Kā maksā pabalstus, ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā dzimst nākamais mazulis

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, darbā man būtu jāatgriežas 2019. gada janvārī, bet ir iestājusies otra grūtniecība (dzemdības plānotas 2018. gada decembra vidū). Kāda būs pabalstu aprēķināšanas un piešķiršanas kārtība? Kas notiek ar iepriekšējo bērna kopšanas atvaļinājumu?

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure

 

 

Maternitātes pabalsts:

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, tātad, lai saņemtu maternitātes pabalstu, svarīgi, lai sievietei darba devējs būtu pārtraucis bērna kopšanas atvaļinājumu un piešķīris grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Divos atvaļinājumos vienlaikus darba ņēmējs atrasties nevar.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2018. gada decembrī, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2017. gada oktobra līdz 2018. gada septembrim.

Ja visā šajā periodā sieviete atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus esat guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

 

Vecāku pabalstu aprēķina no jauna. Proti, no jauna aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķina pabalsta apmēru.

 

Savukārt, ja noteiktajā 12 kalendāro mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu esat strādājusi, bet daļu atradusies ar bērna dzimšanu un kopšanu saistītajos atvaļinājumos, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Reklāma
Reklāma

Situācija, ja māmiņa par pirmo bērnu vēl saņem vecāku pabalstu un ir iestājusies jauna grūtniecība:

Laikā, kad sakarā ar jaunu grūtniecību sieviete saņem maternitātes pabalstu, vecāku pabalsts tiek izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā izmaksā, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tā kā darba devējs pārtrauc bērna kopšanas atvaļinājumu, lai piešķirtu grūtniecības (vēlāk dzemdību) atvaļinājumu, vecāku pabalsts par periodu, kad persona neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā saņem ienākumu aizvietojumu maternitātes pabalsta veidā, ir izmaksājami 30% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tātad persona saņem: vecāku pabalstu 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra + bērna kopšanas pabalstu (par iepriekšējo bērnu) + maternitātes pabalstu par gaidāmo bērnu.

Vecāku pabalsts:

Tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam.

Vecāku pabalsta apmēra noteikšana, ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, proti, ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 2 gadu vecumu:

Ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, pārtraucot vecāku pabalsta izmaksu par iepriekšējo bērnu, piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu, pārrēķinot to attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas noteikts vecāku pabalsta saņemšanas laikposmam par nākamā bērna kopšanu.

Tas nozīmē, ka vecāku pabalstu aprēķina no jauna. Proti, no jauna aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķina pabalsta apmēru.

Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā, veic salīdzināšanu pabalsta apmēram, kāds aprēķināts no jauna, un tam, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot to atbilstoši tam vecāku pabalsta atvietojumam (60% vai 43,75%), kāds noteikts atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma. Piešķir apmēra ziņā lielāko.

Tā kā jautājums ir ļoti plašs un ir sniegta ļoti ierobežota informācija, detalizētāku atbildi klātienē varat iegūt ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.