Medicīniskie tetovējumi - kas tas ir?

Viena no tetovējumu funkcionālajām grupām ir tā sauktie medicīniskie tetovējumi, kas pēdējā desmitgadē kļūst aizvien populārāki. Tos veic dažādos nolūkos.

FOTO: Shutterstock.com

Lai maskētu ādas nepilnības un rētas
Estētiskos nolūkos tetovējumus izmanto kā permanento kosmētiku, lai, piemēram, ietetovētu uzacis (alopēcijas – matu izkrišanas gadījumā) vai noklātu ādas tonī vietas, kur trūkst pigmentācijas (vitiligo plankumus). Populārs paņēmiens, kā defektu padarīt par efektu – uz neglītas rētas tetovē kādu zīmējumu. Sievietes nereti tetovē krūšu galus pēc mastektomijas – uz rētām vai rekonstruētajām krūtīm.


Identifikācijai un informācijai par pacientu.
Daudz cilvēku, lielākoties militāristu, izvēlas tā saukto gaļas žetonu – tetovējumu ar savu vārdu, asins grupu, alerģiju un citu slimību uzskaitījumu gadījumam, ja tiek atrasti smagā stāvoklī, lai atvieglotu ārsta darbu. Parasti šāds tetovējums ir paduses rajonā. Bieži vien vārds tiek ietetovēts arī Alcheimera slimniekiem, lai viņus varētu identificēt, ja tie ir noklīduši un neatceras ne savu vārdu, ne adresi. Arī daudzi diabēta un smagu alerģiju slimnieki izvēlas ietetovēt diagnozi, lai varētu ātri palīdzēt, ja viņi zaudējuši samaņu.


Staru terapijas palīglīdzeklis.
Daudzviet pasaulē radiologi un terapeiti izmanto metodi, ar ietetovētiem punktiem iezīmējot apstarošanas vietu – tas ļauj precīzāk virzīt staru kūli un trāpīt to tajā pašā vietā arī nākamajā starošanas reizē, tā iespējami samazinot kaitējumu apkārtējiem audiem.

 

Informācija no žurnāla "Ko ārsti mums nestāsta"

Reklāma
Reklāma