Cilmes šūnu noslēpums

Mūsdienās tiek piedāvāta nebijusi iespēja – saglabāt savas cilmes šūnas, kuras organismā rūpējas par visu asinsrades sistēmas veselību.

iVF Riga Cilmes šūnu centrā darbojas kvalificēti laboratorijas speciālisti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

iVF Riga Cilmes šūnu centrā darbojas kvalificēti laboratorijas speciālisti.

 

Kas ir hematopoētiskās cilmes šūnas?
Vārds “hematopoētisks” tulkojumā no sengrieķu valodas nozīmē “asinis radošs”. Vienkārši sakot, tās ir šūnas, no kurām dzīves gaitā veidojas visas cilvēka organismā esošās asins šūnas – limfocīti, kas nodrošina galvenās organisma aizsargspējas pret infekcijām; eritrocīti, kas nodrošina organisma apgādi ar skābekli; trombocīti, kas nodrošina asins sarecēšanu. Hematopoētiskās cilmes šūnas var iegūt, piemēram, no kaulu smadzenēm, nabassaites asinīm, mobilizētajām perifērajām asinīm, kas, piemēram, paņemtas no vēnas.
 

Cilmes šūnu vēsturiskie meklējumi
Cilmes šūnu meklējumi aizsākušies pēc Hirosimas un Nagasaki pilsētu bombardēšanas 1945.gadā, kuru laikā tika izmantoti kodolieroči. Cilvēkiem, kas tika pakļauti zemām radiācijas devām, pēc laika novēroja, ka viņu asinsrades   sistēma ir traucēta. Cilvēki mira no parastām infekcijām, viņiem bija traucēta asins recēšana, kā rezultātā pat niecīgs ievainojums varēja kļūt letāls. Vēlāk eksperimentu rezultātā tika pierādīts, ka, piemēram, ar radiāciju apstarojot visu dzīvnieka organismu, tika novēroti līdzīgi simptomi kā cilvēkiem. Turpretim, no starojuma pasargājot kaut vienu kaulu organismā vai liesu (asinsrades un limfātiskās sistēmas orgāns), radiācijas sindroma parādīšanās tika novērsta (par to var lasīt šeit). Šie fakti pierāda, cik lielu nozīmi ikdienas funkciju nodrošināšanā spēlē tieši hematopoētiskās cilmes šūnas.

 

Reklāma
Reklāma


Ko dara cilmes šūnu centrs
iVF Riga Cilmes šūnu centrs veic nabassaites asiņu ievākšanu un kriosaglabāšanu. Glabāšanai sagatavots preparāts tiek analizēts, izmantojot mūsdienīgu un efektīvu metodi – plūsmas citometriju (burtiski tulkojot, tas nozīmē - šūnu mērījumi plūsmā), ko veic uz FACS iekārtas. FACS (angļu valodā: fluorescence activated cell sorting) ir fluorescences aktivētā šūnu šķirošana. Metodes pamatā ir asins preparāta apstrāde ar speciālajām antivielām, kas saistītas ar fluorescento krāsu un spēj ‘noķert’  tieši mums vajadzīgās hematopoētiskās šūnas visā šūnu maisījumā. Izmantojot vēl papildus krāsvielas, ir iespējams atšķirt dzīvās un nedzīvās šūnas.  Analīzē tiek noteikti CD34 un CD45 antigēni. CD34 antigēns atrodas uz nenobriedušo hematopoētisko priekšteču šūnu virsmas, kas atrodas kaulu smadzenēm un asinīs. CD45 antigēns ir cilvēka leikocītu antigēns un atrodas uz visu cilvēka leikocītu virsmām, bet parādās tikai nelielā daudzumā uz hematopoētiskajām priekšteču šūnām. CD34 un CD45 antigēnu noteikšana uz šūnu virsmas ļauj atšķirt no asinīm nākušās cilmes šūnas no citu audu cilmes šūnām, kā arī neliela daudzuma CD45 antigēna atrašanās uz šūnu virsmas parāda, ka tās nav nobriedušas un spēs attīstīties par organismam nepieciešamajām šūnām. Analīzē iegūtie rezultāti parāda hematopoētisko cilmes šūnu skaitlisko daudzumu paraugā un šo šūnu dzīvotspēju. Šī metode ir jūtīga, bet prasa zināmas zināšanas un pieredzi. iVF Riga Cilmes šūnu centrā ir vairāki kvalificēti laboratorijas speciālisti, kas spēj kvalitatīvi veikt šo analīzi. Turklāt centrā ieviestā stingrā kvalitātes kontrole, kurā analīžu rezultāti un aprēķini tiek pārbaudīti vairākkārt, minimizē iespējamo operatora kļūdu pieļaušanu. Plūsmas citometrija ir vispāratzīta un plaši pielietota metode hematopoētisko cilmes šūnu preparāta kvalitātes noteikšanā un hematopoētisko cilmes šūnu skaita noteikšanā visā pasaulē. Balstoties uz plūsmas citometrijā iegūtiem datiem, iVF Riga Cilmes šūnu centrs pacientam izsniedz kvalitāti apliecinošu sertifikātu par apstrādātu nabassaites asiņu paraugu.  

iVF Riga Cilmes šūnu centra speciālisti rīko bezmaksas individuālās konsultācijas par cilmes šūnu saglabāšanas iespējām vienīgajā nacionālajā cilmes šūnu bankā Latvijā. Pieteikties konsultācijai ir iespējams pa telefonu +371 67 111 117 vai +371 26 600 533, kā arī izmantojot mājas lapu.