Kas jāzina par mēslošanu

Neviltots ir prieks, kad tiek nogaršots kraukšķīgs gurķis vai sulīgs tomāts no paša dobes. Dārza sezona jau rit pilnā sparā. Tāpēc vērtīgi noskaidrot, kā un ar ko pareizi augsni mēslot, lai augi saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas un dotu bagātīgu ražu. Jāatceras, ka dažādām augu kultūrām ir atšķirīgas prasības pēc mēslojuma. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar ko mēslot?
Minerālos mēslojumus iedala vienkāršos un kompleksos. Vienkāršie minerālmēsli satur vienu barības elementu, bet kompleksie – divus vai vairākus elementus. 
Vienkāršie minerālmēsli jālieto tad, ja augiem attiecīgajā augšanas stadijā ir pastiprināta vajadzība pēc kāda noteikta elementa, kas augsnē trūkst. Trīs galvenie un visbiežāk lietotie elementi ir slāpeklis, kālijs un fosfors. Slāpeklis piedalās augu zaļās masas veidošanā, tāpēc pavasarī un vasarā vajadzīgs visvairāk. Kālijs augu šūnās aktivizē fotosintēzi, enzīmu darbību, veicina ogļhidrātu uzkrāšanos sēklās. Tas stimulē jaunu lapu veidošanos un piedalās auga ūdens un barības vielu transportēšanā. Savukārt fosfors nepieciešams ziedu un augļu attīstībai, veselīgai sakņu sistēmai un gumu briedināšanai.
Kompleksie mēslojumi satur divus vai trīs galvenos barības elementus vai ir papildināti ar mikroelementiem, atkarībā no augu kultūras var atšķirties šo elementu proporcijas sastāvā. Minerālmēslojums pieejams dažādās formās, piemēram, šķidro minerālmēslojumu priekšrocība ir to ātrā iedarbība un vienkāršā dozēšana. Savukārt granulētajiem minerālmēsliem sākotnēji jāizšķīst, lai augs tos spētu uzņemt, tādējādi iedarbība nav tik ātra. 

 

Minerālmēslojums pieejams dažādās formās, piemēram, šķidro minerālmēslojumu priekšrocība ir to ātrā iedarbība un vienkāršā dozēšana. 


Pie kompleksajiem minerālmēslojumiem pieder arī “Vito” šķidrie mēslošanas līdzekļi, kuriem Latvijā uzticas jau vairāk nekā 30 gadus. “Vito” formulu, balstoties uz veiktiem augsnes pētījumiem, izstrādājis augu minerālās barošanas laboratorijas vadošais pētnieks augu fizioloģijā, zinātniskais konsultants un bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs. Šķidro koncentrēto mēslojumu receptūras ir izstrādātas un piemērotas augu augšanas optimizācijai tieši Latvijas klimatiskajiem un agroķīmiskajiem apstākļiem. Viena no galvenajām īpašībām, kas “Vito” atšķir no citiem mēslojumiem, ir tā sabalansētais sastāvs, kas ietver gan mikroelementus, gan makroelementus. Tāpat kā cilvēks nevar pārtikt no vienveidīgas pārtikas – tikai kartupeļiem vai tomātiem, tāpat arī augiem šīs uzturvielas ir jāsabalansē. “Vito” papildināti ar tādiem makro un mikro elementiem kā kalcijs, magnijs, sērs, dzelzs, mangāns, cinks, varš, bors un citiem elementiem atkarībā no tā, kurai no augu kultūrām konkrētais minerālmēslojums paredzēts. 
Labu mēslojumu iespējams sagatavot arī pašam. Pie organiskajiem mēslojumiem pieder komposts, kūdra, kūtsmēsli, virca, ezera dūņas, jūras mēsli un dažādas citas svaigas vai bioloģiski pārveidotas augu vai dzīvnieku organiskās vielas. Taču organiskajā mēslojumā barības vielu sastāvs mēdz būt nezināms un tas nav sabalansēts. Piemēram, vistu mēslos ir daudz fosfora, bet ne visiem augiem tas nepieciešams tik lielā koncentrācijā. Organisko mēslošanas līdzekļu galvenā priekšrocība ir humusa palielināšana augsnē, savukārt minerālmēslojumu priekšrocība ir ātra iedarbība īstajā laikā. Tāpēc vislabāk ir abus mēslojuma veidus kombinēt.

 

Cik bieži augus mēslot?
Augšanas periodā, kad augiem rodas papildus vajadzība pēc barības vielām, visātrāko iedarbību var panākt, smidzinot uz auga lapām ūdenī atšķaidītus minerālmēslus. Šādā veidā augi uzņems barības vielas ļoti ātri: slāpekli 1–6 stundu laikā, kāliju 1–4 dienu laikā, fosforu 2–6 dienu laikā. 
Ja ilgstoši pieturas sausums, un nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgu laistīšanu, augiem trūkst gan ūdens, gan barības vielas, jo no sausas augsnes auga saknes nespēj uzņemt barības vielas. Smidzināšana uz lapām ir ātrākā palīdzība un vienīgā iespēja pabarot augus. Ja augsnē mitruma pietiek, augi spēj mēslojumu uzņemt ar saknēm, tāpēc šķīstošo vai šķidro mēslojumu var pievienot laistāmajam ūdenim. “Vito” piedāvā augu barību, kas piemērota gan laistīšanai, gan apsmidzināšanai dažādām augu kultūrām. 

