Ar ko riskējam, ļaujot bērniem atrasties atklātā saulē?

Speciālisti ik gadu brīdina par saules staru kaitīgo iedarbību, uzsver, ka arvien pieaug saslimstība ar ādas vēzi, tostarp arī ļoti jauniem cilvēkiem. Diemžēl ne vienmēr speciālistu teiktais rod dzirdīgas ausis. Taču katram būtu svarīgi sadzirdēt kaut to, ka visvairāk ir apdraudēti mazi bērni. Ar ko riskējam, ja atklātā saulē ļaujam uzturēties maziem bērniem, stāsta Rīgas veselības centra filiāles “Imanta” dermatoloģe Vanda Bondare-Ansberga. 

Pierādīts, ka sauļošanās un saules apdegumi bērnībā palielina risku, ka dzīves laikā var attīstīties ādas vēzis, tostarp melanoma.

FOTO: Shutterstock.com

Pierādīts, ka sauļošanās un saules apdegumi bērnībā palielina risku, ka dzīves laikā var attīstīties ādas vēzis, tostarp melanoma.

Rīgas veselības centrs 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

 

Pētījumu dati liecina, ka daļa bērnu pirmajos sešos dzīves mēnešos, kad viņu āda ir visneaizsargātākā, tiek pakļauti saules kaitīgo ultravioleto (UV) staru iedarbībai. 
Ir pierādījumi, ka sauļošanās un saules apdegumi bērnībā palielina risku, ka dzīves laikā var attīstīties ādas vēzis, tostarp melanoma. Melanoma ir ādas vēža ļaundabīgākā forma. Kā saule veicina šo procesu? Saules ultravioletais (UV) starojums bojā ādas šūnu DNS, radot ģenētiskas mutācijas. Pasaules Veselības organizācijas identificējusi saules UV starojumu kā pierādītu cilvēka kancerogēnu: tas izraisa gan priekšlaicīgu ādas novecošanos, gan arī ādas audzēju veidošanos. 86% gadījumu sauļošanās izraisījusi visagresīvākās ādas vēža formas melanomas rašanos. 
Jāpiemin, ka UV starojums kaitē arī acīm, tas sekmē saslimstību ar kataraktu, plakstiņu vēzi, kā arī citas acu vēžu formas, ieskaitot melanomu. Ja kādreiz melanomu salīdzinoši reti konstatēja cilvēkiem, kas jaunāki par 20 gadu vecumu, diemžēl beidzamajos gados situācija ir mainījusies: saslimstība ar melanomu bērnu un pusaudžu vidū strauji pieaug. 

 


Rīgas Veselības centra filiāles “Imanta” dermatoloģe Vanda Bondare-Ansberga.  


Kā saņemt D vitamīnu?
Viens no argumentiem, ko min cilvēki, kuriem vasarās bieži patīk sauļoties: šādi iespējams uzņemt organismam tik nepieciešamo D vitamīnu. Tiesa, mūsu platuma grādos lielākoties cilvēkiem minētais vitamīns trūkst. Taču jāņem vērā, ka mūsu organismam nevajag daudz saules iedarbības, lai saražotu nepieciešamo D vitamīnu. Pietiek ar 10-15 minūtēm 2 – 3 reizes nedēļā, lai saražotu visu D vitamīnu, kuru organisms spēj uzņemt. Diemžēl tiem pašiem UVB stariem, kuru ietekmē organisms sintezē D vitamīnu, ir arī viļņu garums, kas rada saules apdegumus un ģenētiskas mutācijas, kas var izraisīt ādas vēzi... Tāpēc ar sauļošanos jābūt ļoti uzmanīgiem. Un jāatceras, ka saulainā vasarā D vitamīna sintēzei nepieciešamo UVB staru daudzumu mēs saņemam, dodoties savās ikdienas aktivitātēs. Ar to pilnīgi pietiek.
Atrodoties saulē, nepieciešams lietot augsta SPF līmeņa saules aizsarglīdzekļus. UVB viļņi ietekmē D vitamīna ražošanu ādā. Tomēr klīniskajos pētījumos nav konstatēts, ka ikdienas saules aizsarglīdzekļu lietošana izraisītu D vitamīna nepietiekamību.

Saulainā vasarā D vitamīna sintēzei nepieciešamo UVB staru daudzumu mēs saņemam, dodoties savās ikdienas aktivitātēs.

