Plīsumu un ķeizargrieziena šuvju pareiza kopšana

Ir mammas, kuras dzemdībās piedzīvo plīsumus. Un ir tādas, kurām dažādu iemeslu dēļ veic ķeizargrieziena operāciju. Abos gadījumos brūces sašuj. Lai uzzinātu, kāda ir to pareiza kopšana dzīšanas perioda, izvaicājām Rīgas Dzemdību nama ginekoloģi dzemdību speciālisti Lindu Grīnbergu.

Būtiskākā lieta, kas ikvienai jaunajai māmiņai jāzina par šuvju kopšanu, ir personīgā higiēna.

FOTO: Shutterstock.com

Būtiskākā lieta, kas ikvienai jaunajai māmiņai jāzina par šuvju kopšanu, ir personīgā higiēna.

Speciāliste uzsver – prakse rāda, ka ar šuvju kopšanu mēdz būt problēmas, kas pēc tam prasa papildu ārstēšanu.
 

Vissvarīgākā lieta – higiēna

Būtiskākā lieta, kas ikvienai jaunajai māmiņai jāzina par šuvju kopšanu, ir personīgā higiēna. Reizēm jaunās sievietes tiešām baidās un uztraucas – kā tad es tur tagad mazgāšu, bail, ka šuves neatveras, vai tur maz drīkst skarties klāt. Taču higiēna ir ļoti būtiska, lai šuves labi dzītu. Mazgāties ieteicams vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Mazgāties vēlams ar intīmās zonas kopšanai paredzētām ziepēm. „Es nezinu, no kurienes joprojām palicis aizspriedums, ka pēcdzemdību periodā vislabāk mazgāties ar bērnu ziepēm. Nē, intīmās kopšanas līdzekļiem ir ļoti piemērots PH līmenis, tāpat tie mēdz būt bez smaržvielām un citām vielām, kas var izraisīt kairinājumu. Vislabāk ir izmantot tieši to mazgāšanās līdzekli, ko sieviete ieradusi lietot līdz dzemdībām. Šis nav īstais laiks eksperimentiem,” par būtiskāko stāsta ārste.

 

Praksē ir gana daudz gadījumu, kad nākas konstatēt – jaunajai māmiņai patiešām ir problēmas ar intīmās higiēnas ievērošanu. To varot novērot jau dzemdību zālē.


Speciāliste skaidro, ka ikvienai sievietei jāapzinās, ka brūces lokalizācija ir samērā netīrā vietā, kur netālu ir anālā atvere, blakus atrodas urīnizvadkanāls, līdz ar to tur mājo daudz mikrobu. Vēl jāzina, ka asinis, kas izdalās no dzemdību ceļiem, ir ļoti laba barotne mikrobiem. Līdz ar to, ja sieviete neievēro regulāru un pareizu kopšanu, mikrobi vairojas un, protams, var inficēt sašūto brūci. Ārste apliecina, ka praksē ir gana daudz gadījumu, kad nākas konstatēt – jaunajai mammai patiešām ir problēmas ar intīmās higiēnas ievērošanu. To varot novērot jau dzemdību zālē.
 

Higiēnisko pakešu mainīšana

Tāpat regulāri jāmaina higiēniskās paketes – šajā reizē tās nebūs līdzeklis, uz ko ietaupīt. Paketes jāmaina ne retāk kā reizi divās līdz trīs stundās. Naktī – kad pamostas mazulis. Pēcdzemdību periodā labāk izvēlēties tādus higiēnas līdzekļus, kas jau iepriekš izmēģināti un šķiet patīkami. Labāk izraudzīties paketes, kuras nesatur smaržvielas, kā arī tās, kas mīkstākas, lai brūcei būtu pēc iespējas saudzīgāka vide. Arī, ievietojot biksītēs, raudzīties, lai tās nav pārāk ciešas, līdz ar to būtu mazāka berze, kas var radīt nepatīkamas sajūtas, un arī neveidotos izsutumi. Tamponu lietošana pēcdzemdību periodā ir aizliegta, nemaz nerunājot par situāciju, ja plīsumu vai iegriezumu ir bijusi nepieciešamība šūt.
Vēl dzīšanas procesā rekomendē gaisa peldes – piemēram, naktī gulēt bez paketes vai speciālajām biksēm, apakšā paklājot mitrumuzsūcošu paladziņu.
 