 

No sausas augsnes auga saknes nespēj uzņemt barības vielas. Smidzināšana uz lapām ir ātrākā palīdzība un vienīgā iespēja pabarot augus, ja ilgstoši nav lijis. 


Svarīgi ir nepārspīlēt ar mēslojuma lietošanu, jo to pārbagāta koncentrācija augiem ir bīstamāka nekā to trūkums, augiem var rasties apdegumi un tie var pat aiziet bojā. Šķīstošo minerālmēslojumu augi spēj ātri uzņemt, bet tā koncentrācijai jābūt mazai. Jāatceras, ka stādu saknes var būt jutīgas pret augstas koncentrācijas ķīmisko mēslojumu šķīdumiem. Visveiksmīgākie rezultāti tiks panākti, ja minerālmēsli būs mazāk koncentrēti, bet mēslošana tiks veikta biežāk. “Vito” nav koncentrēts, bet gan sabalansēts mēslojums, kas satur visus nepieciešamos makro un mikro elementus augu augšanai ilgtermiņā.
Ja tiek plānota auga mēslošana, apsmidzinot auga lapas, jāuzmanās lietot pārāk koncentrētus šķīdumus, lai neapdedzinātu lapu virsmu. Jāizvairās no karsta, saulaina un vējaina laika. Visdrošāk lapas ar mēslojumu apsmidzināt agri no rīta, vakaros vai dienās, kad laiks ir apmācies. 
Mēslošana, apsmidzinot augu lapas, ir piemērotāka arī pie zemākām augsnes temperatūrām, kad augiem ir apgrūtināta elementu uzņemšana, piemēram, pavasarī. Augu kultūrām, kas tiek audzētas purvainā vidē, labāk izmantot mēslošanu caur lapām, pretējā gadījumā minerālmēslojums tiek ātri aizskalots. Tāpat, ja bijušas ilgstošas stipras lietavas, dārzs jāmēslo biežāk, jo daļa minerālmēslu no augsnes salīdzinoši ātri izskalojas. 

 

Reklāma
Reklāma

Augiem ir dažādas vajadzības
Dažādām augu kultūrām ir atšķirīgas vajadzības pēc noteiktiem barības elementiem. Piemēram, tomāti un paprika prasa palielinātu kālija saturu, bet zemenes, gurķi, redīsi un ķirbji prasa vairāk kalciju. Tāpēc “Vito” piedāvā vairākus kompleksā mēslojuma veidus, kas piemēroti atšķirīgām augu kultūrām.
Augiem ir arī dažādas attīstības fāzes, tāpēc dažādiem augiem atsevišķos periodos var būt izteikti nepieciešams kādas vielas papildmēslojums. Piemēram, sakņaugiem un kāpostaugiem papildus nepieciešams bors un kalcijs, bet vasaras vidū tomāti un gurķi jāsāk papildus mēslot ar kalcija nitrātu. Kalcija trūkums izsauc ziedu nokalšana, dārzeņi, augļi un ogas zaudē garšu un uzglabāšanas laikā ātri sapūst. Kalcijs novērš puves rašanos, sakņu augšanas traucējumus un dažādu slimību attīstību, paildzina ražas uzglabāšanas laiku. Vito piedāvā slāpekļa minerālmēslus, kas satur kalciju. Tas piemērots gan laistīšanai, gan augu lapu apsmidzināšanai.

 

Kalcija trūkums izsauc ziedu nokalšana, dārzeņi, augļi un ogas zaudē garšu un uzglabāšanas laikā ātri sapūst. 

 

Vai minerālmēslojums ir ķīmija?
Pēdējā laikā sabiedrībā jūtama maldīga interpretācija, par to, ka minerālmēslojums ir cilvēka veselībai bīstama ķīmija. Minerālmēslojums bieži tiek jaukts ar augu aizsardzības līdzekļiem, kas paredzēti cīņai ar dažādiem kaitēkļiem un augu slimībām, tās bieži vien ir ķīmiski sintizētas vielas, kas var būt kaitīgas veselībai. Taču minerālmēslojuma sastāvdaļas jau atrodamas dabā dažādās formās, tās iegūtas no dabas resursiem un pārveidotas augiem vieglāk izmantojamā veidā. Piemēram, kāliju un fosforu iegūst no iežiem. Slāpeklis tiek piesaistīts no gaisa, no atmosfēras un speciālas tehnoloģijas ceļā tiek iestrādāts minerālmēslojuma sastāvā. “Vito” nesatur nekādas papildus vielas, tādas kā augu aizsardzības līdzekļus (pesticīdus, herbicīdus u.tml.), kas nopietni apdraud cilvēku veselību.
Attiecībā uz organisko mēslojumu der saprast, ka neviens augs tiešā veidā ar saknēm neuzsūc, piemēram, kūtsmēslus, augs spēj uzsūkt barības elementus tikai jonu veidā. Tātad augs uzsūc barības elementus, kas izdalījušies jonu formā, organiskajam mēslojumam sadaloties.

 

Raksts tapis sadarbībā ar Dr. biol.V. Nollendorfu

 

Ar Vito lietošanas rekomendācijām iespējams iepazīties šeit
Ar visiem "Vito" produktiem iepazīsties šeit.