Biežākais mirstības iemesls Latvijā - onkoloģiskas saslimšanas

Latvijā ik gadu tiek diagnosticēti no 10 līdz 11 tūkstošiem jaunu onkoloģisko saslimšanu gadījumu. Diemžēl, lai tos ārstētu, ir nepieciešams papildus finansējums. Uzlabojumus sola jau šogad.

FOTO: Shutterstock.com

Šādus datus šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē minēja Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plāte. Lai gan veselības aprūpes jomā vērojami būtiski uzlabojumi – piešķirti jauni kompensējamie medikamenti dažādām onkoloģisko pacientu grupām –  nav nosegts visu onkoloģisko saslimšanu spektrs.

“Sabiedrībā bieži dzirdam lūgumus līdzcilvēkiem ziedot līdzekļus melanomas pacientu ārstēšanai. Melanomas slimnieki un viņu tuvinieki pēc palīdzības vēršas pie labdarības fondiem, jo šai diagnozei nav paredzēti nekādi valsts kompensējamie medikamenti,” stāsta Signe Plāte.

Valsts kompensējamie medikamenti trūkst arī vairāku olnīcu un plaušu vēža paveidu ārstēšanai. Šai ziņā gan parādījies cerību stariņš – mediķiem sola, ka onkoloģisko saslimšanu spektrs, kas varētu saņemt valsts kompensējamos medikamentus, varētu tikt paplašināts jau šogad, tostarp, uz ārstēšanu var cerēt arī pacienti, kam diagnosticēta melanoma.

Reklāma
Reklāma