksts tvirtumu un novērst urīna nesaturēšanu ir dažādas – pirmais solis ir fiziski vingrinājumi. Tie jāsāk jau 2. līdz 3. dienā pēc dzemdībām, jāvingro katru dienu no 10 līdz 15 minūtēm. Vingrinājuma pamatā ir maksts muskulatūras sasprindzināšana un atbrīvošana dažādās pozīcijās. Veicot šādus vingrinājumus, muskuļi uz vingrošanas laiku ir tonusā, veicinot pirmsdzemdību formas atjaunošanu. Vingrinājumus var veikt jebkurā vietā un sev ērtā pozā –  guļus, sēžot uz krēsla vai stāvot kājās. 


Palīglīdzekļi muskulatūras stiprināšanai

“Aptiekās ir pieejams plašs preču klāsts ar dažādiem palīglīdzekļiem, lai šie vingrojumi būtu efektīvāki. Piemēram, vaginālās bumbiņas, slodzes vingrojumu lodītes iegurņa pamatnes muskulatūras stiprināšanai. Tikpat efektīvs palīgs vingrinājumu veikšanai ir elastīgās saites. Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, ikviena kliente noteikti atradīs tieši sev vispiemērotāko preparātu, kas stimulēs tvirtuma atgūšanu un mazinās urinēšanas nesaturēšanas problēmas,” stāsta farmaceite Alīna Fleišmane. 

 

Reklāma
Reklāma

Maksts elastība lielākoties pēc dzemdībām vairs neatjaunojas iepriekšējā līmenī, it īpaši, ja sievietei ir bijušas vairākas dzemdības, tādēļ vingrinājumi un atbilstošu palīglīdzekļu lietošana ir ļoti būtiska. Ja sieviete katru dienu izpilda vingrinājumus, tad trīs mēnešu laikā pēc dzemdībām būtu jāatjaunojas maksts tonusam. Taču, ja jaunā māmiņa šajā laikā rezultātus nemana, ir ieteicams aiziet uz konsultāciju pie sava ārsta, no kā nevajadzētu baidīties, jo ārsts noteikti zinās, kuras metodes konkrētai situācijai būs vispiemērotākās.

 

Ja sieviete katru dienu izpilda vingrinājumus, tad trīs mēnešu laikā pēc dzemdībām būtu jāatjaunojas maksts tonusam.

 

Medicīniskās metodes

Pateicoties tehnoloģijām un zinātnei, mūsdienās pieejamas arī dažādas medicīniskas metodes, ar kuru palīdzību var uzlabot esošo stāvokli. Viena no tām ir INCONTIlase metode – neinvazīva vieglas un vidējas pakāpes slodzes urīna nesaturēšanas terapija. Klīniskie pētījumi liecina, ka tās ir efektīvas, viegli veicamas, drošas un komfortablas procedūras. Maksts gļotādas atjaunošanas un slodzes urīna nesaturēšanas ārstēšanas lāzera procedūras un hialuronskābes pildvielas injekcijas var veikt, kad pagājuši vismaz 3 mēneši pēc dzemdībām. 
 

Rūpes par sevi pēc dzemdībām – labāka pašsajūta ilgtermiņā

Farmaceite aicina par savu ķermeni rūpēties ik dienu un, ja plānots ģimenes pieaugums, noteikti ir vērts padomāt par vingrinājumiem, kas palīdzēs uzturēt vajadzīgo tonusu jau savlaicīgi. Grūtniecības laikā var apmeklēt grūtniecēm paredzētās vingrošanas nodarbības, kurās ir topošajām māmiņām īpaši izstrādāti vingrinājumi. Pēc bērniņa nākšanas pasaulē noteikti nevajadzētu atstāt savu ķermeni novārtā, jo problēma pati no sevis neatrisināsies, tieši pretēji – ar laiku, kā arī ar katru nākamo grūtniecību, tā saasināsies. Pašsajūta ar laiku kļūs diskomfortablāka, un regulāri vingrojumi noteikti palīdzēs justies kā pirmsdzemdību periodā.

 

LASI ARĪ
Septiņi svarīgākie iemesli un reizes, kad apmeklēt ginekologu

Kā tikt galā ar urīna nesaturēšanu?

Saistītie raksti