Cik būs jāmaksā un kas to varēs nedarīt - viss, kas tev jāzina par jauno veselības nodokli

Šis gads ir pārejas laiks, lai 2019. gada 1. janvārī sāktu darboties dalītā groza sistēma veselības aprūpē, kad neatliekamā palīdzība pienākas visiem, bet plānveida – tiem, kas iepriekšējā gadā samaksājuši sociālo nodokli vai pieder pie kādas no šī nodokļa maksāšanas atbrīvotajām kategorijām.

FOTO: Shutterstock.com

Skaidrojam jauno kārtību, kādā veicamas veselības apdrošināšanas iemaksas, kas 3. maijā apstiprināta Ministru kabineta sēdē. Iemaksas būs veicamas reizi gadā, un šogad personas tās varēs veikt no 1. septembra.

Kam jāmaksā, kas ir atbrīvoti?
Iemaksu veikšana būs brīvprātīga un attieksies tikai uz tām personām, kas nav apdrošinātas automātiski. Pirmkārt, automātiski apdrošināti un par atsevišķu veselības nodokļa maksāšanu var neuztraukties strādājošie, par kuriem darba devējs jau veic nodokļu maksājumus vispārējā nodokļu režīmā, tostarp sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Otrkārt, par veselības nodokļa maksājumiem var neuztraukties cilvēki, kas pieder kādai no sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām – pensionāri, bērni, personas, kurām noteikta I vai II grupas invaliditāte, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēti bezdarbnieki, skolēni un pilna laika programmās studējošie, kā arī citi sociāli atbalstāmi cilvēki (kopā 21. kategorija) – ir apdrošinātas automātiski un papildus iemaksas veselības apdrošināšanai viņiem nebūs jāveic.

Cilvēkiem būs divas iespējas – atgriezties parastajā algas režīmā un maksāt nodokļus no algas vai veikt apdrošināšanas maksājumu pašiem.


Kā notiks maksāšana
Lai veiktu šis brīvprātīgās iemaksas, vispirms jāsaņem apdrošināšanas iemaksu paziņojumu, kas tiks sagatavots elektroniski, pamatojoties uz vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas (turpmāk – veselības informācijas sistēma) datiem.

Veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumā norādītā summa būs jāiemaksā Valsts kasē. To var izdarīt internetā – tiešsaistē elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā un veicot maksājumu ar pārskaitījumu. Otrā iespēja – norēķinoties ar maksājuma karti Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Trešā iespēja – veicot pārskaitījumu, piemēram, bankā vai pasta nodaļā.

Reklāma
Reklāma

Savukārt, ja būs nepieciešams saņemt pārmaksātās vai kļūdaini veiktās veselības apdrošināšanas iemaksas atmaksu, būs iespējams elektroniski vai rakstveidā iesniegt iesniegumu NVD par atmaksas saņemšanu. Veikto iemaksu atmaksu varēs pieprasīt ne vairāk kā par trīs iepriekšējiem kalendāra gadiem. Pēc iesnieguma izskatīšanas NVD veiks atmaksu 3 mēnešu laikā.


Cik daudz būs jāmaksā?
Veselības apdrošināšanas iemaksas 2018. gadā noteiktas 1% apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 51,6 eiro gadā, 2019. gadā – 3% no minimālās mēnešalgas jeb 154,8 eiro gadā, 2020. gadā – 5% no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā.

 

Teksts "Tautas veselības avīze
Informācija no portāla kasjauns.lv