Skaistā dārza rota - kreses

Dārza kreses, sauktas arī par kapucīniešu kresēm un indiāņu kresēm (tās cēlušās Peru), ar savu bagātīgi ziedošo krāšņumu var rotāt dārzus, balkonus un terases no vasaras sākuma līdz pat pirmajām rudens salnām. Tikai – tās jāiesēj ik pēc pāris nedēļām. Turklāt gan krešu ziedi, gan nenobriedušas sēklas lieliski iederas salātos, biezpiena ēdienos, zupās un rotājumos. Jā, tās var arī ēst!

Kresēm ir ne vien skaisti ziedi, bet arī veselībai noderīgs augs. Kā kreses sēklas, tā ziedus der pievienot salātiem.

FOTO: Shutterstock.com

Kresēm ir ne vien skaisti ziedi, bet arī veselībai noderīgs augs. Kā kreses sēklas, tā ziedus der pievienot salātiem.

Krešu šķirņu ir tik daudz, ka tās apmierinās visdažādākās dārzkopju vēlmes. Piemēram, ir vīteņkreses, kas uzvijas trīs metru augstumā vai aizvijas tālumā, ir zemās kreses, kas veido cerus, ne augstākus par 30 cm, un ir tādas, kam patīk augt un pieķerties pie mūra izciļņiem, un ir tādas, kas labprātāk nokarājas gar puķupoda vai balkona malām.

 

Sevišķi bagātīga ziedu rota kresēm būs, ja audzēsi tās saulainā vietā.

 

Kā ieaudzēt?

  •  Īpaši dekoratīvi izskatās kreses ar krāšņām lapām, piemēram, ar baltām svītrām un plankumiem (‘Aļaska’) un pildītiem ziediem, kas atgādina košus pušķīšus (‘Hermine Grashoff’).
  • Kreses, kas veido zemus cerus, noklāj zemi gluži kā ar paklāju. Tādas ir ļoti piemērotas dobju apmalēm, kā arī stādīšanai puķupodos un toveros.
  • Kreses rada dzīvespriecīgu noskaņu un iztur arī lietainākas vasaras, kad daļa puķu ne visai grib augt un ziedēt. Ja kreses sastādītas podiņos, ar tiem var aizpildīt tukšākas vietas puķu dobēs.
  • Vīteņu kreses ir vispiemērotākās audzēšanai kastēs uz balkona vai terases malām. Tās ātri vien noklās visu malu un glīti nokarāsies.
  • Svarīgi ir kreses nepārmēslot, citādi tās izaugs lapās.
  • Pergolā kreses var būt brīnišķīgas rožu aizstājējas – galvenais, lai tā atrastos saulainā vietā. Šādos stādījumos kreses var kombinēt gan ar vīteņrozēm, gan kāršu pupiņām.
  • Ja pie ēkas sienas vai mūra saules pusē ir piestiprināts drāšu pinums ar lielām acīm vai klūgu režģis, tā būs ideāla vieta, kur audzēt vīteņkreses. Ātri vien sienu klās glīts krešu paklājs.
  • Sevišķi bagātīga ziedu rota kresēm būs, ja audzēsi saulainā vietā.
Reklāma
Reklāma

Kreses ir bagātīgas ar A, B un C vitamīnu, magniju, fosforu un citām labām vielām.

Kulināriem par prieku
Kreses ir bagātīgas ar A, B un C vitamīnu, magniju, fosforu un citām labām vielām, tāpēc gan krešu ziedi, gan nenobriedušas sēklas lieliski iederas salātos, biezpiena ēdienos, zupās un rotājumos. Sēklas noder arī konservēšanai, līdzīgi kā kaperi.

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", Jauns.lv