Paredz izveidot vienotu dzimumšūnu donoru datubāzi

Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, kas paredz izveidot dzimumšūnu donoru datubāzi un noteikt kārtību, kādā tiek nodrošināta informācijas apmaiņa par dzimumšūnu donora dzimumšūnu izmantošanu.

Paredzēts, ka no 2019.gada 1.jūlija E-veselībā tiks nodrošināta centralizēta datu apstrāde, kas nepieciešama medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus sniedzošām ārstniecības iestādēm.

FOTO: Shutterstock.com

Paredzēts, ka no 2019.gada 1.jūlija E-veselībā tiks nodrošināta centralizēta datu apstrāde, kas nepieciešama medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus sniedzošām ārstniecības iestādēm.

Plānots,  ka vienotā veselības nozares elektroniskā informācijas sistēmā  jeb E-veselībā tiks nodrošināta centralizēta personas veselības datu apstrāde par dzimumšūnu ziedošanu, kā arī Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteikto donora dzimumšūnu izmantošanas ierobežojumu ievērošanu, proti, lai medicīniskās apaugļošanas rezultātā no viena dzimumšūnu donora dzimušo bērnu skaits valsts nebūtu lielāks par trim (izņemot daudzaugļu grūtniecības gadījumus).

Paredzēts, ka no 2019.gada 1.jūlija E-veselībā tiks nodrošināta centralizēta datu apstrāde, kas nepieciešama medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus sniedzošām ārstniecības iestādēm. Šādai informācijai var piekļūt tikai ārstniecības iestādes, kas sniedz medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus. Plānots arī, ka šādas ārstniecības iestādes E-veselībā ievadīs datus par dzimumšūnu ziedošanu un to izmantošanas rezultātu. Personas datu apstrādes mērķis ir apkopot informāciju, kas nepieciešama izmantošanai ārstniecībā, lai varētu veikt kvalitatīvu medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu.

 

LASI ARĪ"Ja es to būtu zinājusi, es to nebūtu darījusi...." Ar ko patiesībā riskē sievietes, ziedojot olšūnas 

Reklāma
Reklāma

"Mans labākais draugs izrādījās mans brālis!" atklāj britu meitene, kas ieņemta mākslīgās apaugļošanas ceļā. Vai Latvijā tas ir iespējams?

Saeima tomēr noraida priekšlikumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas