Zīdaiņu un bērnu agrīnās attīstības skrīninga programmas

SIA „Rīgas veselības centrs” piedāvā programmas: „Zīdaiņu attīstības skrīnings” (izmantojot Albertas zīdaiņu motoro skalu) un „Bērna agrīnās attīstības skrīnings” (atbilstoši Minhenes funkcionālās attīstības diagnostikai). 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirmajā gadījumā tiek izvērtēta zīdaiņa (2–12 mēneši) motorā attīstība saskaņā ar Albertas zīdaiņu motoro skalu. To veic fizioterapeits, kas apguvis prasmes lietot šo metodiku. Otrajā gadījumā sertificēts fizioterapeits novērtē zīdaiņa (1–12 mēneši) vai mazuļa (13–36 mēneši) psihomotoro attīstību saskaņā ar Minhenes funkcionālās attīstības diagnostiku. 


Zīdaiņa motorā un psihomotorā attīstība kopā ar citiem attīstības rādītājiem atspoguļo bērna bioloģisko briedumu, īpaši dzīves pirmajos mēnešos un gados.
Pirmās programmas mērķis ir veicināt zīdaiņa motoro attīstību (kustību prasmju – velšanās, rāpošanas, sēdēšanas un staigāšanas – kvantitatīvās un kvalitatīvās izmaiņas) un pēc iespējas agrīni diagnosticēt tās kavēšanos vai traucējumus.


Otrās programmas mērķis ir veicināt bērna psihomotorās attīstības (intelektuālo un kustību prasmju kvalitatīvo izmaiņu un pilnveides) galveno parametru (staigāšanas, sēdēšanas – lielās motorikas; roku veiklības un uztveres – sīkās motorikas; aktīvās un pasīvās runas – saziņas; sociālo un patstāvības prasmju) atbilstību vecuma normām un pēc iespējas agrīni noteikt iespējamās problēmas un šo traucējumu iemeslus.

 

Reklāma
Reklāma

! Nepieciešamības gadījumā speciālists ar vecāku piekrišanu par atsevišķu samaksu (saskaņā ar cenrādi) steidzami organizē fizikālās un rehabilitācijas ārsta vai cita funkcionālā speciālista (piemēram, ergoterapeita vai audiologopēda) konsultāciju.


Programmu īstenojums, papildu informācija un pieraksts SIA „Rīgas veselības centrs” filiālēs:
• „Ķengarags” (Kaņiera iela 13; tālr. 29724482, rehab.kengarags@rigasveseliba.lv);
• „Imanta” (Imantas 8. līnija 1/ k. 1; tālr. 20007024, rehab.imanta@rigasveseliba.lv);
• „Ziepniekkalns” (Spulgas iela 24; tālr. 27108431, rehab.ziepniekkalns@rigasveseliba.lv).