Saule un zīdainis

Reklāma
Reklāma

Jāatceras, ka visu zīdaiņu āda pret saules bojājumiem ir īpaši jutīga. Tāpēc pirmajos sešos mēnešos bērniņu labāk pasargāt no saules, nevis lietot saules aizsargkrēmu. Tas prasa rūpīgi plānot ārpustelpu aktivitātes. Īpaši svarīgi ir izvairīties no tiešas saules iedarbības lielākās saules intensitātes stundās no pulksten 10:00 līdz 16:00. Šajā laikā var atrasties laukā, taču svarīgi uzturēties ēnā. 
Liela daļa vecāku neaizdomājas par to, ka arī braucot automašīnā, mūsu āda ir pakļauta saules starojuma ietekmei. Lai gan stikls aiztur lielāko daļu UVB staru, kas ir galvenais saules apdeguma iemesls, UVA stari iet caur stiklam. Tāpat kā UVB stari, arī UVA stari bojā šūnu DNS un var izraisīt ādas vēzi. Automašīnu priekšējie vējstikli tiek apstrādāti, lai bloķētu lielāko daļu UVA staru, bet sānu un aizmugures logi parasti nav apstrādāti. Tāpēc labi apsvērt auto lietot UV vairogus, kurus ērti piekārt logiem priekšā, lai saules stari nevarētu sasniegt bērna autosēdeklīti. Ja šādas iespējas nav, bērnam ieteicams vilkt vieglu saules aizsargapģērbu arī automašīnā.

Liela daļa vecāku neaizdomājas par to, ka arī braucot automašīnā, mūsu āda ir pakļauta saules starojuma ietekmei. 


Saules aizsarglīdzekļu lietošana

  • Atrodoties ārā, visa vecuma bērnus ieteicams ģērbt vieglā dabīga materiāla apģērbā, kurš nosedz ķermeni (kreklus ar garām piedurknēm, garas bikses), uzlikt cepuri ar platām malām, kā arī saulesbrilles ar UV filtru. 
  • Kad bērns sasniedzis 6 mēnešu vecumu, ir laiks sākt lietot saules aizsargkrēmus. Izvēlieties plaša spektra ūdensizturīgu saules aizsargkrēmu ar aizsardzību pret saules starojumu (SPF) vismaz 15. Apskatiet saules aizsargkrēma aktīvās sastāvdaļas. Cinka oksīds un titāna dioksīds ir laba izvēle, jo šie fiziskie filtri nebalstās uz ķīmisko vielu absorbciju un retāk izraisa nevēlamas ādas reakcijas. Varat pārbaudīt līdzekļa panesamību uzklājot nelielu daudzumu plaukstas locītavas rajonā. Ja ādas kairinājuma pazīmes nenovērojat, varat lietot izvēlēto līdzekli. 
  • Nedaudz lielākiem bērniem lietojamo saules aizsarglīdzekļu klāsts paplašinās, tiek izmantoti arī izsmidzināmie saules aizsarglīdzekļi, taču jāraugās, lai tie tiktu uzklāti vienmērīgi. Tie nav izsmidzināmi tieši uz mazuļa sejas, bet jūsu rokās un tad uzklājami uz sejas.
  • Saules aizsarglīdzekli jāuzklāj uz visām atklātajām ķermeņa vietām – rokām, sejas, ausīm, kakla. Līdzekli jāuzklāj apmēram 30 minūtes pirms došanās ārā un tad ik pēc 2 stundām vai biežāk, ja bērns peldas vai stipri svīst.
  • Arī vecākiem bērniem un pieaugušajiem jāizvairās no tiešas saules iedarbības lielākās saules intensitātes stundās no pulksten 10:00 līdz 16:00. Šajās stundās vēlams uzturēties ēnā, kā arī vilkt atbilstošu apģērbu. Papildus aizsardzībai iespējams izvelēties apģērbu ar ultravioletā starojuma aizsargfaktoru (UPF) 30 vai vairāk.

 

Paradumi turpmākajai dzīvei
Ikdienā rādot savu piemēru un bērnu radinot pie noteiktas kārtības, mēs veidojam noteiktus paradumus bērna turpmākajai dzīvei. Ļoti svarīgi ir skaidrot bērniem par veselības problēmām, kuras var rasties, pakļaujot ādu saules staru iedarbībai, kā arī apmeklējot solāriju. Bērniem un pusaudžiem solārija apmeklējums nav vēlams.
Pieradinot bērnu pie saules aizsarglīdzekļu lietošanas, kā arī rādot piemēru saviem bērniem, ir liela iespēja, ka viņi vēlāk to turpinās darīt arī paši un mācīs arī saviem bērniem.

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs