Kam jāmainās, lai Latvija būtu bērniem draudzīgāka? Vērtē bērni

Draudzīgāka, iejūtīgāka attieksme un vairāk sarunu – to vēlas bērni Latvijā, mudinot pieaugušos būt saprotošākus, vairāk skaidrot, nevis pacelt balsi un nosodīt.

Foto no Bērnu festivāla Siguldā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Bērnu festivāla Siguldā.

Latvijas Goda ģimenes gada ietvaros aizvadītajā nedēļas nogalē Siguldā, Svētku laukumā Bērnu dienas festivāls pulcēja simtiem bērnu. Mammamuntetiem.lv aptaujāja dažus no tiem, lai uzzinātu, kāda rīcība vai situācijas visvairāk bērnus neapmierina un kas, viņuprāt, būtu jāuzlabo, lai Latviju varētu dēvēt par ģimenēm ar bērniem draudzīgāko valsti Eiropā.


Edvards (12 gadi)
Kad braucam ekskursijās, mūsu klases audzinātāja parasti ir ļoti stresaina. Šādās situācijās viņa mēdz būt aizskaroša, un tas ir ļoti nepatīkami. Šī iemesla dēļ vairākus klases pasākumus esmu izlaidis.


Noels (7 gadi)
Es gribētu, lai visi cilvēki iemācās, kas ir labi un kas ir slikti. Piemēram, lai cilvēki nekaujas un neapsaukājas, lai ievēro ceļu satiksmes noteikumus un rūpējas par visiem bērniem. Tad mums būtu droši un nevajadzētu policiju.


Roberts (7 gadi)
Man skolā nepatīk koris. Tad mēs kopā esam vairākas klases, un skolotāja visu laiku bļauj, lai esam paklausīgi. Man šķiet, ka neesam nepaklausīgi, mēs vienkārši dažreiz sarunājamies.


Haralds (6 gadi)
Nesen man taisīja analīzes un medmāsiņa ar mani nerunāja. Es gribētu, lai izstāsta, ko man darīs.


Rēzija (11 gadi)
Man ļoti patīk klases ekskursijas. Skolotāja gan neļauj, piemēram, peldēties, bet tas ir loģiski, jo esam bērni un mūsu ir daudz. Vēl man patīk arī man hobijs – dejošana, bet tur skolotāja uz mums kliedz un saka, ka neko neprotam. Tad man vairs negribas iet dejot. Varbūt iešu uz citu pulciņu, kur uz mani nekliedz.


Elizabete (10 gadi)
Skolā skolotāji un darbinieki ir labi, izņemto vienu medicīnas māsiņu, kura agrāk strādāja skolā. Šobrīd viņa ir prom no skolas, bet savulaik, kad jutos slikti un vērsos pie viņas, māsiņa vienmēr atbildēja: “un ko tad es varu darīt?”. Labi, ka viņa aizgāja no skolas, jo dažkārt negāju pie viņas arī tad, kad jutos ļoti slikti.


Henrijs (10 gadi)
Es gribētu, lai skolā vairāk būtu jādarbojas ar elektronikas ierīcēm, jo tagad to darām ļoti reti. Datorikas stundās liek mācīties Excel vai Paint, bet neliek neko meklēt un saprast internetā. Domāju, ka tas ir jāmaina. Vēl kaut kas ir jāmaina ar ārstiem, jo, kad man sāpēja zobs, man bija tik ilgi jāgaida pieņemšana, ka zobs jau pats būtu izkritis. Bet vispār cilvēki pret mani labi izturas, palīdz, ja vajag.


Reinis (7 gadi)
Es gribētu, lai skolā nekad nav pirmās stundas, bet vienmēr jāiet uz otro vai trešo. Lai stundas nesākas tik agri, tad es varētu ilgāk pagulēt no rītiem.


Eleonora (8 gadi)
Es gribētu, lai piektdienās vienmēr būtu tikai 4 stundas, jo īpaši tad, kad ir labs laiks. Tāpat stundas biežāk varētu notikt laukā - piemēram, kā toreiz, kad sadalījāmies grupās un ar skolotāju gājām ārā
krāsot sniegu, pēc tam likām to burkās.


Dinija (12 gadi)
Skolā jābūt vairāk ekskursijām. Šogad mūsu klasei vispār nebija ekskursiju. Skolā stundās gribētu vairāk darboties grupās, jo tad mācīties ir foršāk un saliekot idejas kopā, sanāk labāks rezultāts. Gribētu skolā vairāk sporta stundu un uz skolu iet 4 dienas nedēļā. Man patīk ārpusskolas sporta treniņš, jo tur es trenējos, ir fiziskā slodze un tā es rūpējos par savu veselību.


Dāvis (10 gadi)
Braucot no treniņa sabiedriskajā transportā, reizēm, lai gan ir citas brīvas vietas, tantiņas izdzen no
sēdvietas, kur sēžu. Skolās noteikti vajadzētu īsākas stundas, lai mazāk uzdod mājas darbus un biežāk dod karbonādes. Arī kartupeļi ir ļoti reti.


Anna (9 gadi)
Patīk nodarboties ar sportu un iet uz ārpusskolas treniņiem, jo bieži tieku uz dažādām sacensībām - tad nav jāiet uz skolu, jo trenere stundu kavējumu attaisno. Pēc tam gan vienalga jāiet uz konsultācijāmm lai rakstītu nokavētos darbus.

Skolā vajadzētu kaut ko līdzīgu atpūtas istabiņai, kur būtu daudz pufu vai spilvenu un varētu atpūsties, ja nenotiek kāda stunda vai jāgaida konsultācijas, citādi visu laiku jāsēž savā klasē pie galdiem. Solos sēžam katru stundu, koridorā krēslu nav, bet uz kāpnēm sēdēt nedrīkst.

Elizabete (14 gadi)
Nav forši, ka stundas visu laiku notiek tā, kā mācījās pirms 100 gadiem, nav nekas interaktīvs. Ir tikai dažas modernākas stundas, bet ļoti reti un pie dažiem skolotājiem.

Katrīna (9 gadi)
Man nepatīk, ka skolotāja ekskursijas laikā mums neļauj dzert, bet autobusā ir ļoti karsts un nav ko elpot. Skolotāja teica, ja mēs visi dzersim ūdeni, tad būs jādomā, kur pačurāt, bet tam mums nav laika.
 

Par Latvijas Goda ģimenes gadu
Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, 2018. gads izsludināts par Goda ģimenes gadu. Gada moto: „Laiks bērniem! Latvija ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību”. Latvijas Goda ģimenes gadā ir plānoti daudzveidīgi pasākumi, lai pateiktu paldies un godinātu ģimenes, kurās jau aug bērni, kā arī
ir iecerētas aktivitātes, kas veicinātu sabiedrības izpratni par nepieciešamību kļūt par ģimenei ar bērniem draudzīgāku sabiedrību. Latvijas nākotne ir tiešā veidā atkarīga no tās bērniem, tāpēc ne tikai vārdos, bet arī darbos jāapliecina – laiks bērniem!

Vairāk informācijas:
www.laiksberniem.lv,
Facebook.com/GodaGimenesGads,
Instagram/GodaGimenesGads.

Atbildīgā institūcija par Latvijas Goda ģimenes gada aktivitāšu īstenošanu – Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

Reklāma
Reklāma