Dodoties dabā, jābūt uzmanīgiem - ērču aktivitāte pieaug!

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti aicina ikvienu, kurš dodas brīvā dabā būt piesardzīgiem, jo novērojumi liecina, ka pieaug ērču aktivitāte. 

Dodoties pastaigās, jāparūpējas par piemērotu apģērbu kā bērniem, tā pieaugušajiem. Šorti nebūs labākā izvēle, lai izvairītos no ērču piesūkšanās.

FOTO: Shutterstock.com

Dodoties pastaigās, jāparūpējas par piemērotu apģērbu kā bērniem, tā pieaugušajiem. Šorti nebūs labākā izvēle, lai izvairītos no ērču piesūkšanās.

Ērču monitoringa vietās Rīgas un Latgales reģionā to aktivitāte ir līdzīga kā iepriekšējā gada maijā, atsevišķās vietās mežā un krūmājos to relatīvais blīvums ir ap 20-30 ērcēm/km (aprīlī 5-10 ērces/km).

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas boreliozi jeb „Laimas slimību” un ērlihiozi.

 

Pasākumi, lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās dodoties brīvā dabā (krūmājos, mežā, un garā zālē):

  • apģērbs vienmēr jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, vai citādi jāpasargā potīšu apvidus;
  • aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs; 
  • papildus var izmantot līdzekļus ērču atbaidīšanai, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots.

 

Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba.

 

Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā (garākā zālē, arī augstāk), tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba, un iznākot no zāles, jāaplūko apģērbs un ķermenis. Tāpēc ieteicams valkāt gaišu apģērbu, uz kuru ērces ir labi saskatāmas, lai pēc iespējas ātrāk tās varētu notraukt.

Pārnākot mājās no pastaigas, pieaugušajiem un bērniem rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Tāpat jāpārbauda mājdzīvnieki. Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar saplūktām puķēm un zariem.

 

Reklāma
Reklāma

Ja ērce tomēr piesūkusies:

Tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai, tomēr gadījumos, kad tas nav iespējams, ieteicams rīkoties šādi:

  • ar pinceti satveriet ērci pēc iespējas tuvāk ādai un, cenšoties nesaspiest, to izvelciet, lēni izceļot, ar vienmērīgu un rotējošu kustību;
  • var izmantot diega cilpu - to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, ērci izņem;
  • lai mazinātu inficēšanās risku ērces izņemšanas laikā, jo uz rokām var būt mikroskopiski ievainojumi, vēlams uzvilkt gumijas cimdus, bet, ja to nav, dezinficējiet rokas pirms un pēc ērces izvilkšanas, arī izvelkot tās mājdzīvniekiem, bet ērces piesūkšanās vietu nomazgājiet ar ziepēm un ūdeni vai dezinficējiet.

 

 

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti atgādina, ka valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiek 31 Latvijas novadā, kur pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu. Uzzināt vairāk par vakcinēšanos pret ērču encefalītu bērniem, var šeit.

 

Dati liecina, ka 2016. un 2017.gadā reģistrēti 230 un 214 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu (attiecīgi 11,7 un 11 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem). 2016.gadā tika reģistrēts viens, bet 2017.gadā divi letāli gadījumi. Salīdzinājumā – 2011.gadā tika reģistrēti 494 gadījumi (19,24 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem). Šogad  reģistrēti 3 ērču encefalīta gadījumi, 56 Laimas slimības gadījumi, no kuriem daļa inficējusies pērn.