Skaistais brīvdienu galamērķis – Alūksne

Šovasar kādā no nedēļas nogalēm vērts doties uz skaisto Latvijas Ziemeļvidzemes pilsētu Alūksni un tās novadu. 

FOTO: Shutterstock.com

 

Ko redzēt, ko izbaudīt un nogaršot, iesaka fitnesa pāris Juta un Gints Valdmaņi.


Alūksne ir viena no skaistākajām Ziemeļlatvijas pilsētām un to nereti dēvē par Ziemeļvidzemes pērli, jo mazais novads ir bagāts ar apskates objektiem un nozīmīgiem kultūrvēsturiskiem pieminekļiem. 


Pilssala kļuvusi par Alūksnes aktīvās atpūtas centru, kur atrodas sporta laukumi un jauna peldvieta. Salas dienvidu daļā kādreiz bijusi izvietota viena no nozīmīgākajām Livonijas ordeņa pilīm – Marienburgas pils. Šobrīd bijušās pils teritorijā atrodas plaša brīvdabas estrāde. Šeit var apskatīt skanošo un izgaismoto gājēju tiltu, Tempļa kalnā esošo Slavas rotondu un Saules tiltu.
Bībeles muzejā atrodas izcils retums – pirmais latviešu valodā tulkotās Bībeles izdevums. Šeit  glabājas Bībeles un dziesmu grāmatas 39 valodās.

 

Tempļa kalna parks Alūksni padara par augstāko pilsētu Latvijā. Tur atrodas viens no augstākajiem torņiem Latvijā - 37,8 metrus augstais Alūksnes skatu tornis. No tā paveras brīnišķīgs, plašs skats uz ezeru, pāri esošo Alūksnes muižas parku un pilsētu. Lai nokļūtu uz torņa platformas, jāpārvar 153 pakāpieni, kas ir tā vērts, jo, uzkāpjot tornī, var justies kā putns, kas, lidojot virs ezera spoguļa, raugās pāri Alūksnes namu jumtiem un baznīcu smailēm.


Alūksnes Jaunās pils muižas parks un pils, kas celta angļu neogotikas stilā un ir viens no ievērojamākajiem šī arhitektūras stila pieminekļiem Latvijā. Muižas parkā saglabājušās vairākas mazās arhitektūras formas, kuras vērts redzēt – Aleksandra paviljons, Eola templis, granīta obelisks.

Reklāma
Reklāma

 


Kuģītis un bānītis
Ciemojoties Alūksnē, iesakāms izbaudīt braucienu ar kuģīti “Marienburg”, kas nosaukts Alūksnes vēsturiskajā vārdā. Uz tā saimnieko bobslejists Intars Dambis ar ģimeni. Braucot ar kuģīti, audio ierakstā var noklausīties faktus un nostāstus par pilsētu un Alūksnes ezeru, kā arī to, ka to rotā četras salas – Pilssala jeb Marijas sala, Garā sala, mazā Tīklu saliņa un Cepurītes sala, kas tiek mīļi dēvēta arī par Mīlestības salu. Kādā no nākamajām dienām der izbraukt arī ar katamarānu pa Alūksnes ezeru, kā arī izbaudīt braucienu ar Latvijā zināmo mazo Bānīti, kas kursē no Alūksnes uz Gulbeni pa vienīgo šaursliežu dzelzceļa posmu Latvijā, mērojot 33 kilometrus garo ceļu. Bānītis ne tikai joprojām nodrošina pasažieru pārvadājumus starp abām pilsētām, bet arī piedāvā īstu piedzīvojumu nesteidzīgākajiem tūristiem, kas izvēlējušies apskatīt Alūksnes apkārtni.


Kur paēst un nakšņot
Viena no iecienītākajām Alūksnes kafejnīcām, ir “Pajumte” - šeit atrodama plaša  ēdienu izvēle par draudzīgām cenām. Restorānā “Jolanta” var baudīt izcilu maltīti.  Tas atrodas klusā vietā netālu no Alūksnes centra, teritorijā ir neliels dīķis un tā ir lieliska vieta, kur ģimenei pavadīt laiku, jo vienuviet saplūst lauku miers ar mazpilsētas šarmu.
Nakšņošanai lieliska izvēle ir viesnīca “Benevilla” - ģimenes uzņēmums Alūksnes kultūrvēsturiskajā centrā, netālu no Alūksnes lielākā dārguma - Alūksnes ezera. Mazā viesnīciņa atrodas renovētā ēkā starp Ezermalas pili, atjaunoto Alūksnes Kultūras centru un iespaidīgo Alūksnes Evaņģēliski luterisko baznīcu, kas to padara īpaši pievilcīgu. 



Alūksne ir lieliska vieta, kur pavadīt brīvdienas, baudot mazpilsētas mieru un klusumu. Savukārt, ja gribas iepazīt Alūksni, kad ielās sabraukuši alūksnieši no visas pasaules – jābrauc 3. – 5. augustā, kad Alūksnē svin pilsētas svētkus!