Lai šuve neatvērtos

Reizēm jaunās māmiņas ir pārliecinātas, ka pēcdzemdību periodā nedrīkst sēdēt, jo šis process var veicināt šuvju atvēršanos. Taču sēdēt drīkst. Izņēmuma situācija būs tikai tā, ja sieviete apsēdīsies strauji, piemēram, iekrītot mīkstā dīvānā vai klubkrēslā. Rezultātā brūce var tikt mehāniski atplēsta.  Visādi citādi no sēdēšanas brūce nevar atnākt vaļā, un parasti mammas tomēr labi jūt, kādā pozā sēdēt ir ērti, bet kādā rodas diskomforts. Atvēršanās var notikt tikai tad, ja brūcē jau ir infekcija. Un tā var būt tad, ja sākotnēji ir problēmas ar higiēnu. Brūces atvēršanos var veicināt arī anēmija, ja ir nepietiekams uzturs, ir pazemināta imunitāte. Reti ir tie gadījumi, kad sievietei vispār brūces slikti dzīst. Visbiežāk pie vainas tomēr ir infekcijas rašanās.

 

Labāk izvēlēties paketes, kuras nesatur smaržvielas, kā arī tās, kas mīkstākas, lai brūcei būtu pēc iespējas saudzīgāk.

 

Arī tualetes apmeklēšana nebūs iemesls, lai brūce atvērtos. Taču sievietei var būt nepatīkamas sajūtas, īpaši pirmajās dienās pēc dzemdībām. Ja pirmajās dienās pēc dzemdībām ar tualetes apmeklēšanu ir pavisam grūti aizcietējumu dēļ, var izmantot kādas klizmas, pirms tam gan aprunājoties ar ārstu un cenšoties lietot uzturu, kas veicina vēdera izeju, – šķiedrvielām bagātu pārtiku, kā arī uzņemot pietiekami šķidrumu. Jebkurā gadījumā pēc tualetes apmeklējuma svarīgi rūpīgi nomazgāties.
 

Dažādu augu sēdvannas

Laika gaitā rekomendācijas, kā pareizi apkopt dzemdību laikā gūtos plīsumus vai griezumus, mainās. Agrāk visām sievietēm šīs brūces tika smērētas ar briljanta zaļo, dzemdību nodaļās organizēja mazgāšanos furacilīna vanniņās. Bija arī tādi laiki, kad pēc dzemdībām neļāva valkāt biksītes – visas jaunās māmiņas starp kājām turēja īpašus auduma autiņus un, ja nepieciešams, pārvietojās pīles gaitā. Līdzīgi mainās uzskats par dažādām zāļu, piemēram, kumelīšu un ozolmizu, vanniņām. Vienu laiku tās uzskatīja par obligātām, tagad tās var izmantot, ja sieviete jūtas ērti un patīkami. Katrā ziņā sēdvannas nekādu sliktumu neradīs. Citādi ir ar klasisko vannu – to nerekomendē laikā līdz sešām nedēļām pēc dzemdībām neatkarīgi no tā, vai ir bijusi nepieciešamība kaut ko sašūt.
 

Kas notiek infekcijas laikā?

Plīsumus un iegriezumus intīmajā zonā šuj ar diegiem, kas pēc tam nav jāizņem – tie paši dažu mēnešu laikā uzsūcas un laika gaitā pazūd pavisam. Atšķiras šūšanas tehnikas, ko speciālists izvēlas atbilstoši vajadzībai. Infekcijas rezultātā sašūtie audi kļūst irdeni, ap diegiem veidojas aplikums un strutaini izdalījumi. Tādā situācijā diegi ir jāizņem, jo tie tik un tā neko kopā nesatur, tad ir jāārstē brūces malas. Parasti tā ir antibakteriāla terapija. Kad malas apdzijušas, var šūt atkārtoti.
 

