Video: kā izgatavot pavasarīgu vainagu mājai no meža veltēm

Mežs ir mūsu bagātība, vieta atpūtai un iedvesmai no krāsām, daudzveidīgajām faktūrām un sajūtām. Pastaigājoties mežā, varam ievākt augus un citas dabas veltes, ko izmantot, lai ienestu meža sajūtu un smaržu arī mājās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Latvijas Meža dienu” vēstneses, gaismas virteņu darbnīcas un pasākumu noformējuma radītavas “Cherry Picking"; saimnieces Līva Vīgante un Egija Taube ik dienu strādā ar dabas materiāliem, kas palīdz uzburt īpašu noskaņu telpā un radīt krāšņus svētkus. Šobrīd aktuāli dizaina elementi ir vainagi, ko iespējams izveidot jebkurā gadalaikā, papildinot ar Latvijas mežos un dabā atrodamajiem augiem, veltēm un viegli pieejamiem dekoratīviem elementiem.


Līva Vīgante un Evija Taube piedāvā vienkāršu video pamācību, kā izgatavot pavasarīgu vainagu
no meža veltēm pašu spēkiem.

Vainagam būs nepieciešams:
* vīnstīgas vai citi elastīgi zari pēc izvēles
* 20 - 25 centimetrus gari kadiķa zari
* 30 brūkleņu un melleņu mētru zariņi
* 20 cm garas dabīgas vai vaska puķes pēc izvēles
* 15 čiekuri
* nelieli stirnu buka vai cita meža dzīvnieka ragi, ja tie ir pieejami
* spuldzīšu virtene ar baterijām
* metāla aplis 50 centimetru diametrā
* floristikas vai cita mīksta stieple, šķēres, knaibles.


Zināšanai: zarus, mētras, ogas un citas meža veltes, kas nav aizsargājamo augu vidū, dekoriem Latvijas valsts mežos bez maksas var ievākt ikviens, ja vien mežā nav izliktas ierobežojumu zīmes, kas norāda, piemēram, par dabas liegumu.


Izgatavošanas process soli pa solim:
Ap metāla apli tin zarus, veidojot asimetrisku kompozīciju, šādā veidā dekorējot divas trešdaļas vainaga. Stirnu buka ragus, čiekurus un citus smagākus elementus piestiprina ar floristikas stiepli, aptin spuldzīšu virteni, tās baterijas un stiepli maskē ar zaļajiem zariņiem. Piestiprina ziedus, ievijot tos vainagā. Vainagu piestiprina pie durvīm, sienas vai novieto citā redzamā vietā, kur tas priecēs acis un arī kalpos kā gaismas elements dienas tumšajā laikā.

Reklāma
Reklāma


Visiem meža draugiem ir iespēja maija nogalē, 25. un 26. maijā no plkst. 10.00 līdz 17.00 iepazīt mežu un tā bagātības Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Tur jaunākajā parka daļā “Kurbada zeme” notiks Baltijā lielākais meža nozares pasākums – “Latvijas Meža dienas” ar vairāk nekā 50 meža izziņas darbnīcām un pieturām, kā arī ar plašu izklaides un atpūtas programmu skolēniem, ģimenēm un ikvienam interesentam. Plašāka informācija par pasākuma programmu un aktualitātēm pieejama šeit.