Latvijā būs skola, kurā mācīties varēs tikai zēni. Bet - ir viens īpašs nosacījums

Vecumnieku novada Bārbeles pagastā pirms sešiem gadiem slēgtās pamatskolas vietā, šoruden durvis vērs Bārbeles Zēnu skola. Mācību process notikšot pēc Montesori principiem, bet interešu izglītībā tikšot radīta interese par vieglo aviāciju. Ideju par skolu izlolojis priesteris Andrejs Mediņš, lai radītu viņuprāt, piemērotu vidi jauno vīriešu izaugsmei. 

Skolas programma būs tāda pati kā visur, taču liels akcents tiks likts uz ārpusklases nodarbībām.

FOTO: Shutterstock.com

Skolas programma būs tāda pati kā visur, taču liels akcents tiks likts uz ārpusklases nodarbībām.

Tā vēsta LTV Ziņu dienests.

Kādreizējā Bārbeles skolas ēkā tagad pilnā sparā rit remontdarbi. Šo skolu reformu sākumā slēdza jau pirms sešiem gadiem, taču jau septembrī ēkā mācības atsāksies. Tur gan meitenēm vietas nebūs, proti, skola paredzēta bērnudārzniekiem un jauniem zēniem no 1.-3.klasītei.

Jaunās Bārbeles Zēnu pamatskolas direktore Ilona Blūma skaidro, ka skolas programma būs tāda pati kā visur, taču liels akcents tiks likts uz ārpusklases nodarbībām. "Viens no nosacījumiem, lai šeit mācītos, ir tēva klātbūtne. Mēs kopā ar zēnu tēviem ikdienu pavadīsim gan kopā mācību procesā, gan darbos pēc tam," saka direktore. Tēvi saviem dēliem varēšot "pieslēgties" pat tikai vienreiz nedēļā, arī tas tiks augstu vērtēts jaunajā Zēnu skoliņā. Plānots, ka skolā daudz palīdzēs arī bērnunamu bērniem, bāreņiem un pamestajiem.


Uzsvars - uz aviācijas tēmu
Blakus skoliņai top arī lidlauks. Un ne velti, - jo Bārbeles Zēnu skola uzsvaru liks uz jauno pilotu apmācību. Lidmašīnu vadības simulatori jau ir sarūpēti, vēsta LTV. Civilās aviācijas aģentūras inspektors Aivars Grahoļskis teic, ka parasti cilvēkiem aviācija liekas kaut kas tāds ļoti tāls un nepieejams. Šiem zēniem aviācijas zinības tiks pasniegtas tuvu, turklāt zēnus parasti šīs lietas vilina. 

Reklāma
Reklāma


Ideja - priestera Mediņa izlolota, brāļu Kokaru iedvesmota
Skolas projektu attīstījis kapelāns Andrejs Mediņš, kurš palīdzējis daudziem jo daudziem grūtdieņiem Latvijā, tostarp atkarību valgos nonākušajiem. Viņš cer, ka audzēkņi jau no 13 gadu vecuma varēs vadīt mazos lidmodeļus. Mediņš plānu par īpašo Zēnu skolu izauklējis, strādājot Bruknas muižā ar atkarīgajiem. "Es sapratu, ka tās ir sekas. Brāļi Kokari [leģendārie latviešu kordiriģenti, abi jau mūžībā - red.piez.] sacīja - ko tu ņemies ar tām sekām, vajag novērst cēloņus! Tajā brīdī man tas tā vēl nepieleca, bet ideju nēsāju sevī," atklāj garīdznieks. Mediņš ir pārliecināts, ka šāds skolas modelis ir dzīvotspējīgs. 

 

Avots: Jauns.lv