Reklāma
Reklāma

ZINĀŠANAI
Antibiotikas, ko izraksta jaunajai māmiņai, ir savietojamas ar zīdīšanu, vienīgi mazulim parasti papildus rekomendē bifidobaktērijas.
 

Pazīmes, ka šuves vietā sācies iekaisums

  • Normālā situācijā pirmajās dienās sāpes var būt pat tik lielas, ka nepieciešami pretsāpju līdzekļi, taču dienu pēc dienas tām ir jāsamazinās. Ja sāpes konstanti ir stipras vai pat kļūst stiprākas, ieteicams pārliecināties, vai tiešām ar šuvi viss ir kārtībā.
  • Pie ārsta jāvēršas arī tad, ja ir pastiprināti, pat smakojoši izdalījumi, ja ir pietūkuma sajūta, diskomforts, reizēm arī temperatūra.
     

Piena sēne un šūta brūce

Piena sēne parasti raksturīga grūtniecības laikā. Ja līdz dzemdībām tā nebūs parādījusies vai būs veiksmīgi izārstēta, uzreiz pēc dzemdībām tā, visticamāk, neparādīsies. Viens gan jāzina: ja grūtniecības laikā bijusi piena sēne, tā var veicināt plīsumu rašanos makstī. Ja maksts jau ir kairināta un iekaisusi, arī vaginālās apskates, visticamāk, būs ļoti nepatīkamas. Tāpēc piena sēni līdz dzemdībām patiešām ir būtiski izārstēt.
 

SVARĪGI!
Starpenes muskulatūras treniņus rekomendē jau 5–7 dienas pēc dzemdībām, arī tad ja ir bijis plīsums vai iegriezums, jo vingrojumi veicinās muskuļu apasiņošanu un šķiedru atjaunošanos, līdz ar to arī dzīšanu.
 

Ķeizargrieziena šuvju aprūpe

48 stundas pēc operācijas (dažkārt pat ātrāk) no brūces vēlams ņemt nost pārsēju, lai brūcei piekļūtu gaiss, ka veicina dzīšanu. Vēl jāatceras, ka nevajadzētu valkāt biksītes, kuru gumija ir tieši uz brūces, tā palielinot risku, ka brūce tiek mehāniski kairināta. Var izvēlēties vai nu biksītes ar paaugstinātu jostasvietu, vai tieši pretēji – pazeminātu. Ir vairāki krēmi, kas domāti dzīšanas veicināšanai, taču arī bez tiem, ja rūpējas par brūces tīrību, parasti ļoti labi dzīst. Arī ķeizargrieziena gadījumā tiek izmantoti diegi, kas paši uzsūcas un pazūd. Reizēm, atkarībā no šūšanas tehnikas, brūces galos ir nelieli diedziņi, ko, mammai mājās ejot, nogriež. Un pavisam reti ir gadījumi, kad pēc kāda laika no brūces izlien diega galiņš. Mammas tad satraucas, vai viss ir normāli. Taču raizēm nav pamata – tā var būt.



Tām jaunajām mammām, kurām brūce sanāk tauku krokā, īpaši jārūpējas, lai tā nesāktu sust. Tad var pielikt klāt maigu auduma gabaliņu, kas uzsūc mitrumu, arī sviedrus, kas var rasties karstā laikā. Tādā gadījumā jādomā arī par papildus brūces apmazgāšanu. Dušā drīkst iet jau 48 stundas pēc operācijas, bet nedrīkst berzēt un rīvēt.

Lai brūce neatvērtos, arī pēc „ķeizara” jādomā par saprātīgu kustēšanos un izvairīšanos no pārāk lielu smagumu cilāšanas. Bērns ir vienīgā smagā lieta, ko jaunā māmiņa šādā situācijā drīkst cilāt.
Tas, cik liela rēta paliks, atkarīgs arī no ģenētikas. Un, protams, ja iekaisuma dēļ nāksies šūt otrreiz, ir lielāka varbūtība, ka rēta būs daudz manāmāka.

 


 

 

 

 

 

Fonds “Mammām un Tētiem” izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

Lejupielādēt žurnālu PDF formātā

Atvērt lasīšanai online