Vecāki priecājas par izbeigto absurdu invaliditātes pagarināšanai bērniem

Turpmāk bērniem ar neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem noteiks invaliditāti bez atkārtotas ekspertīzes. Šī ziņa ir neliels prieka stars vecākiem, kuri līdz šim bija spiesti atkārtoti nodarboties ar dokumentu vākšanu un šīs darbības uzskatīja par lieku formalitāti. 

Turpmāk bērniem, kuriem diagnoze iet roku rokā ar invaliditāti, visticamāk, mūža garumā, tā tiks piešķirta līdz 18 gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Turpmāk bērniem, kuriem diagnoze iet roku rokā ar invaliditāti, visticamāk, mūža garumā, tā tiks piešķirta līdz 18 gadiem.

Šādas izmaiņas panākusi māmiņa Anete Bendika. Viņas vecākajam bērnam pusotra gada vecumā pirmoreiz noteica invaliditāti. Tobrīd uz gadu. Pēc gada, vācot visus dokumentus vēlreiz, Anetei nebija šaubu, ka šoreiz invaliditāti piešķirs līdz pilngadībai. Taču Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmums noteica – pēc pieciem gadiem dokumentu vākšana būs jāsāk no gala, kaut arī diagnoze nevieš cerības – dēls būs invalīds uz mūžu.

Šā gada martā Anetes viedoklis par nejēdzīgu vecāku noslogošanu izskanēja medijos un sociālo tīklu vietnēs. To sadzirdēja arī valdībā, kas 15. maija sēdē lēmusi nedaudz atvieglot birokrātiju.

“Šobrīd es priecājos, ka tas loģiskais solis ir noticis, un tas nozīmē, ka bērniem, kuriem diagnoze iet roku rokā ar invaliditāti, visticamāk, mūža garumā, viņa tiek piešķirta līdz 18 gadiem,” saka Anete.  

Iepriekšējā kārtība paredzēja stingri uzskaitītu diagnožu sarakstu, kas bērnam ļāva invaliditāti piešķirt līdz pilngadībai. Tagad kritēriji ir paplašināti, paredzot invaliditāti līdz 18 gadu vecumam piešķirt arī tad, ja ir noteikti funkcionēšanas traucējumi, kas ir stabili un neatgriezeniski.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: LSM.lv