Cilvēks, kura asinis glābušas 2,4 miljonus bērnu, veicis pēdējo ziedojumu

1951. gadā četrpadsmitgadīgais austrālietis Džeimss Harisons atguvās pēc nopietnas operācijas. Ārsti izņēma vienu no plaušām un noturēja slimnīcā vēl trīs mēnešus. Šajā grūtajā dzīves posmā jaunais puisis uzzināja, ka viņam ir iespēja dzīvot, pateicoties lielam daudzumam pārlieto asiņu. 

Avots: fullpicture

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Avots: fullpicture

Viņš  nosolījās, ka kļūs par asins donoru, kad kļūs pilngadīgs. Viņš vārdu turēja. Pēc Austrālijas Sarkanā krusta aprēķiniem, viņš izglābis 2,4 miljonu dzīvju.

Harisonam ir reti antiķermenīši asinīs un sešdesmitajos gados tos izmantoja speciālu injekciju “Anti-D” izstrādei. Tas ir risinājums, kad ir rēzus konflikts.

 

 

Reklāma
Reklāma

Rēzus konflikts rodas, kad grūtniecei ir rēzus negatīvas asinis, bet gaidāmajam bērnam – rēzus pozitīvas, “mantojumā” no tēva. Ja mātei ir paaugstināts jutīgums pret rēzus pozitīvām asinīm, viņa var ražot antiķermenīšus, kuri iznīcina bērna “svešās” asins šūnas. Jaundzimušajiem tas var radīt nopietnus smadzeņu bojājumus vai pat novest līdz nāvei. “Es turpināšu savu ceļu, ja man to ļaus,” teica Harisons. Taču viņš jau pārkāpis vecuma robežu, kad var būt donors. Viņš izdarījis pēdējo, 1173. asins ziedojumu, bērnu ieskauts. Bērnu, kuriem ir rēzus konflikts un kuriem viņš izglābis dzīvi.

 

Avots: