Slaimi var izrādīties kaitīgi veselībai; izsaukt vemšanu un vēdersāpes

Tik ļoti iecienītie slaimi – staipīgie puņķi, ko bērni pērk vaikalos vai dažreiz gatavo arī paši, var izrādīties kaitīgi lietotāja veselībai, ziņo Lielbritānijas mediji. 

Arī mājās taisītie slaimi var saturēt pārāk lielu bora koncentrāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Arī mājās taisītie slaimi var saturēt pārāk lielu bora koncentrāciju.

Lielbritānijā bāzētā patērētāju tiesību aizsardzības organizācija “Which?” ziņo, ka košas krāsas slaimi var saturēt lielā daudzumā ķīmisku vielu boru, kas pārsniedzot noteiktās atļautās devas, var izraisīt caureju, nelabu dūšu, vemšanu un pat krampjus. Boru izmanto, lai radītu slaimiem staipīgo un lipīgo konsistenci. 

Pētnieki veica testus ar populārakajiem slaimu  produktiem, kurus bērni iesaka viens otram sociālajos tīklos. 8 no 11 testētajiem slaimiem atļautais bora daudzums pārsniedza ES atļautās normas. Atļautais daudzums ir 300 mg uz kilogramu vielas, bet slaimos dažbrīd tas pārsiedza normu pat četras reizes. 

Arī mājās taisītie slaimi var saturēt pārāk lielu bora koncentrāciju, jo slaimu gatavošanas receptes bērni sameklē internetā, nespējot izvērtēt pievienojamo sastāvdaļu nekaitīgumu. Pieēram, kāda meitene guvusi nopietnus ādas apdegumus, gatavojot slaimu pēc kādas Google atrastas receptes. Proti, noteiktās devās sajaucot PVA līmi, skūšanās putas, virtuvē atrodamas pārtikas krāsas un glitterus jeb spīgulīšus, un kontaktlēcu šķidumu, kas satur boru.  

Eiropas Ķīmisko vielu aģentūra brīdina, ka bors lielā dudzumā var ietekmēt auglību un izraisīt acu gļotādas kairinājumu. No bora vajadzētu izvairīties arī topošajām mammām, jo tas var ietekmēt augļa attīstību. 
 

Lielbritānijā kaitīgāko slaimu topā ir iekļauti šādi produkti:

Reklāma
Reklāma
  • “Toysmith Jupiter Juice”(rozā), kas saturēja 1,400mg/kg bora
  • “CCINEE Pink Fluffy Slime”
  • “Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay”(rozā) 
     

Šie slaimi bija oficiāli iegādājami arī iepirkšanās vietnē “Amazon”, kas tagad bīstamos produktus no piedāvājuma ir izņēmuši.  Jāpiebilst,ka daļai no slaimiem ir drošības marķējums CE, kas liecina, ka produkts ir drošs. 

Patērētāju Tiesību aizsardzības centra rīcībā nav informācijas, vai konkrētā rotaļlieta ir pieejama Latvijas tirgū, jo pārbaudot minēto rotaļlietu pēc nosaukuma, Latvijas interneta veikalos tādas nav atrastas.