Pusaudzei internetā svešiniece piedāvā aizdomīgu darbu; vecākus aicina uzmanīties

Latvijas Radio vērsās kāda ģimene. Viņu 17 gadus jaunā meita “Facebook” saņēmusi neskaidru darba piedāvājumu. Tas ģimeni mudinājis brīdināt citus vecākus.

FOTO: Shutterstock.com

17 gadus vecā Paula sociālajā vietnē “Facebook” nesen saņēma aizdomīgu piedāvājumu. Viņu uzrunāja sveša sieviete. “Tā sieviete man uzrakstīja – “Sveika, zinu, ka neesam pazīstamas, bet man tev ir piedāvājums”,” stāstīja Paula. Redzot pusaudzes telefona numuru, kas norādīts sociālajā vietnē, svešiniece piezvanījusi no Anglijā reģistrēta numura.    “Sākumā viņa man uzrakstīja, ka tā nav čata saruna, mums vajag sazvanīties. Tad viņa man piezvanīja un jautāja, vai es gribu pelnīt 50 000 gadā, un tā arī man nepateica, kas man būtu jādara,” stāstīja Paula. Pusaudze no šaubīgā piedāvājuma atteikusies.
 

Jāsaglabā visa informācija, piemēram, virtuālās sarakstes ekrānšāviņi.

 

Valsts policijas prevencijas nodaļas inspektore Olga Podzuna atzina, ka par šādu gadījumu likumsargiem vēl neviens nav ziņojis. Policiste uzsvēra, ka nopietni uzņēmumi, kuri vēlas vasarā nodarbināt pusaudžus, nekad viņus neuzrunās sociālajos tīklos.


Lasi arī:
Pusaudzis vēlas strādāt. Kā pasargāt viņu no apkrāpšanas?
Pusaudzis internetā - kontrolēt vai uzticēties?

 

Podzuna atgādināja - tiklīdz rodas aizdomas par nelikumībām, kuru upuri varētu būt bērni, ir jāvēršas policijā. Jāsaglabā visa informācija, piemēram, virtuālās sarakstes ekrānšāviņi. Vecākiem ar bērniem regulāri jārunā par drošu interneta lietošanu.

Der zināt:

  • Satikties ar svešiem, interneta vidē sastaptiem cilvēkiem nedrīkst. Arī sūtīt viņiem savas bildes vai citus datus ir bīstami.
     
  • Var izmantot bezmaksas programmatūru, kas pieejama vietnē opendns.com  un kas ļauj gan telefonos, gan datoros ierobežot piekļuvi saturam, kas nav piemērots bērniem.
Reklāma
Reklāma


 

Paula un viņas mamma Ieva vēl domā, vai par notikušo ziņot policijai. Abas aicina citus vecākus un viņu bērnus uzmanīties un nepiekrist šaubīgiem piedāvājumiem internetā.

Latvijas Radio mēģināja sazināties ar darba piedāvātāju, bet sieviete neatsaucās.

 

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv