Augi, kas palīdz atvairīt odu uzbrukumus

Aizsardzībai no odiem un citiem knišļiem var ļoti veiksmīgi izmantot dažādus augus. 

Ir virkne augu, kas atbaidīs odus, bet neradīs riskus veselībai.

FOTO: Shutterstock.com

Ir virkne augu, kas atbaidīs odus, bet neradīs riskus veselībai.

Lai cīnītos pret insektu uzbrukumiem, cilvēki izmanto dažādus repelentus. Par nelaimi, tie satur dažādas ķīmiskas vielas, piemēram, propoksūru, dihlofosu un transflutrīnu, kas ir bīstamas ne tikai kukaiņiem, bet arī cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Tomēr ir vairāki efektīvi augu izcelsmes insektu repelenti, kuri neradīs nepatīkamas sekas. Lūk, seši augi, ar kuriem vasarā var efektīvi atvairīt odu uzbrukumus.
 

Citronzāle (Cymbopogon citratus)
Šis tropiskais augs satur citronellas ēterisko eļļu, kas bieži tiek pievienota insektu repelentiem. Pētījumi liecina, ka citronzāle īpaši efektīvi atvaira odus, tomēr to nepieciešams lietot bieži, un tā palīdz tikai 10% lietotāju. 

Var audzēt citronzāli arī mājās, dārzniecības veikalos nopērkamas gan citronzāles sēkliņas, gan stādi. Odus atbaidīs gan augs dārza dobē, gan citronzāle podiņā iekštelpās. Var iegādāties aerosolu, kas satur citronellu un uzsmidzināt to uz ādas.
 

Var iegādāties aerosolu, kas satur citronellu un uzsmidzināt to uz ādas.

 

Lavanda (Lavendula spica)
Saberzti lavandas ziediņi rada patīkamu smaržu un satur eļļu, kas 30% atšķaidījumā spēj atbaidīt odus. Angļu lavandu var audzēt arī dārzā vai iekštelpās podos. Franču lavanda ir ne tik efektīva, tomēr arī tā der. 

Lavandai piemīt analgētiska un antiseptiska iedarbība, tādēļ tā ne tikai atbaidīs odus, bet arī nomierinās ādu. Vienkārši saberziet ziediņus un uzklājiet eļļu, kas no tiem izdalījusies, uz atklātajām ķermeņa daļām, kurās kodumi ir visnepatīkamākie, it īpaši uz potītēm un rokām. Var uzpilināt veikalos nopērkamo lavandas eļļu uz tīras lupatiņas un ierīvēt ar to ādu. 
 

Nīms (Azadirachta Indica)
Eļļa, ko iegūst no šī mūžzaļā koka augļiem un sēklām, jau kopš seniem laikiem tiek izmantota ājurvēdas medicīnā malārijas ārstēšanai un kukaiņu atbaidīšanai. Kādā pētījumā, ko veica Deli, Indijā, atklāja, ka 2% nīma eļļas un kokosriekstu eļļas maisījums, ko uzklāj uz atklātajām ķermeņa daļām, spēj nodrošināt 12 stundu aizsardzību pret dažādiem Anopheles ģints (pārnēsā malāriju) kukaiņiem. 
 

Reklāma
Reklāma

Baziliks (Ocimum basilicum)
Viens no senākajiem līdzekļiem odu atbaidīšanai ir Taizemes vai saldais baziliks – tas ir tikpat efektīvs kā piretra, dabīgs insekticīds, ko iegūst no baltajām margrietiņām. Tiesa, tas iedarbojas uz dzīvniekiem, tāpēc var nederēt cilvēkiem. 
 

Viens no senākajiem līdzekļiem odu atbaidīšanai ir Taizemes vai saldais baziliks.

 

Agerāta ziedi (Ageratum conyzoides)
Nelielie agerāta ziedi ir izcils līdzeklis pret odiem. Kumarīns, ko izmanto arī ķīmiskos pretodu līdzekļos un iegūst no šā auga, ir īpaši iedarbīgs savienojums pret odiem. 

Tomēr konkrēto agerātu vajadzētu audzēt tikai podiņā, jo dārzā tas mēdz izplesties un pārņemt visu platību – nākamajā gadā tas būs pat jūsu kaimiņdārzā. Tāpat šo augu vajadzētu turēt bērniem un dzīvniekiem nepieejamā vietā, jo tas var būt toksisks (nedrīkst ēst auga sastāvdaļas, ar to arī ļoti uzmanīgi jārīkojas, jo tam ir asas lapas un ērkšķi, kas var izraisīt ādas kairinājumu un alerģisku reakciju).

 

Avots: žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta", Jauns.lv