Kā runāt ar bērnu, lai viņš ieklausītos?

Šis ir jautājums, ko nereti sev uzdod vecāki. Ir metodes un paņēmieni, kas strādā gadrīz vienmēr.

FOTO: Shutterstock.com

Psiholoģe Marija Ābeltiņa noteikti iesaka arī vērīgi ieklausīties savā bērnā un saprast, kas viņš ir par personību. Introverts vienmēr būs mazāk runīgs, bet ekstraverts paudīs savas emocijas un vajadzības skaļāk un izstājīgāk. Tāpat nozīme ir laikam, kad vecāki vēlas sarunāties ar savu bērnu.

Sarunas par to, kā pagājusi diena, parasti risinās vakarā. Vecāki ir pārnākuši no darba, bērni – no bērnudārza vai skolas. Notikumi, problēmas, piedzīvotais un vēl mājas pienākumi… Mammas aizkaitinājums un tēta nogurums nav labākie sabiedrotie mierīgai, ieinteresētai sarunai. Ja vēl arī mazulis no dārziņa ir atnācis ar savu negatīvo emociju bagāžu, tad ģimenē var notikt „īssavienojums”.

Šiet vēl daži vienkārši ievērojami ieteikumi palīdzēs uzlabot saziņu un arī attiecības starp bērniem un vecākiem.


Mierīgi un pacietīgi
Ir situācijas, kad paceļam balsi vai kliedzam, taču tas nepatīk nedz mums, nedz bērnam. It sevišķi, ja vairumā situāciju bērns neredz iemeslu, kāpēc būtu jākliedz. Ja jūs steidzaties uz bērnudārzu, bet bērns vēl nav uzvilcis apavus, vai Tu norāj viņu par kavēšanos? Tas neliks bērnam apģērbties ātrāk. Tieši pretēji – tas tikai nodos negatīvās emocijas tālāk bērnam un radīs nepatīkamu atmosfēru, tāpēc darāmie uzdevumi aizņems vēl vairāk laika. Sakopo pacietību un mierīgi pasaki bērnam, kas viņam jāizdara, un, ja nepieciešams, atkārto to vairākas reizes.

Skaidri un lakoniski
Atceries, ka bērna mentālie procesi vēl nav tik labi attīstīti, kā arī mūsu un bērna laika jēdziena izpratne pilnībā atšķiras. Tāpēc nedod garus un sarežģītus norādījumus, kā: “Tagad iztīri zobus, tad sakārto rotaļlietas, pēc tam uzvelc pidžamu, lai būtu gatavs, kad nākšu lasīt vakara pasaciņu.” Šis teikums mazam bērnam šķitīs pārāk garš un komplicēts. Sadali to vairākos īsos teikumos, kas skanēs kā vienkārši norādījumi - “tagad iztīri zobus” vai “tagad uzvelc pidžamu”.


Precīzi
Dažreiz bērns sacīto var uztvert pilnīgi citādi, nekā tas bijis domāts. Piemēram, ja bērnam saki, lai pēc spēlēšanās sakārto rotaļu klucīšus, viņš var tos glīti salikt kaudzē un atstāt istabas malā. Vēlāk, to pamanot, radīsies dusmas, ka bērns nav izdarījis uzdoto. Taču bērna izpratnē klucīšu pārvietošana uz citu vietu nozīmē sakārtošanu. Tāpēc saki precīzi, piemēram, lai viņš saliek visus rotaļu klucīšus zilajā kastē. Tāds uzdevums mazam bērnam būs viegli un skaidri saprotams.  


Atbilstoši bērna spējām
Tā kā bērnam ir daudz mazāks vārdu krājums, vārdi, it sevišķi abstrakti jēdzieni, kā labs, ļauns, pieklājīgs, rupjš, ir jāizvēlas uzmanīgi. Kad bērnam tiek teikts, lai uzvedas labi, viņš īsti neizprot sacīto. Ko gan nozīmē “būt labam”? Katrā situācijā šo vārdu nozīme ir mazliet atšķirīga. Tāpēc saki bērnam konkrēti, kas tieši tiek no viņa sagaidīts. Piemēram, lai viņš sēž mierīgi vai neatņem citiem bērniem rotaļlietas.

Konsekventi
Ja lūdz bērnam ko izdarīt, nemaini savas domas pēc pāris minūtēm. Ja saki, ka laiks izslēgt multfilmu un doties gulēt, nemaini savu viedokli tikai tādēļ, ka bērns iebilst. Ja bieži mainīsi savas domas, bērns sāks uzskatīt, ka Tavi vārdi nav jāņem vērā. Ja dod bērnam norādījumus, seko, lai tie tiktu izpildīti.


Padomi radošai jautrībai

Runāšana un klausīšanās
LEGO® DUPLO® komplekts “Mežs: parks” palīdzēs uzlabot komunikāciju ar bērnu. Šis vairāk būs uzdevums Tev nevis bērnam. Izspēlējiet situāciju, ka esat devušies uz pikniku kādā savvaļas parkā. Rotaļu laikā trenē savu prasmi formulēt īsus, skaidrus un precīzus norādījumus, piemēram, lai bērns neiet alā, jo tur var dzīvot lācis, vai lai bērns izklāj uz zemes sedziņu. Vēro bērna reakciju un pārveido savu sacīto, ja nepieciešams. Tad apmainieties ar lomām! Lai bērns uz brīdi iejūtas mammas vietā. Tad arī Tev būs iespēja uz brīdi iejusties bērna lomā un saprast, vai sekot kāda cita norādēm tiešām ir tik vienkārši.

Reklāma
Reklāma

 


LEGO® DUPLO® Mežs: parks (10584)
Izbaudiet interesantu dienu dabas parkā LEGO® DUPLO® mežā — tur var redzēt tik daudz dzīvnieku! Uzbūvējiet nojumi briežu ģimenei un dodieties ar mašīnu garām lāču alai un lapsu nožogojumam, vērojot dzīvniekus. Pēc tam dodieties uz piknika vietu pusdienās. Kad paēsts, var rotaļāties uz slidkalniņa. Maziem bērniem patiks šī komplekta 8 DUPLO meža dzīvnieciņu figūras, kā arī lomu spēļu iespējas, ko piedāvā šis parks. Rotaļājoties ar īpašajiem klucīšiem ar riekstu attēliem, kas garšo dzīvniekiem, pārrunājiet to, ka daba un dzīvnieki ir jāsaudzē. LEGO DUPLO klucīši ir īpaši izstrādāti, lai ar tiem būtu droši darboties mazajām rociņām.