Hematopoētiskās cilmes šūnas un to pielietošana

Cilvēka organismā cilmes šūnas “dzīvo” visneiedomājamākās vietās. Organisms visu laiku atjaunojas – mainās asins sastāvs, āda, atjaunojas nervu šūnas jeb neironi, brūces sadzīst, mati un nagi nepārstāj augt. Tas viss notiek, pateicoties cilmes šūnām. 

Laicīgi iegūtas cilmes šūnas var kļūt par labākajām zālēm dažādu saslimšanu gadījumos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laicīgi iegūtas cilmes šūnas var kļūt par labākajām zālēm dažādu saslimšanu gadījumos.

Cilmes šūnu brīnumainās spējas

Cilmes šūnas  - tas ir unikāls šūnu veids, kas spēj vairākkārt dalīties, pašatjaunoties un veicināt audus un orgānus veidojošo šūnu nobriešanu. Katrā mūsu organisma milimetrā ir atrodamas cilmes šūnas. Tomēr ar gadiem to skaits krietni samazinās. 

Hematopoētiskās cilmes šūnas ir šūnas, kas diferenciācijas un nobriešanas rezultātā veido visu veidu asins šūnas: eritrocītus, trombocītus un dažāda veida leikocītus.
Termins "hematopoētisks" nozīmē "asinsrades", jo tieši šīs šūnas kalpo par hematopoēzes procesa "sākumpunktu". No hematopoētiskajām šūnām veidojas visu veidu asins šūnas, taču no tām nevar veidoties citu audu un orgānu šūnas, piemēram, kaulu vai smadzeņu šūnas.

Hematopoētiskajām cilmes šūnām ir iespēja praktiski neierobežoti dalīties. Tas nozīmē, ka no salīdzinoši neliela sākotnējā skaita var rasties milzīgs jauno šūnu skaits, kas spēj turpināt dalīties.
Hematopoētisko cilmes šūnu spēja intensīvi dalīties ir iemesls tam, ka šīs šūnas ir ļoti jutīgas pret ķīmijterapiju. Tāpēc vēža vai citu onkoloģisko slimību ārstēšanas procesā bieži vispirms cieš hematopoētiskās cilmes šūnas.

 

Cilmes šūnu skaita palielināšana organismā var veicināt reģenerāciju, bojāto audu un slimo orgānu atjaunošanos.


Cilmes šūnu skaita palielināšana organismā var veicināt reģenerāciju, bojāto audu un slimo orgānu atjaunošanos, jo tiek atjaunotas zudušo šūnu rezerves. Mūsdienu medicīna jau izmanto jaunu tehnoloģiju - šūnu terapiju.
Ievadot hematopoētiskās šūnas organismā, kuram, piemēram, lielas ķīmijterapijas devas rezultātā iznīcināta asinsrade un imūnā sistēma, ievadītās šūnas spēj kolonizēt slimā pacienta kaula smadzenes un atjaunot asinsradi. Tieši uz šī principa pamatojas hematopoētisko cilmes šūnu transplantācija. Ievadot pacientam šūnas intravenozi, tās pārvietojas pa asinsriti, meklējot sev jaunas "mājas", pakāpeniski apdzīvo kaula smadzenes un sāk tur darboties, ražojot jaunas asins šūnas.

 

Nabassaites asinis

Vēl viens avots, kas ir bagāts ar multipotentām cilmes šūnām, ir nabassaites asinis, kas tiek savāktas uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Kad piedzimst bērniņš, vecmātei ir tikai neilgs brīdis, lai savāktu ar cilmes šūnām bagātās asinis. Tās spēj atjaunot asinsrades sistēmu, cīnīties ar infekcijām, kā arī veido imunitāti. 

 

Nabassaites asinis spēj atjaunot asinsrades sistēmu, cīnīties ar infekcijām, kā arī veido imunitāti. 


Pašlaik hematopoētiskās cilmes šūnas ārstniecībā jau plaši izmanto, ārstējot onkoloģiskas saslimšanas, nervu sistēmas traucējumus (centrālās nervu sistēmas hipoksiski traucējumi, spinālās traumas, DCP), sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas (išēmiskā sirds slimība, apakšējo ekstremitāšu išēmija), autoimūnas saslimšanas (cukura diabēts, multiplā skleroze), nieru slimības.
Lai veiktu šūnu terapiju, ir jānodrošina parauga kvalitāte, par ko mēs rūpējamies mūsu klīnikā, ievērojot augstākos standartus biotehnoloģijā. 
Hematopoētiskās cilmes šūnas tiek pārbaudītas ar vairākām metodēm, ievērojot dubulto kontroli, ne tikai procesa sākumā un apstrādes beigās, bet arī visa procesa garumā, lai nodrošinātu augstāka standarta kvalitāti mūsu paraugiem. Ievērojot pasaulē valdošās tendences, mēs strādājam ar jaunākās paaudzes aparatūru, kas tiek izmantota augstāko Eiropas standartu laboratorijās, kur tiek pielietotas efektīvākās un modernākās metodes. 

Kad kvalitātes kontroles laikā tiek akceptēta parauga atbilstība noteiktiem standartiem, tikai tad paraugs tiek novietots pastāvīgās uzglabāšanas djuārā, kur atradīsies gadiem ilgi. Parauga kvalitāti mēs apliecinām ar sertifikātu.

Reklāma
Reklāma



Reāli cilvēki, reāli stāsti:

Bērnu cerebrālā trieka. Vairāki smagu slimību ārstēšanas gadījumi tika veikti Meksikā, kur viens no pacientiem bija bērns ar cerebrālo trieku.  Zēnam galvas smadzeņu bojājums aptvēra 40% smadzeņu laukuma, kas radīja šaubas, vai tradicionālās ārstēšanas metodes palīdzēs, tāpēc vecāki izlēma mēģināt ārstēšanu ar cilmes šūnām, kas bija viņu pēdējā cerība. Bērnam cilmes šūnas tika ievadītas intravenozi ar katetra palīdzību tieši bojājuma skartajā galvas smadzeņu zonā. Jau pēc diviem mēnešiem tika novēroti uzlabojumi, samazinājās krampju biežums. Ar laiku puisēns kļuva stiprāks, aktīvāks, sāka runāt.
 
Mugurkaula smadzeņu trauma. J.W. 2007. gadā vasarā iekļuva autokatastrofā, kā rezultātā nopietni tika bojāts trešais krūšu skriemelis, kas izraisīja paralīzi. 2008. gada pavasarī pacientam tika veikta nabassaites cilmes šūnu transplantācija. Četru mēnešu laikā pacientam izzuda sāpes rokās un kaklā, kā arī pacients atsāka staigāt, atbalstoties uz kruķiem. 

Autisms. Zēnam 2,5 gadu vecumā tika konstatēts autisms. Pirms tika uzsākta ārstēšana ar cilmes šūnām, puisītis nerunāja nemaz. Tas bija liels pārsteigums, kad pēc pirmās cilmes šūnu terapijas, viņš  pirmoreiz mūžā pateica teikumu no trim vārdiem. Tagad viņš var lasīt, kas iepriekš šķita pilnīgi neiespējami, kā arī daudz labāk atpazīt priekšmetus, ar apkārtējiem cilvēkiem veidot acu kontaktu.

Rakstā izmantotie materiāli.


iVF Riga Cilmes šūnu centrs
iVF Riga Cilmes šūnu centrs ir pirmā nacionālā cilmes šūnu banka Latvijā. Noslēdzot līgumu par cilmes šūnu saglabāšanu iVF Riga Cilmes šūnu centrā, pacienti varētu būt pārliecināti, ka visas darbības ar cilmes šūnām tiek veiktas izmantojot aprīkojumu, kas atbilst mūsdienu biotehnoloģiju augstākajiem un jaunākajiem standartiem. Cilmes šūnu paraugu apstrāde tiek veikta tikai sterilās telpās.


Par nabassaites asins cilmes šūnu saglabāšanu iVF Riga Cilmes šūnu centrā:

  • Šī ir pirmā nacionālā cilmes šūnu banka Latvijā
  • Centram ir daudzu gadu pieredze darbā ar bioloģisko materiālu
  • Centram ir visas nepieciešamas atļaujas darbam ar cilmes šūnām (Zāļu Valsts Aģentūras sertifikāts)
  • Šeit strādā augsti kvalificēti speciālisti, kas pastāvīgi pilnveido savu profesionālo līmeni, zināšanas un prasmes
  • Centra aprīkojums atbilst mūsdienu biotehnoloģiju augstākajiem un vismūsdienīgākajiem standartiem. Paraugu apstrāde tiek veikta tikai sterilās telpās
  • Bioloģiskais materiāls ātri tiek piegādāts un droši apstrādāts, tas veicina labāku un kvalitatīvāku cilmes šūnu iegūšanu. Cilmes šūnu iegūšana, apstrāde un uzglabāšana notiek Rīgā, Latvijā
  • Centra iespējams veikt jaundzimušā ģenētisko diagnostiku, izmantojot nabassaites asinis (ģenētiskā pase), HLA-tipēšanu (iespēja uzzināt parauga saderību ar radiniekiem).